Vánoční stromeček si klidně pořiďte v předstihu. Dodržujte naše rady a vydrží vám dlouho jako čerstvý

Ostatní 07. prosince 2020 | 11:00 — Helena Malá
Na mnoha místech už zahájili prodej vánočních stromků. Pořídit si stromek několik týdnů před Štědrým dnem má své výhody, především je dostatečně velký výběr, a tak si můžete koupit takový, jaký se vám nejvíc líbí. Pokud mu dopřejete náležitou péči, vydrží vám dlouho jako čerstvý.
Další 3 fotografie v galerii
Vánoční stromek si klidně pořiďte v předstihu / Depositphotos

Hodně lidí se bojí, že když nákup vánočního stromu uspěchají, brzy budou mít z košatého krasavce jen nevzhledné pometlo. Pěstitelé stromků ale tyto fámy rezolutně vyvracejí. Stačí dopřát stromu trochu péče a bude stále v perfektní kondici. Pokud tedy nechcete vybírat z posledních kousků, které nikdo nechtěl, vyrazte na nákup už nyní. My vám poradíme, jak se o stromek postarat, aby se měl stále k světu.

Uložte ho do chladna

Pokud byste si vánoční stromek přenesli už nyní do bytu a nechali ho stát třeba ve vytápěné předsíni, moc dlouho by vám parádu nedělal. Když ho ale dáte do chladna, třeba na dvůr neb na balkon, bude situace hned jiná. Nejlépe také uděláte, když necháte strom v chladnu stát zabalený v ochranné síti.

Dopřejte mu vláhu

Stromek je živý organismus, a tak se neobejde bez vody. Zespodu ořízněte asi 2 cm od konce (vytvoříte čerstvý řez) a stromek postavte do nádoby s vodou. Stromek přijme několik litrů vody a zůstane svěží. Hladinu vody hlídejte a podle potřeby vodu pravidelně dolévejte.

Glycerin proti zamrznutí

Vyplatí se také sledovat venkovní teplotu, protože je jasné, že když začne mrznout, voda, ve které bude strom stát, zmrzne. A to není dobře. Naštěstí existuje jednoduchý fígl, jak tomu zabránit. Jednoduše si v lékárně kupte glycerin a přidejte ho do nádoby s vodou. Stromek nezamrzne a lépe přijme vodu.

Nepodceňte aklimatizaci

Než přenesete stromek do vytápěné místnosti, nechte ho aklimatizovat v nevytápěné místnosti několik hodin. Předejdete tak teplotnímu šoku, který může způsobit opadání jehličí. Je také vhodné celý stromek pokropit hadicí nebo konví (případně sprchou), jehličí totiž odebírá vláhu.

I jehličí ocení trochu vody

Nezapomeňte na to, že i když už máte stromek v interiéru, potřebuje vláhu. Pokud alespoň jednou denně pokropíte jehličí vodou z rozprašovače, stromek bude daleko vitálnější.

Se sítí, nebo bez?

Názory na to, zda nechat strom co nejdéle v ochranné síti, nebo naopak pár dní před instalací síť odstranit, se různí. Když na stromku síť ponecháte, bude se vám s ním lépe manipulovat při nasazení do stojanu. Když naopak síť odstraníte, dáte stromku čas na to získat svůj přirozený tvar. O tom, jak si na vánoční strom vyrobit krásné retro ozdoby z korálků, jsme psali.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu