Pokud chcete mít parádní úrodu salátových okurek, opatřete si pro jejich pěstování dřevěnou paletu

Zahrada 21. března 2020 | 08:40 — Helena Malá
Čerstvé salátové okurky vypěstované na vlastní zahrádce jsou k nezaplacení. Nejlepší úrodu získáte, když je budete pěstovat vertikálně. Postačí vám k tomu i obyčejná paleta. Díky ní můžete mít salátovky nejen na zahrádce, ale třeba i na balkoně v paneláku.
Další 4 fotografie v galerii
Vertikální způsob pěstování je pro salátové okurky ideální / Depositphotos

Okurka je popínavá liána, a když se může pnout, velmi jí to svědčí. Je pravdou, že vertiko systém v podobě sítí je poměrně časově náročnější a také nákladnější. Existuje ale jednoduché řešení. Vertikální zahrádku vám pomůže vytvořit i obyčejná dřevěná paleta. Vertikální pěstování okurek má proti běžnému způsobu mnoho výhod:

  • Rostliny budou v lepší zdravotní kondici. Porost je totiž lépe provětrávaný, listy rychleji osychají a snadnější je také chemická ochrana.
  • Plody se neválejí po zemi a nejsou tedy znečištěné od zeminy. Mají také lepší barvu.
  • Sklizeň plodů je snadnější a přehlednější.
  • Výnos je vysoký a ve výborné kvalitě.
  • Sklizňové období trvá delší čas.
  • Uspoříte místo na záhoně či ve skleníku.

Důležitá je dobrá opora

Vertiko systém spočívá ve vybudování dobré opěrné konstrukce pro rostliny a natažení sítí, po kterých se budou okurky pnout. Práci si ale můžete usnadnit právě paletou. Má to hned několik výhod. Jde o snadné řešení, které nezabere moc práce, navíc ušetříte místo na zahrádce a kdo chce, může si dát paletu i na balkon v paneláku a pěstovat si okurky tam. Poradíme, jak si konstrukci z palety vyrobit.

Pokud budete okurky pěstovat na zahradě, stačí paletu naklonit a podepřít dřevěnými hranoly, jak můžete vidět v naší fotogalerii pod článkem. Okurky pak normálně vysadíte do země a rostlina se bude po paletě přirozeně vinout.

Jestliže chcete systém upravit pro pěstování okurek na balkoně v paneláku, musíte pod paletu umístit vhodnou nádobu se zeminou, do které okurky vysadíte. Ostatní je stejné jako v předchozím případě.

Využijete nejen na okurky

Paletovou oporu můžete využít nejen k pěstování salátových okurek, ale třeba i rajčat nebo cuket, záleží to na vás.

Co se týká pěstování na balkoně, můžete v paletě pěstovat i další rostliny, například bylinky nebo jahody. Ve svislé paletové stěně se dobře povede také lichořeřišnici. V takovém případě stačí paletu dát ke zdi a do jednotlivých přihrádek schovat květináče či truhlíky nebo prostor rovnou vyplnit zeminou.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu