Nový trend v bydlení. Lesklé povrchy začíná vytlačovat sametový mat

Dům 12. října 2020 | 09:33 — Helena Malá
Ještě donedávna bylo moderní mít doma alespoň nějaký kousek nábytku ve vysokém lesku. Jenže teď se do popředí dostává opačná úprava povrchu, mat. Vypadá elegantně a celý interiér dokáže zjemnit. Poradíme, jak se o matné povrchny starat, aby pořád vypadaly perfektně.
Další 3 fotografie v galerii
Na nábytku s matným povrchem se nevyplatí šetřit, je lepší vsadit na kvalitu / Depositphotos

Matné povrchy jsou novým trendem, v této povrchové úpravě už seženete jakýkoliv kousek nábytku, kuchyň i obývákovou stěnu nebo komodu. Pokud ale chcete, aby vám matný nábytek dělal dlouho radost, je třeba vsadit na kvalitu, protože není mat jako mat. Vyplatí se v tomto ohledu připlatit za akrylátový povrch se speciální úpravou, díky které vám na nábytku nepůjdou vidět otisky prstů. Pokud zvolíte matný povrch lakovaný, uděláte ještě lépe, protože na takovém nábytku se pak nebude moc usazovat ani prach.

Matné povrchy mají hned několik výhod. Kromě toho, že působí velmi elegantně a jemněji než okázalý a studený lesk, jsou také příjemné na dotek. Navíc jsou i praktičtější. Neodráží světlo, takže vypadají pořád stejně, ať už vám do bytu pronikají sluneční paprsky nebo je zataženo a prší.

Šmouhy

Hodně lidí se bojí, že na matném povrchu půjde vidět každý otisk prstu. Abyste tomu zabránili, je vhodné pořídit si kvalitní produkt. Pak vás už šmouhy nemusejí děsit. To péče o lesklé povrchy, na kterých je vidět každá nečistota či nerovnost, je daleko náročnější.

Akrylát se lépe udržuje

Pokud si chcete maximálně ušetřit práci s údržbou matného povrchu, volte nábytek s akrylátovým povrchem se speciální úpravou, která nábytek chrání před nevzhlednými otisky prstů vznikající na nábytku po každém náhodném doteku. Akrylátové povrchy se navíc mnohem snáze udržují. Obzvláště do rodin s malými dětmi, které se všeho dotýkají, je to ideální volba.

Levnější varianta

Pokud je pro vás nábytek z akrylátu příliš drahý, můžete samozřejmě pořídit levnější, který je potažený matnou fólií. Počítejte ale s tím, že na něm půjde všechno vidět od otisků prstů přes skvrny od potravin až po fleky od nápojů. Nemusíte se ale bát, i tyto nečistoty lze vyčistit. Stačí vše otřít navlhčeným hadříkem s kapkou neabrazivního úklidového prostředku.

Jaké barvy matu sluší

Co se týká konkrétního barevného odstínu, záleží to čistě na vás. Výběr dekorů i barev je velmi široký. Hodně v oblibě je kombinace matného a dřevěného povrchu, žádaná je rovněž matná bílá nebo černá. Dobře ale v interiéru funguje také šedá, tmavě modrá, béžová či hnědá. Odvážnější povahy pak mohou sáhnout také po žluté, která v matném provedení působí ještě tepleji než v případě lesklého povrchu.

Péče o matný nábytek

Matný nábytek působí hebce a jemně a stejně jemnou péči také vyžaduje. Když totiž nedodržíte určitá pravidla, můžete matný povrch nevratně poškodit. Při čištění proto používejte zásadně měkké hadříky a vlažnou vodu s trochou čisticího prostředku. Nikdy nepoužívejte pískové prostředky ani přípravky obsahující aceton, alkohol nebo benzin. Vhodné nejsou ani zabarvené přípravky, které by mohly nábytek obarvit. Nábytek nedrhněte, pouze je lehce otřete, nic více není třeba.

Levnější matné povrchy je třeba čistit častěji, protože jsou na nich více vidět otisky a různé šmouhy a fleky. Nejlepší je skvrny vyčistit dříve, než stačí zaschnout. I v tomto případě si vystačíte s vlažnou vodou a trochou saponátu. Na mastnější a odolnější nečistoty použijte jemný kartáček s mýdlem. O tom, jak starý nábytek zbavit zatuchliny, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu