Digestoř si zvládnete zapojit i sami. Stačí vědět, jak na to

Dům 06. ledna 2020 | 14:06 — Helena Malá
Digestoř je nepostradatelná část kuchyně, díky které se v místnosti nedrží výpary a vlhkost z vaření. Pokud chcete ušetřit nějakou tu korunu, nemusíte hned zvát firmu, aby vám ji zapojila, zvládnete to i svépomocí.
Další 3 fotografie v galerii
Šikovný kutil si zvládne instalovat digestoř i sám. Má-li však vaše nová digestoř zapojení přímo do elektroinstalace, pozvěte si odborníka. / Depositphotos

Říká se, že kuchyň bez digestoře je jako hrnec bez dobře padnoucí poklice. Kvalitní odsavač par totiž eliminuje veškeré nepříjemné výpary a pachy při vaření a zároveň předchází tvorbě plísní. Poradíme vám, jak ji namontovat. Montáž se totiž liší podle vybraného typu spotřebiče.

Digestoř s vnitřním okruhem 

Při instalaci odsavače par bez odtahu máte dvě možnosti. Buď jej pověsíte pod horní kuchyňskou skříňku, nebo umístíte do volného prostoru nad sporák tak vysoko, abyste se bez problémů dostali k hrncům na plotně a zároveň mohlo docházet k bezpečné filtraci páry. U elektrických sporáků volte alespoň 50cm odstup, u plynových aspoň 65cm.

Přístroj pak už jen stačí zapojit do zásuvky a nezapomínat na pravidelnou údržbu, především výměnu uhlíkových filtrů.

Digestoř s odtahem

Odsavač par s odtahem vás zbaví nejen zápachu, ale rovněž horka, které při vaření vzniká. Instalace však zabere trochu více práce. Musíte správně napojit spotřebič na odtahové potrubí. Většinou platí, že čím kratší potrubí a méně záhybů, tím vyšší výkon a nižší hlučnost.

Moderní odsavače par většinou disponují dvěma vývody pro odtah. Můžete si tedy zvolit, zda využijete horní nebo boční odtah podle toho, které schéma zapojení pasuje k vaší kuchyňské lince a umístění odtahu. Druhý otvor pak jednoduše zaslepíte krytem, který najdete v příslušenství, nebo si jej dokoupíte. Dbejte však na správnou velikost podle potrubí – nejčastější průměry zpětné klapky jsou 100, 120, 125 a 150 mm. Doporučuje se však minimálně 120 mm.

Zkontrolujte spotřebič

Zjistěte, zda v balení nic nechybí. Pomůže vám přiložený návod k montáži. Některá balení obsahují i vrtací šablonu, která práci příjemně ulehčí.

Vytvořte otvor do skříňky

Do stěny horní skříňky vyřízněte pilkou otvor, kterým protáhnete odtahovou hadici. Použijte buď flexi hadici kruhového průměru, nebo systém hadic a kolen ve tvaru kruhu nebo obdélníku. Obdélníkový profil vám ušetří spoustu místa, hlavně pokud máte nízké skříňky. Pořídit si můžete i redukci, která vám z kruhového profilu rázem udělá obdélníkový.

Najděte ideální výšku

Nejčastěji se odsavače umisťují do výšky 55 – 65 cm nad plotnou. U plynu volte vždy větší odstup – alespoň 65 cm.

Montáž zpětné klapky k digestoři

Zpětná klapka na digestoř a její montáž jsou důležité u odsavačů par s vnějším odtahem, kdy nasátý vzduch vyvádíte mimo dům. Na výstupní hrdlo odsavače umístěte zpětnou klapku, která zabrání pronikání studeného vzduchu do kuchyně. Ne vždy automaticky dostanete i zpětnou klapku. Domluvte se s prodejcem a případně ji dokupte zvlášť.

Elektrické připojení digestoře

Má-li vaše nová digestoř zapojení přímo do elektroinstalace, měli byste pro jistotu přizvat k zapojení zkušené mechaniky. Pokud se zapíná do zásuvky, poradíte si sami. Bohatě stačí běžných 220 V, takže není třeba žádných dalších zásahů a úprav. O tom, jak vybrat sporák, který uvaří jídlo rychleji, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu