Chraňte v říjnu jabloně před škůdci a chorobami. Postřik si zvládnete vyrobit sami z močoviny a síranu

Zahrada 10. října 2022 | 08:37 — Zuzana Procházková
První přízemní mrazíky a ranní nízké teploty dávají všem zahrádkářům najevo, že je potřeba se pustit do podzimního postřiku jabloní. Díky němu budou tyto ovocné stromy chráněny před různými škůdci či chorobami. V tomto článku vám proto poradíme, jak si postřik vyrobit a jak jej aplikovat.
Další 3 fotografie v galerii
Aplikaci ochranného postřiku na jabloně rozhodně nezanedbejte / Depositphotos

S příchodem prvních přízemních mrazíků by se všichni zahrádkáři měli dát do pozoru a zkontrolovat, zda mají hotové všechny práce, které je nutné před zimou stihnout. Jedním z důležitých kroků je podzimní postřik jabloní, který zajistí ochranu dřeviny přes zimu před škůdci a dalšími patogeny. Ty by totiž za jiných okolností přímo v rostlinných částech nebo v půdě přezimovaly, což by se projevilo v celkovém oslabení jabloní napřesrok.

Močovina a síran

Ochranný postřik jabloní, který je potřeba aplikovat nyní v říjnu, se skládá ze dvou hlavních složek, močoviny a síranu. Zahradní specialista Jan Záhorský vysvětluje, v čem jsou tyto dvě složky tak účinné v boji proti škůdci a patogeny na jabloních.

„Močovina je známým minerálním hnojivem. Obsahuje téměř 50 % dusíku, díky čemuž je nejkoncentrovanějším dusíkatým hnojivem. Často je vyráběna ve formě bílých granulí. A nebojte, je bez zápachu a rozpustitelná ve vodě. Druhou složkou je síran železnatý, známý také jako zelená skalice či zelený vitriol. Hojně se používá například k dezinfekci vody nebo pro chemickou ochranu zahradních plodin.“

Výroba ochranného postřiku na jabloně

Na výrobu ochranného postřiku na ovocné stromy si připravte následující:

  • ½ kila močoviny
  • ½ kila síranu železnatého v práškové formě
  • 10 litrů vody
  • větší kýbl

Na výrobě postřiku není nic složitého. Vodu zahřejte na 70 stupňů a vysypte do ní síran železnatý. Následně směs míchejte až do úplného rozpuštění síranu. Následně přidejte močovinu a opět promíchejte tak, aby se vše rozpustilo. Poté je postřik hotový. Buď jej můžete aplikovat do lahví s rozprašovačem nebo do automatického rozprašovače.

Aplikace ochranného postřiku

Jakmile máte postřik připravený dle návodu výše, můžete se pustit do jeho aplikace. Ta by měla být provedena v období od konce října do poloviny listopadu. Důležité je však počasí. Stromy by se měli postřikovat během suchého a bezvětrného dne a nemělo by mrznout. Ideální teploty jsou okolo 5 stupňů. Nakonec, postřikem ošetřete všechny nadzemní časti stromu a také půdu okolo. Tímto způsobem docílíte nejsilnější ochrany.

Bílení kmenů ovocných stromů

Kromě speciálního ochranného postřiku, je vhodné na podzim kmeny ovocných stromů nabílit. Jedná se o prastarou techniku, která je prováděna nejčastěji hašeným vápnem, jež je zalité vodou. A proč je tato aplikace tak důležitá zejména u mladých stromků. Jedná se o ochranu nejen před mrazem, ale také před ostrým zimním sluncem, jinak řečeno bílý nátěr kmenů chrání celý strom před teplotními výkyvy. Dále čtěte: Péče o levanduli: Podzimní zastřižení by nemělo být příliš invazivní. Nikdy nezasahujte do dřevnaté části stonku.

Autorský článek, další zdroj: gardenerspath.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu