Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné pomazánky. Snadnou klasiku nebo odlehčenou variantu s cottage sýrem

Recepty DNES | 09:55 — Anna Novotná
Velikonoce – svátky jara, nové energie a také období, kdy se v mnoha domácnostech hromadí uvařená vajíčka ze všech koutů pomlázkové výslužky. Ať už patříte mezi milovníky tradičních zvyků, nebo Velikonoce berete spíše jako příležitost k jarnímu restartu, jedno je jisté: vařená vejce se hodí nejen na obložený chlebíček. Jsou výživově bohatá – plná bílkovin, vitamínu D, B12 i zdravých tuků. Vajíčková pomazánka patří k těm nejoblíbenější a zvládne ji opravdu každý.
Vajíčková pomazánka je po Velikonocích jedním z nejpopulárnějších pokrmů / Depositphotos

Velikonoce přinášejí nejen radost, ale i přebytek uvařených vajíček. Zbylo i vám spousta vajíček a vy teď přemýšlíte, jak je co nejlépe spotřebovat? Přinášíme vám dva recepty na oblíbenou vajíčkovou pomazánku. Klasiku, která nikdy nezklame, i moderní odlehčenou verzi s cottage sýrem pro ty, kdo chtějí něco lehčího a zdravějšího. 

1) Vajíčková pomazánka jako od babičky

Ingredience:

  • 6 vajec natvrdo
  • 2–3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce pomazánkového másla nebo žervé
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 menší cibule nebo jarní cibulka
  • Sůl a pepř
  • Hrst nasekané pažitky, petrželky nebo medvědího česneku

Postup:

  • Vejce rozmačkejte vidličkou.
  • Přidejte cibulku, hořčici, majonézu a dobře promíchejte.
  • Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte bylinky.
  • Podávejte s čerstvým pečivem nebo jako náplň do vajíček.

TIP: Na slavnostní stůl pomazánku dozdobte bylinkami nebo třeba kopřivami. O tom, že kopřiva není jen obyčejný plevel, ale přírodní poklad plný vitaminů, minerálů a léčivých látek, se dočtete v našem článku zde. Rozhodně se vyplatí kopřivu zařadit do svého jídelníčku.

Výživová hodnota (na porci cca 80 g): Cca 180–220 kcal | 9 g bílkovin | 18 g tuků | 1–2 g sacharidů.

2) Lehká vajíčková pomazánka s cottage sýrem

Ingredience:

  • 4 vejce natvrdo
  • 200 g cottage sýru
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • Hrst čerstvých bylinek (pažitka, petržel, kopřiva)
  • Sůl, pepř, případně špetka kurkumy pro barvu

Postup:

  • Vejce nasekejte najemno a smíchejte s cottage sýrem.
  • Přidejte hořčici, sůl, pepř, případně kurkumu.
  • Vše dochuťte a promíchejte s nasekanými bylinkami.
  • Podávejte s celozrnným pečivem nebo na kolečku okurky jako lehký snack.

Výživová hodnota (na porci cca 100 g): Cca 120–140 kcal | 13 g bílkovin | 6 g tuků | 2 g sacharidů.

Závěr:

Vajíčková pomazánka je zkrátka nesmrtelná klasika, která se dá přizpůsobit přesně vašim chutím a stylu stravování. Kromě cottage sýra můžete do odlehčených verzí přidat také tvaroh, řecký jogurt nebo avokádo. Pro milovníky výraznější chuti se skvěle hodí hořčice, čerstvý křen nebo jarní cibulka. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, jedna věc je jistá – doma připravená vajíčkovka nikdy nezklame. Navíc je to skvělý způsob, jak chutně zužitkovat velikonoční vejce a naservírovat jaro i na talíři.

Autorský článek.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Už máte fotovoltaiku? Pak si k ní pořiďte i elektromobil, určitě neprohloupíte

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Kopřiva není jen obyčejný plevel. Přírodní poklad plný...

Nevylévejte vodu po vaření vajec. Zázračná tekutina plná...

Pěstování petržele: Nenáročná bylina bohatá na vitamín...

Nejlepší dárky ke Dni otců 2025

Recept na velikonočního beránka, který je krásně vláčný...

Zavřít reklamu