Práci v kuchyni vám usnadní správné rozmístění spotřebičů. Mnohé se za poslední roky změnilo

Dům 08. ledna 2020 | 10:31 — Helena Malá
Někdo má kuchyni prostornou, další bojuje o každý centimetr. I když je konkrétní uspořádání spotřebičů různé, existují obecné standardy, kterých je dobré se při vymýšlení varného centra ve vaší kuchyni držet. Bude se vám potom v kuchyni daleko lépe pracovat.
Další 3 fotografie v galerii
V dobře navržené kuchni je radost vařit / Depositphotos

Varné centrum zahrnuje varnou desku, troubu a odsavač par. Oproti minulým letům se změnila jedna zásadní věc. Spotřebičů přibývá, dávají se do vestavby a trouba se oddělila od varné desky. Využívají se rovněž inteligentní spotřebiče, které vám ušetří čas a jsou designovým doplňkem každé kuchyně. Na to vše je třeba reagovat.

Bezpečnost na prvním místě

Varné centrum může být součástí kuchyňské linky nebo odděleného varného ostrůvku. Ergonomická pravidla vztahující se k bezpečnému a zdravému pohybu při vaření doporučují, aby součet stran v trojúhelníku dřez, varné centrum a skladování potravin nebyl delší než zhruba 6 m. V okolí varného centra je dobré mít dostatek místa pro odkládání hrnců a pánví či plechů. Varné centrum neumisťujte do rohu místnosti, tím by k němu byl horší přístup.

Co se týká konkrétně spotřebičů, tak v současnosti se nejvíce využívají vestavné typy. Vytváří tak elegantní design kuchyně a přináší praktičnost, pohodlí při vaření, vyšší bezpečnost a vysokou užitnou hodnotu.

Lednice

Chladnička by neměla stát v blízkosti spotřebičů vyzařujících teplo. Vhodné je vybrat takovou lednici, která vám usnadní skladování potravin a netvoří se v ní námraza. Lednice s beznámrazovým systémem vás totiž zbaví starostí s odmrazováním. Dnešní lednice nabízejí spoustu chytrých funkcí, například zásuvky s kontrolou vlhkosti, které poskytnou ideální podmínky pro ukládání ovoce a zeleniny. Vše zůstane svěží, plné vitaminů a živin. Některé lednice také dokáží v případě náhlého výpadku elektrického proudu ještě 16 hodin chladit a tím udrží potraviny v perfektním stavu.

Vestavná trouba

Vestavné trouby instalujte ideálně ve výšce očí (nad 80 cm) nebo s dalším spotřebičem nad sebe tak, že vyšší spotřebič je vespod. Trouba může být ale i pod pracovní plochou, pokud vám to prostor nedovolí jinak. Vyšší umístění zajistí, že manipulace s horkým nádobím bude jednodušší. Na pečené pokrmy také lépe uvidíte. Vedle vestavné trouby by také měl být k dispozici prostor na odkládání. Troubu byste měli volit takovou, která se snadno čistí a je multifunkční.

Moderní trouba má hned několik programů, nejen klasické pečení, ale i třeba gril s ventilátorem i bez, horkovzdušné pečení, rychlý předehřev, rozmrazování, udržování teploty pokrmu či speciální program na čištění trouby, který zajistí bez velké námahy vyčištění vnitřku trouby a je maximálně ohleduplný k životnímu prostředí.

Mikrovlnná trouba

Pokud počítáte i s mikrovlnnou troubou, ta by měla být umístěna nad troubou, se kterou by měla být v jednotném stylu. V mikrovlnné troubě nemusíte jen ohřívat jídlo, ale třeba díky grilu i zapéct nějakou tu pochoutku. Nemusíte se bát ani moderního nerezového povrchu, výrobci už nabízejí speciální úpravu, která zabraňuje zanechání otisků prstů. O tom, jak mikrovlnku snadno a perfektně vyčistit, jsme psali zde.

Varná deska

Varné desky jsou v kuchyňské lince často umístěny samostatně, obvykle vpravo od ní by opět měly být volné přípravné plochy. Pokud jste levák, měly by být volné plochy na druhé straně. Na výběr máte z několika druhů desek. V současné době jsou oblíbené indukční varné desky. Indukce totiž sama o sobě nehřeje, teplo vzniká pouze v prostoru dotyku hrnce s varnou deskou a ohřívá se jen dno a vnitřek nádoby. Tím se minimalizují ztráty energie a zvyšuje se účinnost.

I v případě indukčních varných desek můžete pořídit takovou, která nabízí něco extra. Jde například o funkci, která zajistí udržování konstantní teploty 70 °C, díky které si jídlo zachová původní chuť a teplotu. Další funkce zase dokáže jedním dotykem pozastavit vaření, aniž byste ztratili nastavené parametry. Šetrné rozpouštění při teplotě 40 °C zajistí jiná funkce, což pro změnu využijete i při šetrném rozmrazování. V případě nechtěného vypnutí varné desky můžete použít funkci, kdy během 5 sekund po vypnutí desky lze vyvolat poslední použité nastavení na varných zónách.

Digestoř

Na varnou desku úzce navazuje digestoř. Výběr té správné digestoře udělá mnoho. Nedostatečné odvádění pachů a par při vaření může způsobit mnoho problémů. Nezanedbatelný je také estetický dojem, protože některé odsavače v kuchyni představují doslova designový šperk. Pro optimální odtah par a zamezení úrazu hlavy při vaření je dobré umístit digestoř nad varnou desku ve výšce 65 až 90 cm. Záleží, jak moc velkým prostorem disponujete, ale nejlepší volbou je komínová digestoř. Použít ale můžete i digestoř s vnitřní cirkulaci vzduchu, stačí dokoupit uhlíkové filtry. Samozřejmostí je i zpětná klapka.

Myčka

Myčka by měla být umístěna v těsné blízkosti dřezu, aby byla zajištěna správná ergonomie. Na trhu najdete mnoho druhů myček, které se liší tím, co umí. Některé například umí nádobí opravdu perfektně vyleštit a usušit, po ukončení programu dojde k automatickému pootevření dvířek tak, aby mohla odejít zbytková pára. K dostání jsou i myčky, u kterých se nemusíte bát úniku vody a následného vytopení. V případě potřeby se funkce automaticky aktivuje, odstaví přívod vody a zároveň čerpadlo vypumpuje vodu z nádrže myčky. U dalších spotřebičů zase můžete naprogramovat automatické zapnutí myčky až 24 hodin předem, takže čas mytí můžete ideálně přizpůsobit chodu domácnosti. Samozřejmostí je pak třeba úsporný ECO program, rychlý 20minutový program, AUTO program či 1/2 program mytí.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu