Problém vlhkého zdiva se dá řešit různě. Zajímavá je metoda krémové injektáže

Dům 23. června 2020 | 08:48 — Helena Malá
Vlhké zdi jsou u domů velkým problémem, protože jdou ruku v ruce s nebezpečnými plísněmi. Způsobů, jak zdi odvlhčit, je mnoho a každá má něco do sebe. V poslední době se mezi stavebníky hodně mluví o takzvané krémové injektáži.
Další 3 fotografie v galerii
Vlhké zdi dokáží v domě napáchat velké škody, plísně na sebe nenechají dlouho čekat / Depositphotos

Krémová injektáž zdiva je v poslední době nejpoužívanější metodou sanace zdiva. Mezi největší výhody patří její univerzálnost, je možné injektovat téměř veškeré typy zdiva. Provádění je možné i ve složitě dostupných prostorách, kde by stroje na narážení plechů či pily na podřezání jednoduše nebylo možné použít.

Krémová injektáž zdiva se provádí z jedné strany zdiva v jedné a více vodorovných řadách. Plnivem je krémová silan-siloxanová emulze, která ve zdivu vytvoří nepropustnou bariéru proti vzlínající zemní vlhkosti. Tato účinná metoda si získala svou oblibu také díky svým relativně nízkým nákladům a mnohem šetrnějším přístupu ke zdivu v porovnání například s podřezáním.

Jak to funguje

Chemická injektáž zdiva se provádí v rozteči vrtů 10 - 12 cm při hloubce vrtů na sílu zdiva -5 cm. Průměr vrtů 12 - 20 mm podle druhu a složení zdiva. Plnění vrtů se provádí pomocí pumpy a trubice, která se vsune do otvoru a celý vrt se rovnoměrně vyplní krémem. Chemická injektáž zdiva je možná až do 95% nasycení zdiva vodou.

Krémová injektáž účinně zamezuje kapilárně vzlínající vlhkosti z podzákladí do zdiva v obytném prostoru. Injektážní krém vytváří ve zdivu dodatečnou „hydroizolaci“. Pro svou hustou konzistenci nemá krém tendenci nekontrolovatelně unikat netěsnostmi ve zdivu. Zároveň je tento postup vysušení vlhkého zdiva finančně přijatelný a nenáročný. Krémové injektáže je vhodné kombinovat s dalšími sanačními pracemi.

Zvládnete to i svépomocí

Pokud nechcete utrácet za odborníky, můžete si krémovou injektáž provést i sami. Nejprve odstraňte provlhlou omítku. Poté na spodní straně zavlhlé zdi zvolte ideální spáru, do které vyvrtáte otvory s průměrem 12 - 14 mm a roztečemi 100 mm. Maximální úroveň zvolené spáry linie vrtů by měla být maximálně 100 mm nad podlahou obytného prostoru, který odvlhčujete.

Vrty jsou o 20 - 40 mm kratší než je tloušťka zdiva. Do těchto otvorů následně aplikujte injektážní krém na bázi silan/siloxanu. Ten začne pronikat nejdříve do spáry a poté i do zdícího materiálu. V horizontu šesti týdnů vytvoří krém spolehlivou a celistvou hydroizolační clonu, která brání dalšímu pronikání kapilárně vzlínající vlhkosti. Poté nastává proces vysychání postiženého zdiva.

Typy zdiva

Odvlhčení obytného prostoru krémovou injektáží je vhodné téměř pro všechny typy zdiva. Může tedy jít o zdivo s průběžnou spárou, zdivo kamenné i smíšené bez průběžné spáry. Problémem nejsou ani přírodní zdiva jako opuková, vápencová, pískovcová atd. Je možné aplikovat i do průmyslově vyráběných materiálů (ytong, porobeton, škvárobeton). Poměr nesavého materiálu ve zdivu by neměl přesáhnout 30 %.

Aplikované materiály jsou chemicky i fyzikálně slučitelné s ošetřovaným zdivem, mají vynikající stabilitu a dlouhodobou účinnost. Jsou zdravotně nezávadné a neobsahují organická rozpouštědla.

Co se týká ceny, počítejte s tím, že u cihelné zdi vás metoda vyjde na asi 1 600,- kč za metr, u smíšeného zdiva se cena pohybuje kolem 1 800,- Kč za metr.

Poraďte se s odborníkem

Než se ale do sanace zdiva pustíte, vždy se poraďte s odborníkem. Ten nejlépe vaše zdivo prozkoumá a změří jeho vlhkost. Na základě toho pak navrhne ideální postup řešení. Je možné, že jen krémová injektáž stačit nebude a bude nutné zainvestovat i do dalších sanačních prací, třeba do sanačních omítek, vnější svislé izolace a podobně. Co se týká životnosti krémové sanace, měla by dům ochránit tak na 30 až 40 let. O tom, jak se zbavit plísně kolem oken či ve sprše, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu