Sušení prádla v interiéru může i ohrozit zdraví. Nepodceňujte rizika a sušte chytře

Dům 25. září 2021 | 09:51 — Anna Novotná
S nastupujícím podzimem ubývá dnů, kdy je možné sušit prádlo venku. Pokud nemáte sušičku, nezbývá nic jiného, než ho pověsit doma. A to s sebou nese řadu potíží. Jednak nebývalé zvýšení vlhkosti, ale také možnost vzniku plísní a s tím spojená zdravotní rizika. Jak tedy sušit prádlo, abyste zmíněným potížím předcházeli?
Dalších 5 fotografií v galerii
Sušíte prádlo v zimě doma? Hrozí vám zdravotní problémy. / Shutterstock

Sušení prádla i několikrát týdně obrovským způsobem zvyšuje vlhkost v celé domácnosti. S každou várkou vypraného prádla to může být až několik litrů vody. A tu je nutné maximálně eliminovat nebo se jí účinně zbavit.

Vlhkost neprospívá zdraví

Sušení prádla v každém interiéru kvůli zmíněné vlhkosti podstatně přispívá k možnému vzniku plísní, případně i rozmnožování roztočů, kterým se ve vlhkém prostředí daří. To může zhoršit stav u astmatiků, ale také vyvolat dýchací potíže i u zdravých jedinců. Proto je důležité se na tento problém zaměřit a dodržovat několik rad.  

Jako první se ujistěte, že máte pračku pro ždímání nastavenou na nejvyšší možné otáčky vzhledem k druhu prádla. Choulostivější věci se sice neždímají na nejvyšší otáčky, ale také neabsorbují tolik vody. Proto se nesnažte u tohoto druhu prádla volit vyšší než doporučené otáčky, protože byste mohli své oblíbené kousky poškodit.  

Nesušte v koupelně

Dříve bylo běžné, že byly v koupelně natažené šňůry na prádlo. Jenže koupelna je nejméně vhodným místem pro sušení prádla. Především pokud nemá okno. Kvůli koupání a sprchování je v koupelně nejvyšší vlhkost, která brání procesu sušení. Prádlo v koupelně schne mnohem déle a přispívá k vyšší vzdušné vlhkosti a s tím spojenými podmínkami pro vznik plísní.

Kde sušit

Vhodné je sušit prádlo v dobře větratelných a vytápěných prostorách. Pokud vám to dispozice vašeho bytu dovolí, sušte prádlo například v pokoji pro hosty nebo v místnosti, kterou nevyužíváte tak často. Aby se proces sušení urychlil, prádlo při sušení nedávejte příliš k sobě a nikdy přes sebe. V takovém případě by mohlo prádlo zatuchnout. Není vhodné ani sušení na radiátorech, protože tím snižujete jejich účinnost a teplotu v místnosti. Tím byste mohli způsobit rosení oken a vznik plísně na oknech, parapetech nebo i stěnách. Na topení lze dát prádlo případně jen krátce dosušit.

Jak se zbavit vlhkosti

Jestliže nemáte jinou možnost sušení prádla, zvažte pořízení vhodného odvlhčovače. Ten bezpečně zachytí přebytečnou vlhkost a pomáhá rychlejšímu sušení. Místnost, kde sušíte prádlo, také důkladně větrejte. Okno nechejte otevřené alespoň na ventilačku po celou dobu sušení. V zimě pak větrejte krátce, ale klidně otevřete všechna okna v bytě. Zbavíte se tak vlhkosti, ale zároveň nedojde k ochlazení stěn. Čerstvý vzduch se pak také rychleji ohřívá.

Pořiďte si sušičku

Pokud vám to dovolí finanční možnosti, zvažte pořízení sušičky nebo kombinované pračky se sušičkou. Ta se postará o dokonalé sušení a navíc většinu prádla po sušení nebudete muset žehlit. Svých snů o sušičce se nemusíte vzdát ani v případě, že máte malou koupelnu. Více o tomto tématu si přečtěte zde.

Zdroj: News.com.au.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu