Pravidla správné sklizně a uchování mrkve. Jak zajistit, aby vydržela křupavá a chutná co nejdéle

Zahrada 27. října 2021 | 07:38 — Zuzana Procházková
Mrkev je jeden z neoblíbenějších druhů kořenové zeleniny, který má v českých kuchyních nenahraditelné místo v tradičních receptech jako například ve svíčkové. Podzimní sklizeň je z celého roku ta nejdůležitější. Abyste si zajistili, že vám přes zimu mrkev vydrží čerstvá, je potřeba dodržet několik věcí. Poradíme vám, jak na to a čeho se vyvarovat.
Další 3 fotografie v galerii
Zajistěte si čerstvou mrkev / Shutterstock

Produkty vypěstované s láskou na zahrádce chutnají vždy nejlépe. Bohužel pokud zrovna nepatříte k majitelům skleníku, kteří si mohou některé druhy zeleniny pěstovat po celou zimu, je potřeba se spolehnout na podzimní sklizně a vše dobře uskladnit. Jak je totiž známo, tak dobře uskladněná zelenina může vydržet čerstvá až do jara. A to je jistě velmi lákavé.

Na sklizeň mrkve není vhodné spěchat

Jestliže chcete mít mrkve v co nejlepším stavu pro zimní skladování, pak se nesnažte její sklizeň nijak uspěchat. To by bylo spíše ke škodě než k užitku. Odlišná je situace, pokud byste si chtěli na mrkvi ihned pochutnat a přidat ji do salátů, pak ji můžete sklízet i dříve. Pro zimní uskladnění je nejvhodnějším obdobím sklizně druhá polovina října až polovina listopadu. Pokud by však ke konci října panovaly dlouhodobě teploty kolem bodu mrazu nebo by byly dlouhodobé deště, je nutné mrkev vykopat.

Jak na samotnou sklizeň mrkve

Abyste si usnadnili práci se sušením mrkví, a zároveň měli jistotu, že vám při skladování nebudou mrkve kvůli vysoké vlhkosti uhnívat, tak si pro den sklizně vyberte suchý den. Nemělo by pršet a půda by měla být jen mírně vlhká. Co se týká samotné sklizně, pak dávejte velký pozor na to, abyste všechny poškrábané, polámané či jinak poškozené mrkve neuskladňovali, neboť by začaly hnít. Poškozené mrkve nevyhazujte, hodí se k přímé spotřebě. Mrkve k uskladnění po vykopání nikdy neumývejte vodou, pouze je oklepte od největších nánosů hlíny. Přebytečnou nať odtrhněte lehkým pootočením rukou.

Vhodné podmínky ke skladování

Aby vám mrkev vydržela čerstvá přes celou zimu, pak je ideálním místem k uskladnění slep, kde se udržuje stálá teplota kolem 4 stupňů Celsia a vlhkost kolem 70 až 80 procent. Udržení této vlhkosti je důležité pro to, aby mrkev nezačala vysychat. Oproti tomu vyšší vlhkost by vedla k postupnému uhnívání mrkví. Mrkev rozhodně neskladujte v teple, neboť tam by mohla znovu obrážet.

A co když nemáte sklep?

Spousta lidí nemá možnost uskladnit mrkev ve sklepě. Proto se tady nabízí druhá možnost uskladnění, a to skleník nebo pařeniště. Mrkev tedy vložte do záhonů ve skleníku, případně přímo do zeminy či písku, přičemž ji obalte silnější netkanou textilií. V momentě, kdy se dostaví tuhé mrazy, pak mrkev obalte další izolační vrstvou, například starou dekou nebo plastovou bublinkovou fólií. Dále čtěte: Sklizeň mrkve. Jak rozpoznat, že je perfektně zralá a kdy ji vykopat, aby vydržela až do jara.

Zdroj: harvesttotable.com, gardenerspath.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu