K dozrání zelených rajčat pomůže prastará italská finta. Celou rostlinu vytrhnete a zavěsíte v suchu a teple vzhůru kořenem
O letošní sezóně si nejspíš každý pěstitel myslí to své, neboť bylo počasí opravdu nevyzpytatelné. Panovaly tropy, které vždy vystřídaly silné přívalové deště. V takovémto počasí pak mají rajčata ve zvyku praskat a plesnivět, což je pro mnohé zahrádkáře ztráta části úrody. Zachránit však můžete ještě nedozrálá zelená rajčata, která rozhodně není nutné vyhazovat, jak si mnozí myslí. Skliďte je však co nejdříve, s prvními mrazíky vám velmi rychle začnou hnít.
Nezralá rajčata a solanin
Ještě, než se podíváme na to, jak nedozrálá rajčata uskladnit a využít, tak je potřeba zmínit jednu důležitou věc, a to látku zvanou solanin. Věc se má tak, že nezralá rajčata jsou nebezpečná z důvodu obsahu jedu solaninu, který se mimo jiné nachází i v plodech jiné zeleniny. Solanin způsobuje například nevolnost, žaludeční křeče nebo zvracení. Bohužel už jedno nezralé zelené rajče obsahuje 25 gramů solaninu, což je množství, které vám může všechny tyto zdravotní potíže způsobit.
Obsah solaninu se však odvíjí od druhu a velikosti rajčat. Stejně tak spolu s tím, jak rajče zraje, i množství solaninu ubývá. Zároveň také tepelné zpracování obsah solaninu snižuje. I tak byste to ale s konzumací tepelně upravených nedozrálých rajčata neměli přehánět. Doporučuje se zhruba 100 g na den.
Chutney z nedozrálých rajčat
Pakliže se chcete vydat cestou okamžitého zpracování nezralých rajčata, neboť je nechcete nechávat uskladnit, aby dozrála, tak je ideálním řešením z nich udělat naprosto lahodné chutney, jinak také čatní. Existuje nespočet receptů, které se odvíjí například od toho, jak pálivé rajčatové chutney chcete nebo například jakou další zeleninu či ovoce chcete zakomponovat. Fantazii se meze rozhodně nekladou a s výsledkem budete spokojeni.
Uskladnění nezralých rajčat
Nyní se přesuneme k tomu, jak nezralým rajčatům vytvořit ideální podmínky k tomu, aby došla. Dle specialisty na zahradnictví Jana Zahradníka je dobré sklidit celé hrozny rajčat a uložit je do krabic nebo klasických přepravek vystlaných například novinami. Skvělý tip na urychlení jejich zrání spočívá ve vložení zralých jablek mezi rajčata. Jablka totiž uvolňují etylén, které podporuje dozrávání. Nezapomeňte na pravidelné kontrolování rajčat, přičemž ty, které jsou zralé, tak odebírejte.
Prastará, italská finta
Kromě výše uvedeného můžete k dozrání rajčata vyzkoušet prastarý italský trik. Ten spočívá v tom, že rostlinu zbavíte všech listů, odstraníte i zralé plody, ponecháte tam pouze ty nezralé. Následně rostlinu celou vytrhnete i s kořeny a zavěsíte v suchu a teple vzhůru kořenem. Rajčata se takto začnou brzy červenat. Dále čtěte: Zahrádkářský kalendář na podzim: Jaké důležité práce udělat na zahradě před příchodem prvních mrazíků.
Autorský článek, další zdroj: tomatobible.com.