Černé mušky poletující kolem květináčů jsou nejen otravné. Jejich larvy dokáží rostliny oslabit i zahubit

Zahrada 15. dubna 2021 | 08:15 — Helena Malá
Jsou květináče u vás doma plné otravných černých mušek? Tak to máte co dělat se smutnicemi. Lidé si je často pletou s octomilkami. Rozhodně byste měli se smutnicemi zatočit, a to dřív, než vaše pokojovky zahubí.
Další 3 fotografie v galerii
Smutnice, respektive její larvy, dokáží rostlinu i zahubit / Depositphotos

Možná vám na první pohled připadnou smutnice neškodné a domníváte se, že s nimi ani nemá smysl bojovat. Opak je ale pravdou. Dospělé mušky sice vašim rostlinám nijak neuškodí, ale jejich larvy se mohou postarat o totální zkázu. Požírají totiž tenké vláskové kořínky a obzvláště mladé rostlinky mohou oslabit natolik, že uhynou. Navíc smutnice mohou na rostliny přenést celou řadu chorob.

Dezinfekce půdy

Velmi často si vajíčka smutnic přinesete domů v zakoupeném pěstebním substrátu. Nejlepší prevencí je substrát vydezinfikovat. Někdo substrát prohřeje na plechu v troubě, někdo dává přednost propaření v tlakovém hrnci. Účinné je i propláchnutí substrátu roztokem manganistanu draselného nebo roztokem peroxidu vodíku. 

Rychle se množí

Životní cyklus mušek je jednoduchý. Dospělá muška naklade za svůj život asi 200 žlutých vajíček. Klade je na povrch vlhké zeminy v květináči. Tři dny poté, co samička naklade vajíčka, se z nich vylíhnou larvy. Smutnicím vyhovuje vlhko a teplo. Larvy se po vylíhnutí zavrtají do zeminy v květináči. Živí se houbami a drobnými či hnijícími kořínky rostliny. Proto jim vyhovuje, když rostlinu nadměrně zaléváte. Dva týdny po vylíhnutí se larvy zakuklí a za tři až čtyři dny se promění v dospělé mušky a opouštějí zeminu. Za pouhé dva týdny tak vznikne celá jedna generace mušek. Reprodukční cyklus smutnic se zrychluje při vyšší teplotě.

Mušky nalákejte na lep

Pokud už se smutnice u vás zabydlely, zatočte s nimi co nejrychleji. V prvé řadě omezte zálivku. Pořiďte si žluté lepové nástrahy, které dospělé mušky přitahují. Obvykle účinkují až šest týdnů. Pokud je ale napadení silné a už se v půdě usídlily larvy, je třeba vytáhnout silnější zbraně.

Křemičitý písek larvám zkomplikuje život

Dobrou preventivní metodou, jak nově vylíhnutým larvám zkomplikovat pronikání do zeminy, je nasypat na substrát malou vrstvu drobných okrasných kamínků nebo písku, ideálně křemičitého. Půda stále může dýchat, ale larvy se přes suchou vrstvu snadno nedostanou. A mušky nebudou klást vajíčka do sucha, protože by tam nepřežila.

Nimbový olej zahubí mmušky i larvy

Pokud nemáte rádi chemické postřiky, můžete sáhnout po bio přípravku s nimbovým olejem. Nimbový olej je čistě přírodní produkt pocházející z ájurvédské medicíny. Účinně hubí plísně, bakterie, viry a parazity. Jde o silný přírodní pesticid, kterým můžete rostliny posprejovat. Larvy, které olej pozřou nebo jím nasáknou, přestanou mít chuť k jídlu a zemřou. Dospělé smutnice zase olej zadusí. Nevýhodou tohoto řešení je pro někoho nepříjemný zápach nimbového oleje.

Hlístice si poradí i s přemnoženými smutnicemi

Pokud už rostlině začnou žloutnout listy, je to známka toho, že jsou již smutnice přemnoženy. V takovém případě je třeba zvolit těžší kalibr. Spolehlivým likvidátorem smutnic jsou hlístice rodu Steinernema feltiae. Jedná se o přirozeného nepřítele smutnic. Jde o mikroskopické organismy, které se aplikují do půdy. Tam aktivně vyhledávají a napadají larvy smutnic. Vypouštějí do nich bakterie, které larvy sežerou zevnitř. V uhynulých tělech larev se potom hlístice dál množí.

Přestože jde o parazitické hlístice, není třeba mít obavy. Pro lidi ani domácí zvířata nejsou hlístice nebezpečné. Aplikují se zálivkou přímo do hlíny v květináči, kdykoli při napadení smutnicemi. Hlístice dokáží larvy smutnic zlikvidovat za tři až pět dní. O dalších škůdcích pokojových rostlin jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu