Pokojové rostliny na podzim rádi napadají různí škůdci. Zlikvidujte je dřív, než vám zeleň zničí

Dům 23. října 2020 | 10:49 — Helena Malá
Pokud jste venku letnili nějaké rostliny, máte nejvyšší čas je dát zpět domů. To ale s sebou může přinést menší pohromu v podobě škůdců, kteří vám zamoří pokojovky v celém bytě. Buďte proto velmi opatrní.
Další 3 fotografie v galerii
Na podzim mohou pokojovky napadnout různí škůdci / Depositphotos

Během léta se na rostlinách mohla usadit celá řada nejrůznějších škůdců. Než proto rostliny přenesete zpět domů, velmi důkladně je prohlédněte. Někteří škůdci vám totiž mohou doma nadělat pořádnou paseku.

Insekticidní tyčinky

Asi nejjednodušší a zároveň velmi účinné řešení představují insekticidní tyčinky. Rostliny látku obsaženou v tyčince velmi dobře přijmou a rostlinka je díky tomu ochráněna na dobu tří měsíců. Po tuto dobu tak škůdci nemají šanci rostlinu napadnout. Aplikace je více než snadná - jednoduše tyčinku zatlačte do substrátu ke kořenům rostliny, vydatně zalijte a nechejte působit.

S likvidací škůdců neotálejte

Jestliže během prohlídky rostlin nějaké škůdce objevíte, okamžitě zahajte jejich likvidaci. Teprve potom lze rostliny zazimovat. Zaměřte svou pozornost nejen na samotnou rostlinu, ale i zeminu. Pokud žádné škůdce neobjevíte, zbavte rostlinu poškozených listů, odumřelých větviček a případně i odkvetlých květů.

Jak zazimovat muškáty

Někdo se odkvetlých muškátů zbaví, jiný je chce uchovat přes zimu. Pokud patříte do druhé skupiny, omezte zálivku, rostliny seřízněte a umístěte na chladné, ale světlé místo s teplotami od 10 do 15 °C. Na nedostatek světla v průběhu zimy reagují rostliny shozením části listů a celkovým zpomalením růstu. Procházejí vlastně obdobím odpočinku a připravují se na jaro. Proto je nutné omezit zálivku i hnojení. Právě nedodržení tohoto pravidla bývá nejčastějším důvodem, proč rostliny zimu nepřečkají. Čím méně se tedy o ně budete starat, tím lépe se jim bude dařit.

Co může pokojovky na podzim potrápit

Během podzimu se na pokojových rostlinách mohou začít objevovat nepříjemní škůdci, kteří se s nástupem chladnějšího počasí stěhují do bytu. Na pokojových rostlinách se tak najednou začnou objevovat třeba mšice, svilušky, třásněnky a podobně.

Doslova noční můrou všech pěstitelů pokojových rostlin jsou pak puklice a červci. Tito škůdci jsou velice úporní a boj s nimi není lehkou záležitostí. Ošetření insekticidem zvenčí na ně totiž moc nezabírá. Vyzkoušet můžete opět isekticidní tyčinky, zabírají totiž i na tyto odolné škůdce. Dokáží zahubit nejen dospělé přisedlé puklice, ale i larvy, které se líhnou z vajíček a nebyly by klasickým postřikem zasaženy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu