Vysejte si okurky ještě nyní v září. Plody budete sklízet až do pozdního podzimu

Zahrada 07. září 2022 | 09:04 — Zuzana Procházková
Doma vypěstované zelenině a ovoci se nic nevyrovná. Pakliže zrovna přemýšlíte nad tím, jakou zeleninu si můžete zasadit ještě nyní v září, abyste sklízeli do konce podzimu, pak jsou okurky ideální volbou. V tomto článku se podíváme krok za krokem, jak na úspěšnou podzimní výsadbu okurek.
Další 3 fotografie v galerii
Okurky jsou ideální k podzimní výsadbě díky krátké vegetační době / Pixabay

Okurka je jednoznačně ideální rostlina k vysetí v září, a to z toho důvodu, že má velmi krátkou vegetační dobu. To znamená, že od zasetí semínek byste mohli sklízet plody za zhruba 50 až 70 dnů. K tomu je však potřeba dodržet určitá pravidla, která pro Magazinplus.cz vysvětlil specialista na zahradnictví Jan Zahradník. Důležitými faktory jsou zejména kyprost půdy, teplota půdy, hloubka záhonu a živiny.

Kyprá a teplá půda

Jedním z nejdůležitějších předpokladů úspěšného pěstování okurek na podzim je kyprost půdy, dále dostatečná teplota a vlhkost půdy. Proto je od září vhodné veškeré okurkové záhony pokrýt geotextilií či jinou látkou podobného typu, aby se v půdě zachovalo teplo. Druhou možností je poté pěstování okurek ve velkých pytlích, kde je teplo velmi dobře udrženo a okurky plodí rychleji. Pro podzimní sklizeň je proto pěstování v pytlech ideální.

Důležitá hloubka záhonu

Mimo to, že okurky potřebují kyprou a teplou půdu, což jsme si vysvětlili výše, tak hraje důležitou roli také hloubka záhonu. Okurky totiž potřebují na kořeny velký prostor, aby dobře prokořenily a uchytily se. Ideální hloubka je tedy 50 až 70 centimetrů. Jestliže okurky zasejete do velkých pytlů, nezapomeňte na dně udělat několik děr pro odtok přebytečné vody a následně vrstvu drenáže.

Výživná půda

Třetím důležitým faktorem je kvalita půdy. Okurkám totiž velmi svědčí půda, která je obohacená o humus a dřevěný popel. V ideálním případě běžnou půdu namíchejte se směsí popela a humusu v poměru 1:1. Uvidíte, jak vám okurky začnou krásně růst díky výživné půdě.

Jak okurky vysadit

Pakliže máte zajištěné všechny výše uvedené faktory, pak se můžete pustit do výsadby okurek. Sazeničky přesazujte do připraveného záhonu v momentě, jak uvidíte na rostlinkách dva ozubené listy. Musí se však jednat o ty pravé, ne děložní. Jakmile tato chvíle nastane, sazenice okurek jsou zralé k přesazení na stálé místo do záhonu či velkých pytlů. Nezapomeňte sazenice poctivě zalévat a malým rostlinkám také dopřejte ze začátku oporu. Později si už vystačí i bez opory.

Pozor na nízké podzimní teploty

Během září a října jen málokdy teploty v noci klesají pod 10 stupňů. To je pro pěstování okurek v pořádku. V listopadu však začínají teploty klesat, a je na místě okurky pěstované v pytlích přemístit do zimní zahrady, skleníku nebo dobře osvětleného sklepa. Nebojte se, okurky vám tam krásně dojdou, a budete moci sklízet až do konce podzimu. Dále čtěte: Jak správně sklízet a skladovat červenou řepu, aby vám vydržela chutná a křupavá až do jara.

Autorská článek, další zdroj: homeguides.sfgate.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu