Česnek a cibule mají v domácnosti široké uplatnění. Odstraní rez z nožů i vodní kámen

Ostatní 24. června 2020 | 18:14 — Helena Malá
Cibule a česnek patří k nejzákladnějším surovinám v kuchyni. Také se z nich dají vyrobit různé léčivé preparáty. Možná jste ale nevěděli, že cibule a česnek zastanou v domácnosti i jinou úlohu.
Další 3 fotografie v galerii
Česnek a cibule mají v domácnosti široké uplatnění, nejen při vaření / Depositphotos

Existuje celá řada netradičních způsobů využití česneku a cibule. Možná budete sami překvapeni, s čím vším vám tyto plodiny doma pomohou.

Česnek

O česneku se říká, že je to přírodnní antibiotikum. V domácnosti ale zastane daleko víc práce.

Vyžene mravence i mšice

Česnek mimo jiné funguje jako insekticid. Pokud vás na zahradě obtěžují mravenci, kteří hodují na vašich plodinách, jednoduše v jejich blízkosti dejte do země pár stroužků česneku. Zrovna tak česnek funguje i na mšice. A pokud vám do bytu lozí mravenci, dejte jim stroužek česneku do cesty. Návštěvu u vás si rychle rozmyslí.

Odstraní vodní kámen

Pokud máte doma tvrdou vodu, je jen ozázkou času, kdy se vám v napařovací žehličce usadí vodní kámen. Česnek vám ale pomůže. Vložte do vodní nádržky žehličky stroužek česneku a máte po starostech. Česnek odstraní vodní kámen a ještě zároveň i vydezinfikuje žehlené prádlo.

Opraví praskliny na porcelánu

Česnek pomůže také opravit drobné prasklinky, které se mohou po čase objevit na povrchu porcelánových předmětů. Popraskané místo potřete z obou stran stroužkem česneku a nechte zaschnout. Poté předmět vložte do nádoby s mlékem a asi 25 minut vařte.

Vypudí blechy

Pokud jste narazili na blechu v kožichu vašeho čtyřnohého domácího mazlíčka, nezoufejte. Zkuste mu opakovaně přidat do jídla malé množství česneku. Jako spolehlivý prostředek proti parazitům určitě pomůže.

Cibule

Také cibule má široké uplatnění doma i v zahradě. Stačí si vybrat.

Stop hrabání mazlíčků v záhonech

Pokud si vaši domácí mazlíčci našli na zahradě místo, které rádi očurávají nebo svým ustavičným hrabáním a okusováním ničí vaše záhony, vemte si na pomoc cibuli. Nakrájejte ji na plátky a ty pak dejte na místa, která chcete ochránit. Zvířata nemají pach cibule ráda.

Zahubí škůdce

Pokojové rostliny ochráníte před různým škůdci tak, že na ně nastříkáte převařenou cibulovou vodu. Funguje na mšice i další potvůrky. Stačí zhruba 8-10 lžic cibulových slupek povařit ve 3 l vody. Odvar nechejte odstát 4 dny. Poté do něj přidejte pár kapek čerstvé cibulové šťávy a přelijte do rozprašovače. Pak už jen aplikujte na napadené rostliny.

Odstraní z nožů rez

Pomocí cibule své nože snadno zbavíte rzi. Není vhodné na nože používat drátěnku. Stejně tak je nutné se vyhýbat i chemickým čistidlům. Cibulí ale rozhodně nic nepokazíte. Zrezivělý nůž do ní zapíchněte a nechejte chvíli působit. Je-li vrstva rzi hodně silná, bude třeba postup opakovat. O dalších domácích prostředcích, které si poradí se rzí, jsme psali zde.

Vyleští sklo i měď

Už naše babičky dobře věděly, že cibuli lze využít také jako skvělé čistidlo. Rychle a snadno pomocí ní vyleštíte měď, sklo i zlaté předměty. A nebojte se cibuli použít i na rámy obrazů nebo oblečení, na němž po žehlení zůstaly nežádoucí skvrny.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu