Pokud vaše astry kvetou méně než obvykle, nezoufejte. Často stačí maličkost a problém je vyřešen

Zahrada 21. října 2020 | 12:24 — Helena Malá
Astry se v českých zahradách těší velké oblibě, na podzim vás totiž potěší záplavou pestrobarevných květů. Jenže občas se stane, že se astrám moc nedaří. Potíží se může vyskytnout několik. Když víte, jak je řešit, problém můžete zdárně vyřešit. Někdy stačí maličkost. Jindy už není rostlině pomoci.
Další 3 fotografie v galerii
I nenáročné astry mohou potrápit škůdci či choroby / Depositphotos

Bohaté trsy aster vypadají působivě, ať už zvolíte velké odrůdy nebo ty nižší. Výhodou těchto podzimních krásek je, že nejsou příliš náročné na pěstování. Daří se jim i v nepříliš propustné a vysychavé půdě. Přesto i astry občas nevypadají tak, jak mají.

Padlí

Na velmi suchých a teplých stanovištích s písčitou půdou kvetou astry nespolehlivě a bývají ve větší míře napadány padlím. Padlí poznáte docela snadno, na listech, ale někdy i na stoncích nebo květních pupenech se objeví šedivý povlak. Později napadené části rostliny žloutnou, hnědnou a zasychají. Ochranná opatření je třeba uplatnit ihned při prvních příznacích napadení. Na potlačení padlí je vhodné použít fungicidy. Postřik je nejlepší aplikovat v době před kvetením aster a je nutné jej po šesti až osmi dnech zopakovat.

Rostlina řídne a má menší květy

Poměrně častý problém, který však překvapí spíše méně zkušené zahrádkáře. Jde o přestárnutí trsu. Na jaře nebo na podzim tedy musíte provést radikální zmlazení. Trs je třeba vykopat a rozebrat na menší části. Ponechejte jen mladé části (lze je i rozsadit) a zeminu obohaťte kompostem nebo alespoň kvalitním hnojivem. Zasaďte a dobře zalijte. Staré rostliny vyhoďte.

Mšice

Astry jsou značně napadány mšicemi, které sají listy a vegetační vrcholy. Mšice dokáží zcela zničit mladé rostliny. Jakmile se začnou na listech objevovat skvrny nebo se listy začnou kroutit, je to signál, že jsou rostliny napadeny. Jak mšice zlikvidovat ekologickou cestou, jsme psali zde.

Vadnutí

Vadnutí astry je další problém, se kterým se můžete setkat. Toto houbovité onemocnění se projevuje žloutnutím a zasycháním listů, které postupuje od stonku směrem k vrcholu. Objeví se přibližně za měsíc po výsadbě, ale i později. V počátcích napadení rostliny vadnou pouze během teplých dnů. Až v pokročilém stadiu rostliny žloutnou a zasychají. Nemoci lze předejít tím, že astry vysadíte raději později než dříve. Pokud už ale rostlina nemocí trpí, je nezbytné přerušit pěstování na daném místě na 4–5 let. Z napadených rostlin nelze odebírat ani řízky. Chemické přípravky neposkytují uspokojivé výsledky. Postup onemocnění se pouze zpomalí, ale rostliny se nevyléčí.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu