Pokud se rádi pusinkujete se svým psím mazlíčkem, můžete od něj chytit vážné nemoci

Mazlíčci 01. července 2020 | 09:57 — Helena Malá
Mnozí lidé považují své psí mazlíčky doslova za členy rodiny, sdílejí s nimi i postel a často jim neváhají vlepit polibek na jejich čumák. Ale pozor! Právě tato zdánlivě nevinná činnost vám může způsobit celou řadu vážných nemocí.
Další 3 fotografie v galerii
Psí olizování je pro člověka hodně nebezpečné / Depositphotos

Je normální, že si k psímu parťákovi vytvoříte hluboký vztah, ve kterém není nouze ani o pár polibků. Jenže lidé často zapomínají, že jde pořád jen o zvíře, které na vás může tímto způsobem přenést řadu parazitů nebo nebezpečných bakterií. Nemůžete se pak divit, že po několika takových projevech lásky vás potrápí v lepším případě průjem nebo zvracení, v horším pak můžete kvůli parazitu i oslepnout.

Armáda bakterií

Pes má takřka neustále zabořený čenich v zemi, rád očichává i trus jiných psů nebo ohavné špinavé kouty domů. Není se tak čemu divit, že se pak v jeho tlamě objeví celá plejáda bakterií, virů a choroboplodných zárodků. Zvířecí sliny a žaludeční šťávy bývají obvykle silnější a samotného tvora dokáží uchránit před jejich vlivem, to ovšem neplatí o lidském organismu, který je vlivem moderní doby oslabený. Infekcí, které na vás může pesjek prostřednictvím slin přenést, je opravdu hodně.

Dermatofytóza

Dermatofyty jsou přirozené patogeny zvířat. Jde o keratinofilní plísně napadající kůži, vlasy a nehty. Na člověka se mohou šířit i nepřímým kontaktem. Kromě kontaktu slin s pokožkou je obzvláště nebezpečné, pokud se patogeny dostanou do sliznice v ústech nebo jiných místech.

Nejčastěji se plísňovým onemocněním nakazí děti, které jsou vůči této infekci vnímavější než dospělí, dále pak starší lidé nebo člověk nějakým způsobem oslabený. Léčba člověka je pak velmi obtížná s možností recidiv, zejména při zasažení nehtů a kůže pod vlasy.

Moderním a nejúčinnějším způsobem léčby plísňového onemocnění psů je očkování vakcínou, kterou je možno psovi aplikovat i preventivně. Cílenou pravidelnou vakcinací psa můžete tomuto plísňovému onemocnění včas zabránit.

MRSA

Jedná se o označení methicilin-rezistentního zlatého stafylokoka (z angličtiny methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Psi bývají vůči této baterii velmi odolní, lidé bohužel ne a krátký kontakt se psími slinami může způsobit přenos bakterie na člověka.

Tento stafylokok vyvolává nebezpečné infekce, které se obtížně léčí a mohou končit i smrtí. U člověka může být stafylokok přítomen na kůži, zdravým jedincům ale nemusí ublížit. Problém nastává, dostane-li se do rány.

Capnocytophaga canimorsus

Jedná se o nebezpečnou bakterii, která se často nachází v tlamě psů i koček. Obzvláště nebezpečná je v případě, kdy se dostane do otevřené rány. Ačkoliv je pravděpodobnost, že váš mazlíček tuto bakterii má, malá, nevyplatí se infekci riskovat. Pokud není léčena, může způsobit i znetvoření rukou nebo nohou. Může také způsobit infekci, která vede k selhání orgánů a smrti. Kožní infekce je pak ze všech psy přenášených nemocí nejmírnější.

Jaké další bakterie na vás může pes přenést:

  • salmonelózu (vyvolává prudká průjmovitá onemocnění, zpravidla spojená s horečnou a celkovou schváceností) 
  • campolybacterii (způsobuje průjem a gastroenteritidy)
  • E. coli (může vést taktéž k průjmům, zvracení a dehydrataci)

Larvální toxokaróza

Situace ale může být ještě horší. Pes může totiž na člověka přenést i larvální toxokarózu– parazita, který dokáže utvářet cysty v mozku a očích, což může vést až ke slepotě. Parazit je nebezpečný zejména pro děti a dospělé s oslabenou imunitou. O tom, jak psy chránit před horkem, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu