Jak vybrat ty nejlepší odrůdy jahodníků, a kterým se vyhnout. Rozhoduje chuť i náročnost pěstování

Zahrada 26. března 2022 | 08:43 — Zuzana Procházková
Na voňavé, sladké a šťavnaté jahody vypěstované na zahrádce se každý rok těší jistě mnoho z nás. Chuť a vůně jahod, které si svépomocí vypěstujeme, se s těmi kupovanými zkrátka nedá srovnat. Výběr správné odrůdy je však stěžejní. Přečtěte si proto, které odrůdy jahodníků jsou pro pěstování na zahrádce vhodné, a které nikoli.
Další 3 fotografie v galerii
Odrůdu jahodníku lidé nejčastěji volí na základě chuti a vůně / Depositphotos

Na trhu se každý rok objevují nové a nové odrůdy jahodníků, přičemž ale ne všechny se dostanou do našich zeměpisných podmínek. Důvod je prostý. Většina nově vyšlechtěných odrůd je vhodná pro teplé jižní podnebí a v tuzemsku bychom s nimi jen stěží uspěli. Pokud ještě nemáte pro letošní rok zakoupenou odrůdu jahod, vybrat můžete z některých starších, jež jsou osvědčené a jejich chuť je výtečná, nebo můžete vyzkoušet několik novinek, které vás možná překvapí. Záleží zcela na vás.

Vybírejte odrůdy pro přímý prodej

Ať už budete vybírat ze starších odrůd, nebo z těch nových, je vždy potřeba myslet na to, abyste se ujistili, že je daná odrůda určena pro přímý prodej, a ne pro velkoobchod. Je to z toho důvodu, že odrůdy určené pro velkoobchodní záměr jsou sice pevné, velké a mají sytě červenou krásnou barvu, ale jejich chuť není příliš výrazná a stejně tak vůně bývá slabá. Jejich účel je v tom, aby spíše dlouho vydržely a byly na oko pěkné, než aby byly sladké a voňavé. Z toho důvodu doporučujeme se pro pěstování na zahrádce vyhnout odrůdám jako Darselekt, Elkat, Honeoye, Induka, Polka nebo Andrea.

Oproti tomu odrůdy vhodné pro přímý prodej se vyznačují vyšším obsahem cukru, vitaminu i minerálů, a rozhodně nejsou určeny na dlouhé skladování, ale k co nejdřívější konzumaci. Voní nádherně a mají vynikající chuť.

Další odrůdy, kterým se vyhnout

Chuť a vůně nejsou však jedinými faktory, které rozhodují o výběru odrůdy jahodníku. Zajímat vás bude určitě jak je daná odrůda náročná na pěstování a nakolik je náchylná k napadení nejrůznějšími chorobami. Pokud tedy neplánujete nad jahodníky strávit více času, než je třeba a zároveň je nechcete pravidelně ošetřovat různými prostředky proti plísním, pak se jistě vyhněte odrůdám Elista, Elsanta, Prima, Elvíra, Civmad, Zefýr, Everest nebo Lesana.

Jahody, které chutnají jako ty lesní

Pokud máte rádi chuť i vůni lesních jahod, ale nechcete přímo pěstovat lesní jahody, pak existuje řešení. Některé odrůdy jahodníku totiž jak chuťově, tak po vůni lesní jahody připomínají a jedná se tedy o skvělý kompromis. Navíc nejsou na pěstování nijak náročné. V zahradnictví hledejte odrůdy zvané Tenira, Frikonsa, Karmen, Pegasus, Dita, Bounty, Karmen nebo Symphony.

Pokud nemáte s pěstováním jahod zkušenosti

Jestliže letos plánujete začít jahodníky pěstovat a zároveň nehledáte žádnou speciální vyšlechtěnou odrůdu, ale chcete jít do jistoty, pak je pro vás nejvhodnější některá z následujících odrůd.

Korona – jedná se o středně ranou odrůdu, jež má jedny z nejlahodnějších plodů. Výhodou je, že odolává mrazu i různým chorobám.

Sonáta – také středně raná odrůda, která přežije všechny mrazíky. Hlídejte si však pravidelnou zálivku, neboť je náchylná na vlhko.

Mara de Bois – jedná se o stáleplodící převislou odrůdu jahodníku, jež má středně velké plody. Plodit vám bude od června až do prvních mrazíků.

Dukát – tato odrůda zvládne všechno - nepříznivé podmínky, mrazy, nepravidelnou zálivku i nejrůznější choroby.

Lambada – oblíbená středně raná odrůda s velmi sladkými plody. Pozor však na to, že je náchylnější na plísně a další choroby. Dále čtěte: Smutná zpráva pro houbaře: Jarní houby dle mykologa neporostou, na vině je nepříznivé počasí.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, izahradkar.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu