Šeřík vám může dělat radost nejen na zahradě. Připravte si šeříkový cukr, čaj, sirup nebo olej

Ostatní 30. května 2021 | 10:29 — Helena Malá
Pokud ještě máte na zahradě kvetoucí šeřík, využijte toho a připravte si doma několik šeříkových produktů. Některé vám poslouží na chuť, další třeba na migrénu.
Další 3 fotografie v galerii
Květy šeříků lze využít i trochu méně tradičně / Depositphotos

Šeřík nádherně voní, jeho aroma má velmi pozitivní vliv na psychiku. Už naši předkové si z něj například vařili čaj, využít se však dá i jinými způsoby. 

Široké uplatnění

Šeřík se díky své omamné vůni dá využít v kosmetice, ale také v kuchyni. A vzhledem k tomu, že obsahuje řadu léčivých látek, může se stát i součástí vaší domácí zelené lékárny. Obsahuje totiž vitamin B a C. Má protizánětlivé a antipyretické vlastnosti. Působí proti kašli i jako diuretikum, čistí krev, detoxikuje, chrání játra a čistí je. Posiluje imunitu, obsahuje antibakteriální a antivirové phytoncidy.

Šeřík v kuchyni

Pokud jste si mysleli, že vám šeřík dokáže udělat maximálně parádu ve váze, jste na omylu. Máme pro vás hned několik nápadů, jak tyto vonící květy využít v kuchyni.

Voňavý cukr

Pokud si připravíte šeříkový cukr, budete si moct jeho vůni připomenout prakticky kdykoliv. Stačí do čisté sklenice nasypat menší vrstvu cukru, na ni dát pár šeříkových květů a takto pokračovat tak dlouho, dokud nebudete mít sklenici plnou. Nechte vše uležet nejméně týden v chladu a občas sklenicí zatřeste, abyste vše dobře promísili. Nakonec obsah vysypejte třeba na plech, květy odstraňte, cukr nechejte proschnout a očištěný od květů nasypejte znovu do sklenice. Cukrem vonícím po šeřících pak můžete dosladit nejen dezerty či krémy, ale třeba i nápoje.

Šeříkový čaj

Snadno si můžete připravit také šeříkový čaj, který nejen dobře chutná, ale ještě vám uleví od žaludečních nevolností. Pomůže také zrychlit váš metabolismus, což oceníte třeba během hubnutí. Příprava je opravdu snadná. Hrst šeříkových květů přelijte horkou vodou a nechejte 30 minut louhovat.

Sirup na osvěžující limonádu

Z šeříků lze také vyrobit sirup, ze kterého po rozředění vodou připravíte velmi osvěžující a voňavou domácí limonádu. Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek šeříkových květů
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek vody
  • citronovou šťávu

Z šeříkových květů vyklepejte případný hmyz, ale neoplachujte, jen nechejte lehce zvadnout. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a přisypejte šeříkové květy. Nechejte na mírném plameni probublávat asi 15 minut. Nakonec dochuťte citronovou šťávou, ještě teplý přeceďte do čisté a uzavíratelné láhve, nechejte vystydnout a skladujte v lednici.

Šeřík v kosmetice

Šeřík se běžně využívá v aromaterapii i na výrobu parfémů. V kosmetickém průmyslu se šeřík hodí také k výrobě mýdel, sprchových gelů nebo šamponů. Vonné silice šeříku se přidávají do aromatických svíček nebo aroma lampových vonných olejů. Jako silný antioxidant zpomaluje stárnutí pleti, navíc má přirozenou bariéru UVA a UVB, zklidňuje pleť a působí protizánětlivě.

Šeříkový denní krém

Denní krém z šeříku vyrobíte docela snadno. Co budete potřebovat?

  • 5-6 čerstvých květů šeříku
  • 300 ml měkké vody
  • 20 ml rostlinného oleje (trnkový, mandlový, hroznový, sezamový nebo meruňkový)
  • 4 g emulgátoru Glyceryl 
  • 3 g emulgátoru Cetylalkohol 
  • 2 g přírodního jílu fialového 
  • 20 kapek konzervantu Biokons Plus

K výrobě krému budete potřebovat 70 ml květinové vody z květu šeříku. Tu získáte tak, že do hrnce nasypete květ. Doprostřed postavíte žáruvzdornou misku. Květ zalijte vodou. Hrnec přiklopte obrácenou pokličkou a zahřívejte. Pára vytvoří kapalinu na spodní straně pokličky, která bude odkapávat do misky. Květinovou vodu nalijte do jedné skleničky. Do druhé vlijte olej a přidejte Glyceryl a Cetylalkohol. Jsou to emulgátory, díky kterým vymícháte z oleje a vody krém. Obě skleničky vložte do vodní lázně a zahřejte na cca 60 °C. Počkejte, dokud se emulgátory v oleji zcela nerozpustí.

Skleničky vyjměte, slijte obsah a míchejte. Za stálého míchání přidejte fialový jíl. Tekutina začne vypadat jako mléko a houstnout. V tu dobu je dobré přidat konzervant. Míchejte, dokud nevznikne krém. Trvá to asi 3-5 minut. Přemístěte do dózy a nechte před uzavřením zcela vychladnout. Trvanlivost výrobku díky konzervantu prodloužíte na 5 měsíců.

Šeřík jako lék

Šeřík vás dokáže zbavit bolesti hlavy nebo zmírní migrénu, je vhodný také při žaludeční nevolnosti. Má zklidňující a léčivé účinky i na oteklé zduřelé mandle, uleví od bolesti v krku, dokonce i při revmatu a bolestech spojených s dnou, k čemuž byl využíván hlavně v minulosti. Stačí si udělat obklad, a to tak, že květy zvlhčíte jablečným octem, zabalíte do plátna a položíte na bolestivé místo.

Čaj a odvar lze použít rovněž zevně jako obklad na místa postižená růžovkou, ekzémy a vředy, ale také na záněty spojivek a na ošklivé kruhy a váčky pod očima. Nebo použijte čaj či odvar jako ústní vodu - poradí si s aftami, záněty dásní a dalšími nepříjemnostmi v ústní dutině. K léčebným účinkům vám dobře poslouží i šeříkový olej, který si můžete sami vyrobit.

Šeříkový olej

Často je základem pro různé krémy a masti, které se používají třeba při revmatismu, dně a podobně. Co budete potřebovat?

  • květy čerstvého šeříku
  • kvalitní rostlinný olej
  • nádobu
  • kousek gázy

Otrhejte jednotlivé kvítky a zaplňte jimi připravenou nádobu. Pak květy zalijte olejem ohřátým tak na 40 °C. Květy musejí být v oleji zcela ponořené. Po vychadnutí zavřete láhev víčkem a nechejte dva dny stát v temnu při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby přefiltrujte přes gázu a máte hotovo.

Pomůže vám při bolestech svalů, umí dobře ochránit a ošetřit kůži, uleví při migréně. Můžete ho však klidně přidat také do mýdla, šamponu nebo kondicionéru. O tom, jak šeřík pěstovat, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu