Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné pomazánky. Snadnou klasiku nebo odlehčenou variantu s cottage sýrem

Velikonoce přinášejí nejen radost, ale i přebytek uvařených vajíček. Zbylo i vám spousta vajíček a vy teď přemýšlíte, jak je co nejlépe spotřebovat? Přinášíme vám dva recepty na oblíbenou vajíčkovou pomazánku. Klasiku, která nikdy nezklame, i moderní odlehčenou verzi s cottage sýrem pro ty, kdo chtějí něco lehčího a zdravějšího.
1) Vajíčková pomazánka jako od babičky
Ingredience:
- 6 vajec natvrdo
- 2–3 lžíce majonézy
- 3 lžíce pomazánkového másla nebo žervé
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 menší cibule nebo jarní cibulka
- Sůl a pepř
- Hrst nasekané pažitky, petrželky nebo medvědího česneku
Postup:
- Vejce rozmačkejte vidličkou.
- Přidejte cibulku, hořčici, majonézu a dobře promíchejte.
- Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte bylinky.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo jako náplň do vajíček.
TIP: Na slavnostní stůl pomazánku dozdobte bylinkami nebo třeba kopřivami. O tom, že kopřiva není jen obyčejný plevel, ale přírodní poklad plný vitaminů, minerálů a léčivých látek, se dočtete v našem článku zde. Rozhodně se vyplatí kopřivu zařadit do svého jídelníčku.
Výživová hodnota (na porci cca 80 g): Cca 180–220 kcal | 9 g bílkovin | 18 g tuků | 1–2 g sacharidů.
2) Lehká vajíčková pomazánka s cottage sýrem
Ingredience:
- 4 vejce natvrdo
- 200 g cottage sýru
- 1 lžička plnotučné hořčice
- Hrst čerstvých bylinek (pažitka, petržel, kopřiva)
- Sůl, pepř, případně špetka kurkumy pro barvu
Postup:
- Vejce nasekejte najemno a smíchejte s cottage sýrem.
- Přidejte hořčici, sůl, pepř, případně kurkumu.
- Vše dochuťte a promíchejte s nasekanými bylinkami.
- Podávejte s celozrnným pečivem nebo na kolečku okurky jako lehký snack.
Výživová hodnota (na porci cca 100 g): Cca 120–140 kcal | 13 g bílkovin | 6 g tuků | 2 g sacharidů.
Závěr:
Vajíčková pomazánka je zkrátka nesmrtelná klasika, která se dá přizpůsobit přesně vašim chutím a stylu stravování. Kromě cottage sýra můžete do odlehčených verzí přidat také tvaroh, řecký jogurt nebo avokádo. Pro milovníky výraznější chuti se skvěle hodí hořčice, čerstvý křen nebo jarní cibulka. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, jedna věc je jistá – doma připravená vajíčkovka nikdy nezklame. Navíc je to skvělý způsob, jak chutně zužitkovat velikonoční vejce a naservírovat jaro i na talíři.
Autorský článek.


