Pokud tankujete dlouhodobě nekvalitní palivo, hrozí poškození motoru. Poradíme, jak poznat kvalitní naftu

Ostatní 11. listopadu 2020 | 09:42 — Klára Sanders
Pokud natankujete palivo s mírnými odchylkami od požadované kvality jednou, většinou nehrozí fatální poškození motoru. Případné problémy většinou odezní po dotankování odpovídajícího paliva. Pokud ale nekvalitní palivo tankujete dlouhodobě, hrozí vašemu autu poškození motoru.
Další 2 fotografie v galerii
Dlouhodobé tankování nekvalitního paliva dokáže nenávratně poškodit motor / Pixabay

Kvalita pohonných hmot je v Česku všeobecně na poměrně vysoké úrovni. Pokud některá čerpací stanice nevyhoví kontrolám České obchodní inspekce (ČOI), je vedena v seznamu, který naleznete právě na webu ČOI. 

Kvalitu nafty je možné posoudit i doma či běžným provozem. Stačí se zaměřit na několik detailů. 

Domácí chemické pokusy

Pokud jste nadšení chemici amatéři a máte dost elánu stále něco zkoušet, můžete si udělat srovnání nafty, která vás zajímá, s naftou, která má prémiovou kvalitu. Oba vzorky umístíte do sklenic a sledujete s odstupem času, jak vypadají, zda se v testované naftě tvoří nějaký sediment. Naftu můžete také filtrovat přes filtrační papír a zkoumat čistotu papíru po filtraci. Vyzkoušet můžete také dát vzorky nafty do mrazáku a sledovat, zda a jakým způsobem změní nafta svou hustotu. Pro méně zkušené doplňujeme informaci, že optimální stav je, když nafta neobsahuje žádné příměsi, nezanechává stopy na filtračním papíru a v mrazu nehoustne. Někteří nadšenci doporučují ještě test vzplanutí, kdy do nafty ponoří klacek a ten pak zapalují. Nelze se ale domnívat, že by existoval okem sledovatelný rozdíl mezi naftami.

Otestujte palivo v provozu

Pokud jezdíte často určité trasy, jezdíte stále stejným stylem a se zhruba stejně naloženým vozem, pak už jste zvyklí na určité hodnoty spotřeby podle palubního počítače. Pokud s jiným typem nafty zjistíte zvýšenou spotřebu, nafta rozhodně není kvalitní. Nemusí být sice přímo nebezpečná vašemu motoru, ale zcela jistě má výrazně nižší cetanové číslo. Motor má nižší výkon a vyšší spotřebu. Současně takováto nafta nevzbuzuje právě důvěru, takže ji nedoporučujeme tankovat.

Kvalitní značky paliva jsou zárukou

Sice před lety některé testy odhalily, že v Německu tankovali řidiči pod stejným názvem kvalitnější palivo, ale to nás vzhledem k podobným kauzám ohledně potravin patrně nepřekvapí. Jisté ale je, že čerpací stanice velkých zahraničních společností si nedovolí prodávat palivo vysloveně závadné, se špatnými mazacími vlastnostmi a cetanovým číslem nižším, než povoluje norma. V některých lokalitách jsou dokonce ceny u známých čerpacích stanic stejné nebo jen o málo vyšší než u stanic, které nabízejí naftu neznámého původu a pochybné kvality.

Zkušenosti dalších řidičů vám také pomohou

Dobré bývá ptát se ostatních řidičů, kteří žijí v okolí určité pumpy, jakou mají zkušenost. Jen málokdy se totiž špatná kvalita nafty projeví hned. Jestliže ale řidič, který tankuje pravidelně u určité pumpy, hlásí po dvou či třech letech výměnu tří vstřikovačů ze čtyř, bude to důvod k zamyšlení.

Jestliže vás stejně láká nízká cena na určité čerpací stanici, snažte se alespoň při tankování střídat palivo levnější s palivem osvědčené kvality. Snížíte poněkud pravděpodobnost fatální poruchy vašeho motoru. Také si uvědomte, že na padesátilitrové nádrži ušetříte třeba 50 až 100 Kč. I kdybyste za měsíc ušetřili 300 korun, stejně se vám to nevyplatí, protože výměna vstřikovačů a dalších komponent naftového motoru vyjde klidně na několik desítek tisíc. Psali jsme také: Kdy je nutné přezout automobil na zimní pneumatiky a jaký hrozí trest za nedodržení této povinnosti

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu