Že váš dům trpí nadměrnou vlhkostí, poznáte docela snadno. Stačí se zaměřit na pár detailů

Dům 25. září 2020 | 08:55 — Helena Malá
Setkat se s vysokou vlhkostí v bytě nebo domě není nic výjimečného. Projevuje se často nenápadně, ale nenechejte se ukolébat. Může vám totiž značně znepříjemnit život.
Další 3 fotografie v galerii
Nadměrná vlhkost v bytě není neřešitelná / Pixabay

Nadměrná vlhkost v bytě nebo domě je problém, a to z několika důvodů. Ohrožuje zdraví, má negativní ekonomické dopady a nepříznivě ovlivňuje kvalitu bydlení. Přitom lze problému čelit, stačí vědět, jak.

Nejčastější projevy vysoké vlhkosti

Že něco není v pořádku, zjistíte třeba podle špatného vzduchu v interiéru. Seznamte se s nejčastějšími projevy nadměrné vlhkosti.

Kondenzace vodní páry na oknech

Plíseň je důsledkem nadměrné vlhkosti a často se vyskytuje na vlhkých místech. Z tohoto důvodu má tendenci růst v okolí oken. Na oknech se sráží vodní pára, voda pak stéká dolů po rámu, čímž se dostane do spár a zdí, kde se může vytvořit plíseň.

Škody na stěnách a stropech

Oprýskané barvy, vypouklé tapety či opadávání omítky jsou dalším příznakem nadměrné vlhkosti. Při bližším pohledu pak mohou být objeveny i malé zárodky plísně. Na stropě jsou plísně viditelné mnohem více, neboť na stěnách mohou být překryty tapetami nebo mohou růst přímo v izolaci.

Zatuchlý, plesnivý zápach

Nábytek byste neměli umisťovat příliš blízko zdí, jelikož je tím snížena cirkulace vzduchu. Vlhkost se tak za ním hromadí a pára postupně kondenzuje na stěnách a nábytku, což může způsobit nepříjemný zatuchlý zápach. Na nadměrnou vlhkost je náchylný především čalouněný a dřevěný nábytek, protože má tendenci nadměrnou vlhkost ze vzduchu pohlcovat.

Plísně v koupelně a kuchyni

Pokud není zajištěna dostatečná ventilace v malých prostorách, koncentrace vzdušné vlhkosti roste. Pak se může objevit plíseň například v koupelně ve spárách, na stěnách a stropu nebo v kuchyni na skladovaných potravinách.

Plíseň v klimatizaci

Klimatizace je možná tím nejlepším místem, kde hledat plísně. Plesnivé kolonie se vytvářejí především okolo sacího ventilu nebo vzduchového filtru a díky proudění vzduchu se tak mohou šířit po celé domácnosti.

Příčina mokrých fleků a plísní v koutech

Máte doma v rozích a koutech mokré fleky či dokonce plísně a nevíte z čeho? Příčinou je téměř vždy nízká povrchová teplota omítky na vnitřní části obvodové stěny ve spojení s vysokou relativní vlhkostí vzduchu.

Krátkodobým řešením je intenzivní klasické větrání okny, které vlhkost sníží. Pokud větrat nebudete, pak vysoká relativní vlhkost vzduchu bude problémem. Ta by měla být v ideálním případě mezi 50 až 60 %. U relativních vlhkostí vzduchu nad 80 % už rosné body vznikají prakticky kdekoliv a bez častého pravidelného větrání okny či pomocí automatického větracího systému se tento stav nezlepší.

Ideálním dlouhodobým řešením mokrých fleků a plísní je zateplení stěny z její vnější, případně vnitřní strany. Díky zateplení zamezíte kondenzaci vodní páry v chladném místě a eliminujete tím tak vznik plísní, které jsou často příčinou alergií či jiných respiračních potíží. O zatepelní domu přírodními materiály jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu