Jestli nevíte, co s velkou úrodou rajčat, usušte je. Zajistíte si tak zásoby vitaminů do další sklizně

Ostatní 13. srpna 2020 | 13:00 — Helena Malá
Jestliže se vám letos urodilo hodně rajčat a přemýšlíte, jak je uchovat na pozdější dobu, zkuste je usušit. Získáte tak výtečnou pochoutku plnou vitaminů, na které si budete moci pochutnávat prakticky až do další sklizně rajčat.
Další 3 fotografie v galerii
Sušení rajčat je sice zdlouhavý proces, ale výsledek stojí za to / Depositphotos

Sušená rajčata obsahují velké množství vlákniny i vitaminů, především C, E a A. A taky antioxidantů, které lidské tělo chrání před problémy s trávicím ústrojím, komplikacemi s prostatou nebo pomáhají ochránit kůži.

V jižní části Evropy lidé rajčata suší tři nebo čtyři dny na střeše, u nás tak silně slunce nesvítí, přesto si můžete rajčata v domácích podmínkách usušit. Metod je hned několik.

Trouba proces urychlí

Na sušení rajčat se hodí ideálně pevnější plody. Umyjte je, osušte, odstraňte stopky, překrájejte na půlky a zbavte je dužiny a semínek. Pak rajčata posolte, ale klidně se obejdete i bez soli. Můžete ještě přidat sušenou bazalku. Někdo radí rajčata před sušením oloupat, ale není to nezbytně nutné. Když ale budete chtít rajčata přeci jen oloupat, vytvořte pomocí nožíku na spodní straně plodu křížek a rajčata ponořte na několik sekund do vroucí vody. Slupka se sama naloupne a ostrým nožíkem pak snadno celou slupku odstraníte.

Připravená rajčata dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Sušte asi půl hodiny a potom snižte teplotu v troubě na 140 stupňů Celsia a sušte dalších 30 minut. Nakonec nastavte na troubě jen 100 stupňů Celsia a sušte rajčata posledních 30 minut.

Někdo ale upřednostňuje pomalejší proces sušení. Rajčata je tak možné péct v troubě zahřáté na 100 stupňů Celsia, trvá to přibližně čtyři hodiny.

Jakmile račata vychladnou, naskládejte je společně s nakrájeným česnekem do uzavíratelných sklenic a zalijte je olivovým olejem tak, aby byla rajčata kompletně ponořená. A máte hotovo.

Využijte sušičky na ovoce

Jestliže máte doma sušičku na ovoce, můžete rajčata usušit i v ní. Opět plody umyjte, osušte a zbavte stopek. Jestliže chcete urychlit proces sušení, zbavte rajčata i dužiny a semínek. Rajčata rozkrojte na půlky nebo čtvrtky, cherry rajčátka můžete sušit celá. Rozložte rajčata v jedné vrstvě na patro a při teplotě 55 až 80 stupňů Celsia je sušte pět až osm hodin. Doba sušení záleží na tom, kolik vody vaše rajčata obsahují.

Usušená rajčata by měla být vláčná, ale už by z nich neměla vytékat žádná šťáva. Pokud by se vám stalo, že rajčata přesušíte, ztvrdnou a nezměknou už ani nakládáním do oleje. Usušená rajčata nemusíte nakládat jen do oleje, můžete je uskladnit i jen tak do sklenice nebo plátěného pytlíku. Před použitím je pak stačí namočit na pár minut do vlažné vody.

Zkuste to po jižansku na slunci

Kdo chce, může vyzkoušet také sušení na slunci. Ideální je počasí, které slibuje alespoň dva či tři dny po sobě teploty přes 30 stupňů Celsia. Rajčata pokrájejte na silnější plátky a dejte na plech vyložený pečicím papírem nebo na síto. Rajčata nezapomeňte dostatečně posolit. A pak už jen stačí čekat, až se z rajčat odpaří voda. Při optimálních podmínkách to trvá tak dva dny, ale proces sušení se může protáhnout i na 10 dní. Na noc dávejte rajčata domů. A jak poznáte, že jsou správně usušená? Měla by mít konzistenci podobnou jako rozinky. O tom, co udělat pro to, aby vám na keříku rajčata nepopraskala, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Solární revoluce ve světě chytrých hodinek! Objevte hodinky nabíjené solární energií

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu