Sněhově bílé ručníky, povlečení nebo utěrky jako z hotelových prádelen. Fígl, který prádlu navrátí bělost

Dům 07. prosince 2021 | 13:25 — Zuzana Procházková
Zářivě bílé ložní prádlo, ručníky nebo ubrusy, to nemusí být jen výsada hotelových řetězců. Stačí vědět, jak na to. Při běžném praní se totiž bílé ručníky nebo povlečení postupně zapere a ztratí sněhově bílou barvu. Prozradíme vám však jeden fígl, díky kterému vrátíte bělost i velmi zažloutlému prádlu.
Další 3 fotografie v galerii
Naučte se bělit a prát ručníky jako v profesionálních prádelnách / Pixabay

Každý se s tím jistě už setkal, že při běžném praní ztrácí bílé prádlo postupně svoji sněhově bílou barvu, a to i když používá speciální prostředek na praní bílého prádla. Povlečení nebo ručníky tak většinou rychle zežloutnou nebo zešednou. Pokud se však budeme inspirovat postupy a metodami z hotelových prádelen, vaše prádlo může nabýt znovu sněhově bílé barvy. Potřebovat budete jen horkou vodu, mýdlo a mangan. Ukážeme vám, jak postupovat.

Nejprve namočte prádlo do horké vody

Prvním krokem je namočení zažloutlého prádla, například ručníků, do horké vody. Napusťte si proto dostatečně velký kýbl horkou vodou nebo přímo napusťte vanu, pokud máte více prádla, a ponořte do vody všechny ručníky. Nechte je pořádně nasáknout, a poté je důkladně vyždímejte. Následně po jednom ručníky rozložte, například ve vaně nebo na jiné podložce a z obou stran je namydlete obyčejným mýdlem. Lepší je však použít mýdlo žlučové. Namydlené prádlo složte a nechte alespoň den působit.

Dále použijte mangan

Poté, co jste nechali mýdlo celý den působit, aby se dostalo i do nejhlubších vrstev textilie, přichází na řadu další krok. Tím je mangan. Díky němu se prádlo krásně vybělí a bude navíc jemné. Musíte si však dát pozor na koncentraci manganu v roztoku, a poté na délku působení samotného manganu.

Připravte roztok s manganem

Na bělicí roztok s manganem si připravte dva litry horké vody, ve které dobře rozmíchejte jednu lžíci manganu. Jestliže máte mangan v tekuté formě, pak se rozpustí ve vodě téměř ihned. Pokud jej máte v té sypké, pak míchejte do té doby, než se rozpustí i poslední zrnko. Do roztoku posléze namočte ručníky, klidně po jednom kusu prádla, a nechte působit pouze 15 až 20 sekund. Tuto dobu nepřekračujte, prádlo by mohlo zcela zežloutnout.

Nakonec ručníky vyperte

Jakmile jste ručníky namočili na danou dobu v roztoku s manganem, máte téměř hotovo. Ručníky vymačkejte a dejte do pračky. Perte na běžný prací cyklus pro ručníky a povlečení, tedy ideálně na 60 stupňů Celsia s tím rozdílem, že rozhodně nepřidávejte aviváž ani jiné bělicí prostředky. Jinak prádlo nebude na dotek tak jemné. Jakmile doperete, výsledek vás doslova překvapí. Budete mít zářivě sněhobílé prádlo. Dále čtěte: Jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý přes celé svátky až do Silvestra. Zásadní jsou tři faktory.

Zdroj: Journal of Surfactants and Detergents.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu