Muchovník rychle roste a bohatě plodí. Dopřejte mu podzimní řez a zazimování, aby se vám napřesrok opět odměnil sladkou úrodou
Muchovník, jinak také indiánská borůvka (Amelanchier), je rostlinou patřící do čeledi růžovitých, jež zahrnuje zhruba 20 druhů keřů a malých opadavých stromů. Nejvíce druhů muchovníku byste mohli hledat v Severní Americe, konkrétně v USA a Kanadě. V Evropě se zase vyskytuje původní muchovník oválný. Pakliže se muchovník nezastřihává a má ideální podmínky, může dorůst do výšky i několik metrů.
Využití plodů muchovníku
Jak již bylo řečeno na začátku, velkou výhodou pěstování muchovníku je to, že opravdu rychle roste a bohatě plodí. Dle specialisty na zahradnictví Jana Záhorského můžete z jednoho vzrostlého keře sklidit až 15 kg plodů, což je opravdu mnoho. Nejspíš i z toho důvodu jej mnozí pěstují místo kanadských borůvek. Sklizené plody muchovníku lze upotřebit hned na několik způsobů. Já osobně dávám přednost okamžité spotřebě, neboť jsou plody vynikající.
Jiní je zase využívají k sušení, k mražení, pro výrobu marmelád, kompotů nebo například džemů. Můžete z nich ale vyrobit také sirupy, likéry, nebo dokonce víno. Pakliže vás zajímá, jak je to s nutričními hodnotami, tak plody muchovníku obsahují velké množství vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku a fosforu, bohaté jsou i na vitaminy A, B a C.
Řez muchovníku na podzim
Dle specialisty na zahradnictví Jana Záhorského je muchovník připraven k podzimnímu řezu, jakmile odplodí a opadají mu všechny listy. U dospělých muchovníků se provádí řez pouze udržovací, který zajistí obnovu větví a správně prosvětlení. Při řezu pamatujte na to, že muchovník plodí na dvouletých, až čtyřletých větvích, proto jich zachovejte co nejvíce. Starší větve odstřihněte ve spodní části na bázi keře. Poznáte je podle drsné, rýhované kůry.
Zazimování muchovníku
Jakmile budete mít muchovník prořezaný, tak je vhodné jej zazimovat, a to zejména v případě, kdy je muchovník vysazený na větrném místě. A jak na to? Nejprve půdu kolem muchovníku zkypřete rycími vidlemi. Poté do půdy zapracujte trochu vyzrálého kompostu. Následně ke kmínku přihrňte piliny ze dřeva jehličnatých stromů. Díky tomu vytvoříte základ organického materiálu pro příští sezónu. Muchovník nakonec důkladně zalijte. Dále čtěte: Podzimní výsev zeleniny nejen pro ranou jarní sklizeň. Některou můžete sklízet ještě letos.
Autorský článek, další zdroj: hawkslandscape.com.