Pokud máte kvalitní postel i matraci, ale pořád se vám špatně spí, možná za to může špatné vybavení pokoje

Dům 30. října 2020 | 15:57 — Helena Malá
Hodně lidí už dnes ví, že základem dobrého spánku je vybrat kvalitní postel s dobrým roštem a matrací. Jenže co dělat, když toto vše máte, ale přesto se vám v ložnici špatně spí? Možná je chyba někde jinde, a to ve zbylém zařízení pokoje.
Další 3 fotografie v galerii
Vybavení ložnice nepodceňujte, může mít vliv na váš spánek / Pixabay

Ložnici mají mnozí tendenci tak trochu přehlížet. Mnohdy tato místnost funguje zároveň jako skladiště zbytečností, tělocvična nebo pracovna. Jenže právě toto dobrému spánku nepřidá. Zamyslete se proto nad tím, zda neděláte jednu z následujících nejčastějších chyb. A pokud ano, snažte se o nápravu.

Šatna v ložnici

Doby, kdy ložnice sloužila zároveň jako úložiště oblečení a dalších věcí, jsou dávno pryč. Moderní trendy velí minimum nábytku, takže máte-li k dispozici další místnost, vystěhujte šatní skříně tam. Pokud pokoj navíc nemáte, pořiďte si alespoň vestavěnou skříň, která slouží i jako zvuková izolace.

Křiklavé barvy na stěnách

Máte-li rádi veselé a zářivé barvy, použijte je pouze na doplňcích, ale ne na stěnách. Agresivní barvy by vás při usínání mohly rušit a zneklidňovat. Do ložnice použijte teplé barvy – slonovou kost, světle žlutou či jemně zelenou.

Divoké obrázky

Pověsíte-li na stěny obrazy s expresivní malbou nebo plakát vašeho oblíbeného rockového zpěváka, moc dobře se vám usínat nebude. Raději si tam pověste uklidňující fotku květin, krajiny či přímo vaší rodiny.

Jedno centrální stropní světlo

Myslíte si, že jedno stropní světlo v ložnici stačí? Tak to jste na omylu. Pro čtení v posteli si pořiďte menší lampičku a umístěte ji nejlépe přímo nad hlavu. Při cestě na toaletu určitě uvítáte další lampu s tlumeným světlem, třeba na komodě.

Počítač v ložnici

I když večer potřebujete vyřídit emaily nebo vás láká filmová podívaná z postele, počítač potom vždy odneste do vedlejšího pokoje, nenechávejte ho ležet vedle postele. To stejné platí i pro telefon. Dokonce ani radiobudík není úplně ideální, protože světlo, které v noci vyzařuje, může narušit váš spánek.

Výrazné vzory na povlečení

Před spaním byste se měli cítit klidně a uvolněně. To se vám ale těžko podaří, budete-li zakrytí povlečením s výraznými vzory. Ne náhodou naše babičky spávaly v jednobarevném povlečení.

Postel plná polštářů

Je sice velmi příjemné usínat s hlavou zabořenou v měkkých polštářích, ale než tvrdě usnete, ponechte si v posteli jen jeden polštář, např. anatomický polštář. Vyspíte se lépe a navíc si nebudete ničit krční páteř.

Stará proleželá matrace

Myslíte si, že vám stačí starší, léty prověřená matrace? Životnost matrací se běžně pohybuje kolem 7-8 let, ovšem jestliže se vám na ní spí špatně už dřív, určitě stojí za to ji vyměnit. Dlouhé usínání, časté buzení nebo ranní rozlámanost jsou jasnými příznaky nevyhovující matrace.  O tom, jak ložnici příjemně provonět, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu