Granitové dřezy jsou krásné, nenechejte se ale napálit

Dům 04. června 2021 | 09:08 — redakce
Hodně lidí dává přednost před klasickým nerezovým dřezem granitovému. Má mnoho výhod, ale i jednu slabinu. Navíc je třeba vědět, jak dřez z tohoto materiálu vybrat. Ne gaždý granitový dřez je totiž skutečně kvalitní.
Další 3 fotografie v galerii
Granitové dřezy vynikají svou odolností / Depositphotos

Granitové dřezy osloví především svým vzhledem, který připomíná kámen. Navíc je k dostání v různých barvách, takže není problém jej sladit se zbytkem kuchyně. Kámen nepřipomíná náhodou, materiál totiž tvoří hlavně žula, další příměsí jsou pak pojiva. Jejich obrovskou výhodou je odolnost a trvanlivost.

Tichý a odolný proti škrábancům

Vzhledem k tomu, že granitový dřez je poměrně těžký (váží asi 13 až 16 kilogramů), je díky tomu při používání rozhodně tišší než tenkostěnný nerezový dřez. Oproti němu je také prakticky nemožné granitový dřez poškrábat. Případné škrábance pak nejsou díky struktuře povrchu téměř vidět.

Jak se při výběru nespálit

I pro granitový dřez platí podobná pravidla jako v případě dřezů z jiných materiálů. Je tedy dobré zvolit model s dostatečnou hloubkou, což oceníte při mytí větších kusů nádobí a nebudete muset neustále utírat linku od kapek vody.

Velký pozor si dejte na to, aby vámi vybraný dřez byl skutečně vyroben z granitu. Občas lze totiž narazit na dřezy plastové, které díky své povrchové úpravě vypadají na první pohled jako granitové, ale kvalitou se jim nemohou ani zdaleka rovnat.

Druhy granitu

Každý výrobce nabízí trochu jiný druh granitu. Pokud se tedy chcete objektivně rozhodnout, měli byste vědět, jaké přednosti ten který druh má.

Silgranit

Tento typ granitu je kameně hedvábný, mimořádně nepropustný a odolný. Bez potíží zvládne teploty do 280 °C.

Fragranit

Fragranit je z 80 % tvořen z žuly a 20 % představují akrylátové polymerové pryskyřice. Krátkodobě odolává teplotě do 280 °C. Je odolný vůči skvrnám, ulpívání nečistot a poškrábání. Speciální povrchová vrstva pomáhá udržovat povrch dřez hygienicky čistý a chrání jej před mikroby a bakteriemi.

Magranit

Magranit je vyrobený z křemene, žuly a pojiv. Tyto granitové dřezy jsou pokryty speciální antibakteriální vrstvou.

Algranit

Kompozitní materiál je příjemný na dotek. Vyrábí se v deseti různých barvách. Tři z nich navíc obsahují jemné třpytky které působí moderním dojmem.

Cristalite +

Cristalite + je vyroben speciálně tak, aby neobsahoval mikroskopické mezery mezi jednotlivými zrnky žuly. Díky tomu je tento granit jeden z nejsnadnějších na údržbu.

Cristadur

Premiový materiál vyvinutý speciálně pro použití v kuchyních. Červené víno, káva a další potraviny obsahující výrazné barevné pigmenty se od Cristaduru odrážejí a nezanechávají po sobě skvrny. Všechny dřezy z granitu jsou vysoce hygienické, ale jen na Cristaduru nemá šanci přežít přes 95 % bakterii.

Pozor na tvrdou vodu

Kromě vyšší ceny má granitový dřez jednu slabinu. Nemá se moc rád s příliš tvrdou vodou. Pokud zvolíte tmavé řešení, a máte tvrdou vodu, je třeba počítat s tím, že na něm mohou být vidět stopy od vodního kamene. A to více než u dřezu nerezového, který je lesklý a světlý. Jak si s tímto negativem poradit? Buď kupte světlý odstín, nebo se naučte dřez po každém použití otřít.

Jinak je údržba granitových dřezů velmi snadná. Před prvním použitím je vhodné dřez otřít hadříkem namočeným do malého množství rostlinného oleje. Po otření opláchněte a utřete dosucha. Tento postup vždy po několika měsících zopakujte.

Po každém použití je pak ideální omýt dřez teplou vodou s přídavkem běžného saponátu. V případě většího znečištění můžete použít tekutý čisticí prostředek. Povrch pak otřete jemným hadříkem.

Skvrny od kávy, čaje, džusů a podobných zabarvujících tekutin by měly být odstraněny co nejdříve. Pokud se vám na dřezu vytvoří vápenité usazeniny z tvrdé vody, můžete je odstranit použitím zředěné kyseliny octové - na jeden díl octa pužijte tři díly vody. O tom, jak snadno vyleštit nerezový dřez k nepoznání, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Solární revoluce ve světě chytrých hodinek! Objevte hodinky nabíjené solární energií

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu