Kastrace kočkám a kocourům změní povahu. Jsou také náchylnější k některým nemocem

Mazlíčci 28. května 2020 | 10:08 — Helena Malá
Kastrace koček a kocourů je dnes už docela běžným zákrokem. Přesto se najdou lidé, kteří mají dojem, že tím svým mazlíčkům ublíží. Jak je to ve skutečnosti?
Další 3 fotografie v galerii
Na kastraci koček a kocourů dnes běžně přispívají města i obce / Depositphotos

Sterilizace a kastrace jsou chirurgické zákroky, které kočce znemožní reprodukci. Při sterilizaci jsou kočce odstraněny vaječníky, při kastraci jsou kocourovi odstraněna varlata. Oba zákroky se souhrnně nazývají kastrace.

Pokud vaše kočka či kocour chodí ven, měli byste kastraci rozhodně zvážit. Toulavých koček je totiž všude dost a většina z nich rozhodně nemá šťastný život. Často končí v útulcích nebo umírají hladem nebo na následky otravy. Myslete na to, že kočka může za rok přivést na svět 15 až 20 koťat, což rozhodně není málo. A podle některých odborníků je kastrace vhodná i tehdy, když žije kočka v domácnosti a nemá partnera k páření. Sterilizace kočky totiž zabrání vzniku rakoviny vaječníků a také výrazně sníží riziko rakoviny děložního hrdla.

Výhody kastrace

Kastrace zamezí mnoha nežádoucím projevům chování. Nekastrovaná kočka má říji třikrát až čtyřikrát do roka. Vytrvale při tom mňouká a snaží se dostat ven z domu. Pokud má kočka opakovaně říji a nedojde k páření, mohou se u ní rozvinout problémy jako deprese, anorexie, průjmy a zvracení. Kastrace všechny tyto projevy odstraní.

Kastrace má mnoho výhod i pro kocoury. Zabrání riziku rakoviny varlat a zamezí mnoha projevům chování, které chov kocoura ztěžují. Zákrok u kocourů potlačuje teritoriální chování, kocouři pak málokdy značkují teritorium a jejich moč páchne výrazně méně. Pokud chováte dva kocoury, můžete kastrací výrazně snížit počet jejich střetů. Kastrovaní kocouři jsou celkově mnohem poslušnější a zvladatelnější. Kastrovaná zvířata také žijí statisticky mnohem déle než nekastrovaná. O tom, jak vyřešit problém, když vám kočka začne značkovat v bytě, jsme psali zde.

Vhodná doba pro zákrok

Na vhodnou dobu kastrace jsou různé názory. Většina veterinářů doporučuje kastraci provést mezi šestým a osmým měsícem, dříve než kočka pohlavně dospěje.

Co se týká kocourů, v České republice je dlouho zažívané kastrovat kocoury až po dosažení pohlavní dospělosti. Zkušenosti z USA ukazují, že je lepší kocoury kastrovat ještě před dosažením pohlavní dospělosti. A k tomuto názoru se čím dál více přiklánějí také čeští odborníci, kteří doporučují kocoury kastrovat již po ukončení základní vakcinace.

Nevýhody kastrace

Každá mince má dvě strany a pro kastraci to platí rovněž. Po zákroku se změní hormonální rovnováha a kočičí metabolismus zpomalí. Kočka začne být náchylná k přibírání. Problém lze řešit tím, že budete kočce podávat krmivo speciálně vyvinuté pro kastrovaná zvířata. Kastrované kočky mají proti nekastrovaným také více tělesného tuku a méně svaloviny. Krmivo pro kastrované kočky často obsahuje lyzin a L-karnitin, které pomáhají spalovat tuky a tvořit svalovou hmotu.

Problémy s močovými cestami běžné u všech koček se po kastraci zhorší. I v tom ale může pomoci vhodná strava. Granule pro kastrované kočky obsahuje přesně stanovenou hladinu minerálů a zaručuje správnou hodnotu pH moči, čímž snižuje riziko vzniku močových kamenů a přispívá k zachování dobrého zdravotního stavu močových cest.

Jak se váš mazlíček změní

  • Kocouři jsou po kastraci klidnější a přítulnější, nemají tendence se toulat.
  • Moč kastrovaného kocoura méně páchne.
  • Kocouři, kteří lovili myši před kastrací, je budou lovit se stejnou oblibou i po kastraci.
  • Inkontinence se po kastraci u kocourů nevyskytuje.
  • I kočky se po kastraci trochu uklidní.
  • Agresivní kočky zpravidla ztratí kastrací část své agrese.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu