Vypěstujte si sladká, voňavá rajčata, plná chuti. Stačí je nyní správně přihnojit, skvělé funguje třeba kostní moučka

Zahrada 29. června 2022 | 08:21 — Zuzana Procházková
Rajčata patří bezpochyby mezi nejčastěji pěstovanou zeleninu na našich zahrádkách. Jejich chuť a vůně se totiž s těmi kupovanými nedá srovnat. Věděli jste však, že lze jejich sladkost a vůni ovlivnit? V tomto článku vám prozradíme, čím rajčata přihnojovat, abyste měli ta nejsladší rajčátka široko daleko.
Další 3 fotografie v galerii
Rajčata jsou cenným zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů / Depositphotos

Kdo by si nechtěl pochutnat na lahodných domácích rajčatech? S oblibou je pěstujeme jak v záhonech, tak ve sklenících nebo v truhlících na balkóně. Rajčata jsou bohatá na mnoho cenných látek, jako jsou vitaminy C, B, E a dále minerály draslík a hořčík. Kromě toho v těchto rajských plodech naleznete také hned několik antioxidantů, zejména pak lykopen, karoten či lutein. Pochopitelně množství těchto vitaminů, minerálů a antioxidantů je nejvyšší u rajčat, která si vypěstujete na zahrádce.

Rajčata potřebují fosfor

Každého pěstitele jistě zajímá, jak může podpořit chuť, vůni a sladkost rajčat. Klíčovým prvkem pro dosáhnutí všech těchto charakteristik a zlepšení chuti rajčat je fosfor. Je to z toho důvodu, že má pozitivní vliv jak na velikost plodů, tak na jejich vůni a zejména sladkost rajčat. Pakliže vaše rajčata nemají dostatek fosforu, tak vám mohou přijít málo výrazná co do chuti i vůně.

Nyní vás už určitě zajímá, jak tedy můžete rajčatům fosfor dodat. Specialista hobby marketu Zdeněk Novotný doporučuje fosfor dodávat rajčatům přírodní cestou, a to prostřednictvím kostní moučky, rýžové vody nebo banánových slupek. Dále pro Magazinplus vysvětluje, jak přesně postupovat.

Kostní moučka

Kostní moučka je skvělým a bohatým zdrojem fosforu. Pakliže máte doma toto hnojivo, pak byste jej měli rozhodně používat také na rajčata. V jedné dávce kostní moučky se nachází zhruba 18 až 24 % fosforu a dále také potřebný dusík. Kostní moučku stačí zapracovat do půdy okolo rajčat a máte hotovo. Odměnou vám budou dokonale sladká rajčata.

Rýžová voda

Dalším vynikajícím zdrojem fosforu je rýžová voda. Nechte proto přes noc namočenou rýži v hrnci a na druhý den ji rozmixujte na kaši. Tímto získáte dokonalé hnojivo pro rajčata. Stačí stejně tak zapracovat do půdy například jako zálivku zředěním kaše s vodou. Využít můžete také vodu při vaření rýže, avšak ta nesmí být osolená.

Slupky od banánů

Nakonec třetím přírodním cenným zdrojem fosforu jsou slupky od banánů. Kromě toho jsou bohaté také na dusík a draslík, což jsou prvky, jež rajčatům prospívají stejně tak. Chrání je totiž před škůdci či jinými plísňovými chorobami a zároveň zajišťují, aby rajčata plodila opravdu dlouho. A jak tedy banánové slupky použít? Nechte v pěti litrech přes noc vylouhovat tři až čtyři banánové slupky a ráno vodu použijte jako zálivku. Dále čtěte: Pohnojte v červnu cibule tradičním hnojivem obsahujícím popel. Dosáhnete maximální úrody a navíc se při skladování nezkazí.

Autorská článek, další zdroj: homeguides.sfgate.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu