S přikrmováním ptáčků nemusíte čekat až na zimu. Na vaší pomoci závisí jejich přežití

Zahrada 13. října 2021 | 10:24 — Kateřina Kofroňová
Teploty pomalu klesají a s prvními mrazy klesá i množství potravy, které si ptáčci mohou sami ulovit. Jakmile klesne ručička teploměru dlouhodobě hluboko pod nulu, můžete správným přikrmováním ptáčkům doslova zachránit život.
Další 2 fotografie v galerii
Přezimující ptáci naši pomoc v zimě potřebují / Pixabay

Ptáci dnes trpí úbytkem přirozeného prostředí, a proto je pro ně naše pomoc tolik důležitá. Někteří z našich ptáků odlétají do teplých krajin, ale pak jsou tu i tací, kteří u nás zůstávají. A právě ti naši pomoc v chladných měsících potřebují nejvíce.

Nemusíte se bát, že ptáčkům ublížíte, když jim už pomalu a postupně sem tam něco vložíte do krmítka. Dokud si mohou vybrat mezi hmyzem a náhražkou, kterou jim sypete vy, vždy vyberou raději hmyz. Navíc až budou mít opravdovou nouzi o jídlo, budou vědět, kam se obrátit. Za ideální začátek přikrmování ptáčků se považuje počátek listopadu.

Základní pravidla při krmení ptáčků

Pokud se rozhodnete přikrmovat ptáčky, měli byste znát několik pravidel. Prvním a nejdůležitějším je, že tak musíte činit pravidelně. Ptáčci si na vaše krmítko zvyknou a pokud v něm bude potrava chybět, mohou být už dost zesláblí na to, aby ji hledali jinde. Krmit by se také mělo od listopadu do března, jelikož v ostatních měsících mají ptáčci možnost sehnat potravu přirozeně.

Jakou potravu nabídnout

Mějte na paměti, že čím rozmanitější potraviny budete nabízet, tím více druhů můžete ve své zahradě či na balkoně pozorovat. Při větších mrazech nabízejte ptáčkům více potravy a jakmile teploty zase o trochu stoupnou, můžete množství ubrat. Většina ptáků nejlépe přijímá slunečnicová semena a lojové koule. Ovšem jsou druhy, které uvítají i oves, proso, pšenici, kukuřici či jablka. Můžete přidat třeba i vlašské ořechy, vařené (nesolené) brambory či rýži, strouhanou mrkev či ovesné vločky.

Co do krmítka nepatří

Rozhodně platí pravidlo, že zbytky z kuchyně, které nejsou vhodné pro vás, nenabízejte ani ptáčkům. Stejně tak plesnivé či nahnilé potraviny. Ptákům by tyto kořeněné, smažené a zkažené potraviny mohly způsobit silné problémy se zažíváním, které často vedou až k úhynu.

Kam ptáčky nalákat

Také pro krmítko a jeho umístění platí pár pravidel. Musí být umístěno dostatečně vysoko, jelikož v opačném případě můžete nevědomky připravit bohatou hostinu pro kočky a ostatní predátory, na které budou hlavím chodem nic netušící ptáčci. Potrava také musí být dostatečně zabezpečena před povětrnostními podmínkami a vlhkostí. V opačném případě rychle podléhá zkáze. Dále čtěte: Chcete-li přilákat na jaře na svou zahradu ptáčky, musíte jim připravit budku právě teď.

Zdroj: perkypet.com, birdlife.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu