Zbavte se plevele rychle a levně. Vyrobte si účinnou domácí zbraň

Zahrada 18. srpna 2020 | 13:39 — Monika Moorová
Plevel nedělá radost nikomu. Ať vysadíte květiny, okrasné rostliny, bylinky či zeleninu, otravný plevel si k nim najde cestu naprosto spolehlivě. V obchodech sice najdete různé přípravky na jeho odstranění, ale většinou se jedná o chemii. Pokud se chcete chovat ekologicky, máme pro vás přírodního zabijáka plevele.
Dalších 6 fotografií v galerii
Vytrhávat plevel je pořádná otrava / Depositphotos/ Maximkostenko

Ničení plevele v zahradě je možné provádět několika způsoby. První z nich je nejjednodušší a zřejmě nejrozšířenější manuální způsob. Prostě počkáte, až plevel vyroste, a potom jej rukama vytáhnete i s kořeny. Ze začátku se plevel objevuje jen sporadicky a úrodu neohrožuje, ale jakmile ho necháme rozrůst příliš, už si s ním jen vytrháváním neporadíte. Takto rozšířený plevel je třeba vyhubit, a to co možná nejrychleji a nejúčiněji. Pokud nechcete na svých záhonech používat nejrůznější komerční chemikálie, zkuste si vyrobit šetrnější přípravek z domácích zdrojů nebo vyzkoušejte osvědčené rady babiček.

Vyrobte si domácí přípravek

Na domácí přípravek na vyhubení plevele budete potřebovat:

  • 4 litry octa
  • 250 gramů soli
  • lžíci přípravku na mytí nádobí

Všechny tři ingredience pořádně promíchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí. Takto namixovaný přípravek přelijte nejlépe do láhve s rozprašovačem. Při postřiku pak buďte opatrní a dejte si pozor, aby se přípravek nedostal na rostliny, jejichž nechtěné vyhubení by vás mohlo pořádně mrzet. 

Pomohou i babské rady

Existuje mnoho dalších receptů na to, jak se zbavit plevele efektivně a zároveň bez použití jakýchkoli chemikálií.

Horká voda

Skvělou a osvědčenou metodou, na kterou nedají zahrádkáři, ale i majitelé zámkové dlažby ze které vykukuje plevel dopustit, je polévání inkriminovaných míst vroucí vodou. Musíte to však dělat pomalu a zblízka a proces trpělivě opakovat, dokud plevel nevymizí. Tento způsob však není dlouhodobým řešením, neboť většinou nezahubí kořen plevele.

Citron 

Plevel nesnáší ani kyselé prostředí, a tak na menší plochy postačí aplikovat citronovou šťávu. I zde dejte pozor, abyste ji neaplikovali na rostliny, které hubit nechcete.

Alkohol

Rychlý a ekologicky vcelku neškodný postřik na plevel získáte, když smícháte vysokoprocentní alkohol s několika kapkami přípravku na nádobí a trochou vody. Roztok nalejte do rozprašovače a nastříkejte na listy. Aplikujte za slunného dne na plevel rostoucí na přímém slunci. Alkohol totiž naruší ochranný povrchový povlak listů, které potom na slunci uschnou. Funguje to překvapivě dobře, ovšem bohužel jen na slunných místech. Ve stínu takový postřik většinou příliš nepůsobí. Trápí vás mšice? Už nemusí. Vyrobte si proti nim postřik z rajčatových listů

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu