I v moderním světě motorových pomocníků má ruční pila své místo

Ostatní 17. listopadu 2020 | 17:16 — Helena Malá
V dnešním přetechnizovaném světě lidé mnohdy zapomínají na staré dobré ruční nářadí. Kromě toho, že s ním můžete pracovat i tam, kde třeba není přívod elektřiny, také jeho použití nestojí žádné další náklady, jako je tomu v případě benzinových pomocníků. A přitom i běžné ruční nářadí zastane hromadu práce. Například ruční pila by neměla chybět v žádné domácnosti.
Další 3 fotografie v galerii
Ruční pila se sejde v každé domácnosti / Depositphotos

Ruční pila může být rámová nebo s rukojetí. Do bytu je praktičtější ta s rukojetí. Bude se vám rozhodně hodit. Už třeba jen ve chvíli, kdy budete třeba chtít seříznout kmínek vánočního stromku. Ruční pilka nezabere skoro žádné místo, takže si ji můžete pořídit i do malého bytu. Až budete chtít uříznout kousek desky nebo zkrátit poličku, budete rádi, že ji máte.

Ruční pila se ale hodí také majitelům zahrad. Ne každý strom je vhodné prořezávat motorovou pilou, často je snadnější vzít do ruky lehkou ruční pilu. Koneckonců, na kvalitní ruční pily nedají dopustit ani arboristé, pro které je důležitá nejen čistota řezu, ale i rychlost a hlavně nízká hmotnost pily. S těžkou motorovou pilou je práce v koruně stromu podstatně náročnější.

Ruční pila nepatří do starého železa

Elektrická či benzinová pila je určitě také výborným pomocníkem, ale vyplatí se hlavně tehdy, pokud ji používáte opravdu často. Pokud však potřebujete jednou za čas upravit keř či strom, nebo uřezat kus dřeva, není třeba investovat drahé peníze do motorového nářadí, ruční pilka vám bohatě stačí. A ocení ji také domácí kutilové.

Každá pila se hodí na něco jiného

Pokud si ale myslíte, že existuje je jeden typ ruční pily, jste na velkém omylu. I mezi tímto ručním nářadím totiž existují velké rozdíly. Vybírejte tedy podle toho, k čemu budete pilu nejčastěji potřebovat. A nebo si pořiďte více typů, ať vás v budoucnu nic nezaskočí.

Pily na zahradu

Pokud se budete shánět po ruční pile, kterou zúročíte na zahradě, budete si moci vybírat z těchto typů:

  • břichatka
  • oblouková (rámová) pila
  • ocaska

Břichatka

Takzvaná břichatka se používá hlavně ke kácení i zkracování dříví. Strana s pilovými zuby má zaoblený tvar. Pracovat s ní lze pouze ve dvou lidech. Aby bylo řezání co nejúčinnější při co nejmenší námaze, je zapotřebí vést při řezu pilu obloukovitě a při změně směru opsat smyčku.

Oblouková pila

Oblouková pila je rovněž vhodná ke kácení a přeřezávání dříví, ale jen slabšího. Využijete ji také k odvětvování a řezání suchého i syrového dřeva. Pro běžné využití na zahradě se hodí délka pily 70-80 cm.

Ocaska

Ocaska se používá hlavně k vyvětvování. Zvládnete s ní prořezat slabší i silnější větve. Díky trojúhelníkovému ozubení má ocaska velký výkon, jelikož s ní lze většinou řezat obousměrně (podobně jako s obloukovou pilou), některé však pracují jen v tahu. O tom, jak prořezávat ovocné stromy, jsme psali zde.

Pily pro kutily

Jestliže trávíte čas spíš na dílně a pouštíte se do méně či více složitých truhlářských projektů, pořiďte si některou z ručních stolařských pil:

  • ruční (truhlářská) rámová pila
  • lupenková pila
  • ocaska
  • čepovka
  • děrovka

Ruční (truhlářská) rámová pila

Tato pila se používá především k dlouhým podélným řezům. Její výhoda spočívá v tom, že pilový pás lze natočit, takže můžete pohodlně vyrobit dlouhé řezy. Pilové pláty bývají z nekalené oceli, takže je lze snadno pilníkem znovu nabrousit. Na rozdíl od jiných pil mívají větší zub, díky tomu jde řezání víc od ruky. V podstatě slouží tam, kde byste mohli použít okružní elektrickou pilu.

Lupenková pila

Tuto drobnou pilku s malým rámem a tenkým, jemným listem oceníte při zakřiveném řezání tenkých destiček, dýh a překližek, proto je nepostradatelným pomocníkem pro modeláře, umělecké truhláře a restaurátory nábytku.

Ocaska

Pila ocaska patří mezi nejběžnější a nejčastěji používané nástroje vhodné na podélné řezání. Na rozdíl od rámovky mívají ocasky kalený zub. Ten sice více vydrží, ale nebrousí se. Takže po ztupení ji musíte celou vyhodit. K dostání je tato pila s otevřenou i uzavřenou rukojetí a se dvěma typy tvaru listu: obdélníkovým (s vyztuženým hřbetem) nebo lichoběžníkovým.

Čepovka

Jde v podstatě o jednu ze specifických variant pily ocasky. Čepovka slouží pro výrobu konstrukčních spojů, rohového spojení, ozubů mezi dvěma kousky materiálu, například u rámů oken, židlí. Mívá jemnější zub, aby bylo spojení přesné. Práce s ní sice trvá déle, ale výsledek je čistší.

Děrovka

Jde ve své podstatě o velmi úzkou čepovku, pila se zužuje do špičky. Lze ji použít všude, kde byste použili elektrickou přímočarou pilu. Takže vyvrtáte otvor, vložíte do něj špičku pily a řežete. Díky tomu, že je plátek pily velmi úzký, můžete s ním řezat i do oblouku.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu