Skvělý pomocník při úklidu. Parní čistič si poradí se špínou i bakteriemi

Ostatní 27. března 2021 | 09:34 — Klára Sanders
Pokud nechcete při úklidu domácnosti používat chemické prostředky, je parní čistič ideální možností, jak zbavit povrchy špíny, bakterií a alergenů. Práce s ním je jednoduchá a uklizeno budete mít raz dva.
Další 4 fotografie v galerii
Parní čistič oceníte při úklidu koupelny, ale i oken nebo kuchyně, kde vám pomůže s vyčištěním trouby i plastových věcí / Depositphotos

Parní čistič po zapnutí ohřívá vodu v nádržce a přemění ji na páru. Ta pak díky tlaku a vysoké teplotě odstraní i zaschlé nečistoty a zlikviduje drobné mikroorganismy. Práci klasického vysavače sice parní čistič nezastane, na druhou stranu si perfektně poradí s pevnou špínou a zašlými povrchy. Oceníte ho při úklidu koupelny, ale i oken nebo kuchyně, kde vám pomůže s vyčištěním trouby i plastových věcí. A slibuje i účinné odstranění neviditelných bakterií a alergenů. 

Účinné čištění párou

Co se týká parních čističů, můžete si do domácnosti pořídit buď ruční parní čističe, pojízdné parní čističe se samostatnou nádobou a samostatnou hadicí, parní vysavače nebo parní mopy.

Základem přístrojů je nádržka chráněná bezpečnostním uzávěrem. Doplňujete ji pomocí přiložené odměrky a trychtýře čistou vodou bez jakýchkoli saponátů. Pára čistí účinně sama o sobě, takže ušetříte při nákupech za čisticí prostředky, a navíc si po bytě nešíříte agresivní chemikálie.

Bakterií a alergenů se zbavíte, jelikož horká pára zároveň povrchy dezinfikuje, ale nemusíte se přitom bát o sebe, ani o zdraví svých dětí nebo domácích mazlíčků.

Použít ho můžete doma i v garáži

Parní čistič lze použít na různé povrchy, ať už jde o sklo, polstrování, plechové části trouby, dlažbu či plovoucí podlahu. Díky širokému využití ho oceníte při úklidu nejen doma, ale třeba i v garáži, kde s ním můžete vyčistit mimo jiné interiér auta.

Pára bez větší námahy dokáže odstranit běžné nečistoty a fleky, ale poradí si i s podstatně odolnější špínou. Pokud se pustíte do likvidace opravdu odolné špíny, počítejte s tím, že budete muset pořádně přitlačit a s kartáčkem kroužit delší dobu, ale výsledek opravdu stojí za to.

Čištění pouze vodou

Horká pára vypouštěná pod tlakem patří k nejefektivnějším způsobům čištění. Velkou výhodou je použitá náplň - voda. Nepotřebujete tudíž žádné drahé, neekologické a ke zdraví necitlivé čisticí prostředky, ale prostě a jednoduše obyčejnou vodu.

Ruční parní čističe se vyznačují svými malými rozměry, takže manipulace s nimi je velmi jednoduchá. Konstrukce čističe a jeho malé rozměry umožňují ovládat tenhle typ stroje jednou rukou, nádoba s ohřívačem vody a tryska tvoří jeden celek. Některé ruční parní čističe jsou vybaveny i prodlužovací hadicí a hubicí pro čištění podlah, ale tento typ je lepší využít spíše na malé plochy.

Pojízdné parní čističe jsou tvořeny samostatnou pojízdnou nádobou s kolečky a samostatnou hadicí, která se k nádobě připojuje. V nádobě je umístěn ohřívač vody pro vyvíjení páry, případně samostatná nádržka na vodu. Tenhle typ parních čističů je ideální pro důkladnější čištění tvrdých povrchů v bytech a rodinných domech.

Parní vysavače jsou svým vzhledem podobné pojízdným parním čističům, ale oproti nim nabízejí nejen čištění párou, ale i vysátí rozpuštěných nečistot do sběrné nádoby. Hodí se k čištění koberců, sedaček a tvrdých typů podlah, protože rozpuštěné nečistoty jsou odsáty z povrchu pryč a nemusí se po parním čištění ještě navíc stírat mopem nebo utěrkou.

Parní mopy připomínají svým vzhledem tyčové vysavače a mají oproti ostatním typům parních čističů omezené použití. Jsou dobré na pravidelné, třeba i každodenní čištění tvrdých typů podlah. Nejsou ale příliš vhodné na důkladné jednorázové úklidy, protože si neporadí tak dobře s vyšší mírou znečištění. Psali jsme také: Pokud vás nebaví žehlení, řešením může být žehlicí lis. Dovede zkrátit dobu na polovinu až čtvrtinu

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu