Pokud je vaše zahrada na podzim pochmurná, vysaďte na ni dřeviny, které ji krásně rozzáří

Zahrada 07. října 2020 | 12:09 — Helena Malá
Že zahrada hýří barvami na jaře nebo v létě, není nic zvláštního. Ale z barev se můžete těšit i na podzim, stačí si na pozemek vysadit ty správné dřeviny. Možná budete překvapeni, jaké nádherné keře či stromy mohou vaši podzimní zahradu prozářit.
Další 3 fotografie v galerii
Podzimní zahrada může hýřit barvami / Depositphotos

Dřeviny rostoucí v české přírodě se obvykle barví do žluta, ale i u nás najdete pár rostlin, které se na podzim zahalí do růžové, rudé nebo karmínové barvy. Poradíme, jak do podzimní zahrady dostat barevný akcent.

Pokud chcete, aby vaše zahrada působila přirozeným dojmem, neměly by dřeviny barvící se na podzim do červených tónů příliš převládat. Vytvořte z nich spíše solitéru nebo menší skupinku, která dotvoří určitou část zahrady. Když totiž ponecháte červeně zbarvené dřeviny jen v roli zajímavého doplňku, bude zahrada působit harmonickým dojmem. Přestavíme vám tři dřeviny, které vám na podzim udělají v zahradě velkou parádu.

Brslen evropský

Keř s nenápadnými květy, který se na podzim vyloupne do krásy. Přesně tak lze charakterizovat brslen evropský. Brslen je rozšířen v Eurasii a Severní a Střední Americe, okrajově i v severní Africe, Madagaskaru a Austrálii. V České republice rostou dva původní druhy, brslen evropský a brslen bradavičnatý.

Opadavý keř dorůstá do výšky 3-5 metrů a vytváří rozložitý, vzdušný keř. Sytě zelené, jedovaté listy se s příchodem chladnějšího počasí na podzim zbarvují jasně červeně. Brslen evropský kvete od května do června nenápadnými zelenobílými květy, ze kterých se ale následně vyvíjejí velice nápadné růžovooranžové plody, které rostliny zdobí až do zimy a jsou velice oblíbenou potravou ptáků.

Je velice nenáročný na pěstování. Nejlépe roste na slunném nebo mírně přistíněném stanovišti. Na půdu není náročný, pouze nesmí být přemokřená. V našich podmínkách je dostatečně mrazuvzdorný. Krásně vypadá jako netradiční solitéra, ale dobře se vyjímá také ve skupinových výsadbách. Opadavé brsleny se sází v bezlistém stavu brzy zjara nebo později na podzim (kontejnerované sazenice během celého roku).

Fuchsie magellanská

Většina druhů fuchsií není mrazuvzdorná, existuje ale jeden odolný druh, který je schopný přežít naši zimu v zemi pod pokrývkou. Jde o fuchsii magellanskou. Tento původem jihoamerický keř rozzáří svými květy nejednu zahradu od konce léta až do příchodu prvních mrazů. V našich podmínkách dorůstá výšky i šířky až do jednoho metru. Květy mají obvykle purpurovou barvu. Výrazná je blizna s čnělkou, která trčí ven z květu. Barva však může být i bílá, růžová, krémová, červená, žlutá, oranžová či dokonce dvoubarevná.

Pokud fuchsii ještě na zahradě nemáte a chtěli byste si ji vysadit, počkejte s tím až do jara, aby do další zimy dobře zapustila kořeny. Vyžaduje teplé a osluněné místo s dostatečně humózní půdou. Stanoviště by mělo být také dobře chráněné před silnými větry. Ve vegetačním období vyžaduje pravidelnou zálivku a ve velkých teplech jí prospějete rosením listů. Substrát však nesmí být přemokřený, potom fuchsie uhnívá. Dopřát jí můžete vícesložkové hnojivo s vysokým obsahem dusíku.

V našich podmínkách nepřezimuje celá rostlina, ale jen kořen a kořenový krček. Nadzemní část proto sestříhejte a kořen zakryjte například listím. Pokud nevymrzne, tak se velice dobře během jara a léta zregeneruje.

Krásnoplodka Bodinierova

Krásnoplodka Bodinierova je keř pocházející z Číny, ale dobře se rostlině daří i u nás. Jde o středně vysoký keř dorůstající do výšky 250 centimetrů. Ohromí vás svými nádherně zbarvenými plody neobvykle zářivě fialové barvy. Jsou velmi lesklé a zdobí rostlinu od začátku podzimu až do jara. Kvete od července do srpna růžovými květy.

Kromě toho, že vaši zahradu ozdobí krásnými plody, oceníte určitě i to, že rostlina netrpí škůdci ani chorobami a navíc je plně mrazuvzdorná, vydrží i teploty do - 24 °C.

Dobře se jí povede na slunném místě nebo v polostínu. Ideální je humózní, neutrální až mírně kyselá, dobře propustná a vlhká půda. Po zakořenění snáší i sucho. Na jaře ji můžete seříznout, aby vytvořila nové výhony, na kterých kvete a tvoří se na nich i plody.

Vhodná je jako solitér nebo i do skupiny jiných dřevin. Při výběru keříku si dejte pozor na to, zda je odrůda jednodomá, či dvoudomá. Zatímco u jednodomé vám stačí keř jeden, u dvoudomé potřebujete dva, abyste se dočkali ozdobných bobulí. Pořídit se dají i samosprašné odrůdy, jako je například Profusion. Zasadit ji můžete teď na podzim i na jaře. Při vysazování krásnoplodky zapracujte do výsadbové jámy množství dobře zralého kompostu nebo rašeliny. Typickou podzimní rostlinou je také vřes, o jeho pěstování jsme více psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...