Obchody jsou plné ovoce a zeleniny, ale ne vždy jde o zralé plody. Jak je rozpoznat a nenaletět

Ostatní 18. července 2020 | 09:53 — Helena Malá
Na první pohled se může zdát, že nabídka ovoce a zeleniny je v obchodech obrovská. Jenže když se zaměříte na kvalitu, už to tak slavné není. Naučte se rozpoznat zralé plodiny od nezralých hned v obchodě, ať pak doma nelitujete.
Další 4 fotografie v galerii
Vybrat si v obchodě kvalitní ovoce a zeleninu nemusí být vždy snadné / JumpStory

Základním pravidlem je pořizovat ovoce či zeleninu podle sezonnosti. Rajčata má smysl kupovat v létě, mandarinky zase v zimě. Když na to nebudete brát ohled, nemůžete očekávat kvalitní produkty. Pokud chcete mít jistotu, naučte se pár fíglů, díky kterým už nesáhnete vedle. Pro každý druh ovoce či zeleniny platí trochu jiný.

Rajčata

Chutí i kvalitou se značně liší v závislosti na odrůdě nebo zemi původu. Správné rajče má mít jasně červenou barvu a pevnou slupku bez kazů. Jedná-li se o keříčkové rajče, platí, že čím je stonek sušší, tím více času od sklizně uběhlo. Nahnilé rajče je po zmáčknutí velmi měkké, na slupce se tvoří mapy. Lépe také uděláte, když si rajčata koupíte jednotlivě, ne v plastových obalech. Hodně poznáte i po čichu. Dobrá rajčata mají silnou, sladkou a zemitou vůni.

Okurky

Okurka má být na povrch tvrdá a má mít jasně zelenou barvu. Pokud na omak nadměrně pruží, není to zrovna ideální. Vybírejte spíše užší okurky tmavších odstínů. Občas můžete narazit i na okurky s rozkvetlým květem, což je největší znak čerstvosti.

Mrkev

Vybírejte pevné, jasně oranžové kusy s hladkým povrchem. Drsné, puklé nebo nazelenalé mrkve nekupujte. Pokud chcete, aby vám mrkev vydržela co nejdéle, skladujte ji ideálně v bedně s pískem nebo pískem a rašelinou.

Broskve

Broskve bývají často takzvaně podtržené – trhají se ještě za zelena s tím, že dozrají. Vybírejte plné, kulaté plody s chlupatým povrchem. Barva mimo červené oblasti by měla být žlutá. Tvrdé, zelené broskve již nikdy dobře nedozrají. Naopak přezrálé broskve jsou obvykle příliš měkké a mají viditelné otlačeniny.

Meruňky

Meruňky se zpravidla sklízí ještě zcela nedozrálé. Správně dozrálá meruňka musí mít pevnou slupku a zlatavě oranžovou barvu. Vyhněte se zeleným a světle žlutým i velmi tvrdým, anebo naopak měkkým kusům.

Jahody

U čerstvých jahod drží stopka pevně u plodu, který je jasně červený a plného tvaru. Nekupujte jahody s bílozelenou, nedozrálou plochou nebo hnědou hnilobou. V České republice se jahody sklízí od konce května do konce července. Jahody je možné skladovat jen krátkodobě, a to v ledničce v teplotě 1–5 °C. Správně se myjí až těsně před konzumací.

Švestky

Zralé švestky by měly být plně vybarvené a na stisk lehce poddajné. Nevyzrálé švestky jsou tvrdé, přezrálé naopak velmi měkké, puklé nebo scvrklé.

Avokádo

Správné dozrálé avokádo má hladký povrch a slupka je jemně poddajná. Barva by měla být od zelené až po černou. Přezrálé avokádo má pukliny a tmavé, na dotek měkké skvrny.

Banány

Banány jsou vždy podtržené, kupujte vždy ty nejméně zelené. Čím více podtržené jsou, tím je menší pravděpodobnost, že plnohodnotně dozrají. Banán musí být pevný a bez viditelných pohmožděnin, drobné hnědé flíčky nejsou na závadu. Při teplotě pod 12 °C dochází k zešednutí banánu, proto je nikdy neuchovávejte v lednici.

Kiwi

Kiwi se téměř vždy podtrhávají, obvykle dozrají bez problémů. Dozrálé kiwi poznáte, pokud do něj rýpnete – vryp nesmí zanechat stopy. Přezrálé kiwi poznáte snadno – je seschlé, příliš měkké a je na něm viditelná plíseň.

Mandarinky

Správně vyzrálá mandarinka má žlutou až oranžovou barvu a tenkou, lesklou kůru. Přezrálé mandarinky jsou opuchlé, velmi měkké na dotek a jejich kůra je suchá. Hlavní sezona mandarinek je v zimních měsících.

Mango

Mango se vždy podtrhává, většinou tak již nemá šanci nabýt plné chuti. Plně dozrálé mango voní, má měkkou, poddajnou slupku a žlutou až červenou barvu. Zelené mango se občas používá při vaření. Přezrálé mango poznáte podle drobných černých skvrn a viditelných pohmožděnin.

Meloun

Dozrálý vodní meloun má mít zelenou a žlutou barvu, nikoliv bílou, poklepáváním ani pozorováním stopky nic nezjistíte. Přešlý meloun poznáte podle na dotek měkké kůry, na které se tvoří mapy. Také nedoporučujeme kupovat melouny, na kterých jsou bílé jakoby čáry. O tom, jaké blahodárné účinky má meloun na lidské zdraví, jsme psali zde.

Hroznové víno

Doporučujeme kupovat až v druhé půli prázdnin, vybírejte hrozny s kulatými a pevnými plody. Čím snáze jde kulička oddělit od hroznu, tím hůře. U červených hroznů by neměly plody být zelené. Nahnědlé hrozny, ze kterých plody samy odpadávají, určitě nekupujte.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu