Barové židle se hodí do každého interiéru. Při jejich výběru si ale musíte dát pozor na několik věcí

Dům 14. června 2020 | 10:08 — Helena Malá
Jednotlivé kousky nábytku podléhají módním trendům a to, co je in jeden rok, může být další považované za přežité. O barových židlích to ale neplatí, ty se drží v kurzu už desetiletí. Jejich obrovskou výhodou je, že dokáží zapadnout do jakéhokoliv interiéru. I tak si ale při výběru barových židlí musíte dát pozor na několik věcí.
Další 3 fotografie v galerii
Plastové barové židle mohou působit i velmi minimalisticky / Depositphotos

Dříve se barové židlle objevovaly jen v barech a restauracích, ale brzy se posezení na vysoké noze dostalo i do běžných domácností. Lidé si je pořizují nejen k barovým pultům, ale třeba i ke kuchyňským ostrůvkům či jídelním pultům.

Barové židle mohou mít různé podoby, díky své rozmanitosti se perfektně hodí do rustikálních i moderních interiérů, pořídit lze také barové židle, které ladí i s venkovským stylem. Jenže jen na design člověk hledět nemůže. Aby se mu na barové židli dobře sedělo, je třeba brát v potaz i další aspekty.

Klíčová je výška

Zřejmě nejdůležitější je vybrat správnou výšku židle. Ta je závislá na výšce desky, pultu či stolu, kde bude stát. Výška barových pultů se pohybuje nejčastěji v rozmezí od 110 do 115 cm. Klasický vyšší barový pult tak perfektně doplní barová židle či stolička se sedákem ve výšce 75 cm. 

Velmi často se ale barové židle objevují u kuchyňských ostrůvků. Výška desky či samotného ostrůvku zpravidla dosahuje 91 až 95 cm, k pohodlnému sezení je tedy třeba zvolit barové židle nižší, se sezením ve výšce 65 cm.

Není ale výjimkou, že si lidé nechají vyrobit stoly v jiné výšce, a to třeba s ohledem na výšku své postavy. Vždy se tedy řiďte pravidlem, že mezi deskou pultu či stolu a sedákem židle by měl být rozdíl 20 až 30 centimetrů.

Nejlepší jsou židle s nastavitelnou výškou, abyste mohli sezení přizpůsobit svým potřebám. Rozestup mezi židlemi by měl být alespoň 55 - 60 cm. Kolik židlí se vám vejde k pultu, bude záviset na jeho délce.

Zvažte i materiál

Barové židle vybírejte také podle toho, aby pěkně ladily s vaším interiérem. Mohou do něj přirozeně zapadnout, nebo se stát dominantou místnosti. Každopádně se budete muset rozhodnout, jakému materiálu dáte přednost. Nabízí se dřevo, kov nebo plast. Každé provedení má své přednosti.

Dřevo

Dřevo je tradiční materiál, to ale neznamená, že se hodí jen do tradičních interiérů. Dřevěné barové židle mohou být masivní, ale třeba z ohýbaného dřeva působí velmi lehce, moderně a nadčasově.

Plast

Židle celoplastové nebo s prvky z lisovaného plastu mají oproti jiným jednu velkou výhodu, a tou je široká škála barevných odstínů. Plastové barové židle také mohou působit velmi minimalisticky, což ocení příznivci tohoto stylu.

Kov

Jestliže dáte přednost kovovému zpracování, oceníte především odolnost materiálu. Zároveň lze v kovovém provedení sehnat velmi elegantní kousky, které vynikají jednoduchostí a vzdušností.

Čalounění

Také si promyslete, jak budete barové židle využívat. Pokud je plánujete dát k jídelnímu stolu a předpokládáte, že na nich budete denně sedět a snídat nebo obědvat, rozhodně se vyplatí pořídit čalouněnou židli s opěradlem. Poskytne vám totiž větší komfort. A to, zda zvolíte čalounění textilní, kožené nebo z ekokůže, už je jen čistě na vás. 

Otáčivá vs. pevná židle  

Na trhu jsou k dostání jak pevné barové židle, tak i s nastavitelnou výškou a otáčecím mechanismem. Je jasné, že pevná barová židle se čtyřmi nohami bude stabilnější než otáčecí na jedné noze. Hodně ale záleží na výšce těžiště a rozměrech základny. Pevné židle také mívají vyšší nosnost, takže pokud máte nějaký ten kilogram navíc, určitě volte tento typ.

A co se týká pohodlnosti sezení, pokud si pořídíte židli s opěrkou zad i s opěrkou na ruce, bude vaše posezení o poznání příjemnější. O tom, že se úzký barový stůl s židlemi hodí i do stísněných interiérů, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu