Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do interiéru

Ostatní 18. června 2023 | 08:24 — Zuzana Procházková
Mnoho lidí v dnešní době sází na vlastnoručně vyrobený a originální nábytek z palet. Může se jednat například o zahradní posezení, držáky na záhony či například stylový botník nebo postel do interiéru. V tomto článku se zaměříme na to, jak vybrat ty správné palety a na co si dát při jejich koupi pozor.
Další 3 fotografie v galerii
Nábytek z palet je velmi elegantní a nadčasový zároveň / Depositphotos

Dříve by se nápadu vyrobit si ze starých palet postel či zahradní nábytek jistě každý vysmál. Dnes je však paletový nábytek považován za velmi designový, originální a útulný zároveň. Šikovní jedinci si tak mohou ze správných palet vyrobit jakýkoli nábytek. Do interiéru lze vytvořit například police, postel, stůl, gauč nebo botníky. Na zahradu se hodí zase venkovní posezení se stolkem nebo stylové organizéry na nářadí. To však není zdaleka vše.

Výhodou vlastnoručně vyrobeného nábytku z palet je také jeho nízká cena v porovnání s nábytkem kupovaným. Důležité je však vybrat správné palety a vhodně je ošetřit. Na to se nyní již zaměříme.

Jak vybrat správné palety

Kde a jak vybrat vhodné palety pro výrobu nábytku vysvětlil Jan Zahradník, zkušený specialista hobby marketu. „Palety lze zakoupit buď úplně nové v některém z hobby marketů, ale to je potřeba počítat s vyšší pořizovací cenou. Poté je druhá možnost koupit recyklované palety, což je ekonomičtější cesta. Zde je však nutné být obezřetnější při výběru a palety pořádně zkontrolovat.“

Na co si dát pozor při výběru palet

Jan Zahradník dále zdůraznil, na co si při výběru palet dávat pozor. „Některé české palety jsou vyráběné z měkkého smrkového dřeva, které se častěji poškozuje. Těmto je potřeba se raději vyhnout. Dále, v případě výběru používaných recyklovaných palet se zajímejte o to, co bylo na paletách převáženo. Prodejce vám to musí sdělit. V případě, že byly palety používány k přeskladnění chemikálií nebo potravin, tak raději zvolte jiné.“

Kterým paletám se zcela vyhnout

Při výběru palet se zcela vyhnětete paletám, jež nesou označení respektive iniciály MB. Ty totiž značí, že jsou palety ošetřené jedem, tzv. metylbromidem. Stejně tak pokud jsou vnitřní špalky z dřevotřísky, tak je dost pravděpodobné, že je celá paleta napuštěná formaldehydem.

Na co chcete palety využít

Specialista Jan Zahradník dále zdůraznil, že je potřeba se při výběru palet také řídit tím, co z nich chcete vlastně vyrobit. Pokud se bude jednat o postel, tak není od věci koupit palety nepoužívané. Zatímco pokud si chcete vytvořit záhon nebo venkovní stolek, tak postačí ty recyklované.

Správné ošetření palet

Nakonec nezapomeňte zakoupené palety správně ošetřit, díky čemu se vyhnete potenciálnímu zranění například kvůli třísce. A jak na to? Povrch palet je potřeba nejprve očistit, dále obrousit a nakonec ošetřit lakem, což výrazně zvýší životnost dřeva. Palety samozřejmě můžete dále barvit. Dále čtěte: Sklidili jste poslední jahody? Stačí k nim přidat hnojivo z droždí, které prodlouží plodnost o několik týdnů.

Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu