Když pes není tak úplně pes aneb Co dělat, když zjistíte, že máte doma kryptorchida

Mazlíčci 09. prosince 2020 | 11:49 — Helena Malá
Přinesli jste si domů malého pejska nebo kocourka a zjistili jste, že mu chybí jedno či dokonce obě varlata? Tak to jste si pořídili kryptorchida. Nemusíte ale zoufat. Přesto, že tato genetická vada může být pro vašeho čtyřnohého miláčka nebezpečná, rizika lze eliminovat.
Další 3 fotografie v galerii
Když zjistíte, že máte doma kryptorchida, není to neřešitelný problém / Depositphotos

Ve skutečnosti má kryptorchid varlata obě dvě, jen jsou uložená jinde než v šourku. Kryptorchismus je vrozená genetická vada, která se dědí od obou rodičů. V důsledku poruchy genů je narušen sestup varlete do šourku a to zůstane zadržené buď v tříselném kanále, nebo přímo v dutině břišní, kde jejich vývoj začíná.

Kryptorchidů je několik typů. Podle postižení rozlišujeme jednostranného a oboustranného kryptorchida. Podle uložení nesestoupeného varlete pak dělíme kryptorchidy na ingvinální, kdy je varle hmatné v třísle, a abdominální, u kterých je varle zadržené v dutině břišní.

Vše začíná diagnózou

Stanovit diagnózu je jednoduché. Stačí prohmatat šourek, a pokud nenahmatáte obě varlata, můžete takového samce označit za kryptorchida. Ale i zde jsou vzácné výjimky, kdy např. pes má pouze jedno varle, a přesto nemusí být kryptorchid. Proto je třeba v diagnostice pokračovat dále.

Prvním krokem je palpace třísel, kdy lze „ztracené“ varle nahmatat v tříselném kanále. Pokud zde není, přichází na řadu sonografické vyšetření, které umožní varle najít v dutině břišní. Palpačně je takové varle těžké najít, protože je menší než varle uložené v šourku a v dutině břišní se snadno schová.

Co to znamená pro chovatele

Kryptorchismus je vada dědičná. A proto by měl zodpovědný chovatel postiženého jedince vyřadit z chovu. Tato vada se dědí i od matek, ale u nich se toto postižení pochopitelně nepozná. Pokud chovatel zjistí, že má ve vrhu kryptorchidní štěňata nebo koťata, měl by informovat budoucí majitele.

Co to znamená pro majitele

Pokud jste si takto postiženého pejska pořídili, ale nehodláte zakládat chov, nic hrozného to pro vás neznamená. Pouze to, že váš čtyřnohý kamarád bude muset podstoupit kastraci. A to hned ze dvou důvodů. Jednak jako prevence rozmnožování a jednak jako prevence závažných zdravotních komplikací.

Dva závažné důvody pro kastraci

Pokud je pes nebo kocour oboustranný kryptorchid, je neplodný, protože zárodečný epitel varlat potřebuje pro tvorbu spermií teplotu nižší, než je teplota těla. Přesto je zachována produkce testosteronu a u takového jedince je sexuální libido stejné jako u normálních samců. Jednostranný kryptorchid má sice nižší počet spermií, ale i tak je jeho plodnost zachována, proto by měl být vykastrován úplně, aby tuto vadu nepřenášel dál na své potomky. Z estetických důvodů lze nahradit excidované varle v šourku silikonovým implantátem.

Mezi závažné zdravotní komplikace patří především torze (přetočení) varlete a nádorové bujení. K torzi varlete dochází především u abdominálních kryptorchidů, kdy je varle uloženo zcela volně v dutině břišní. Při torzi dojde k přetočení semenného provazce, který k varleti přivádí cévy. Tyto cévy se skřípnou a dojde k narušení odvodu krve z varlete, varle se zvětší, zvíře má silné bolesti břicha a dochází k narušení krevního oběhu. Torze varlete je akutní stav, který vyžaduje chirurgické řešení.

Nádorové bujení varlat je u kryptorchidů 13x častější než u zdravých jedinců. Samozřejmě častěji je postiženo to varle, které je mimo šourek. Na vině je teplota těla, která narušuje správnou funkci varlat.

Jaké jsou možnosti terapie

Pokud veterinář zjistí, že štěně nemá správně uložená varlata, lze zahájit terapii. Existují tři možnosti:

  • aplikace testosteronu
  • aplikace humánního choriového gonadotropinu (hCG)
  • plikace GnRH

Nejúčinnější je léčba hCG nebo GnRH, ale i tak nebývá terapie úspěšná. Nejčastěji se podává hCG v přesně naměřené dávce po dobu šesti týdnů. Po 8. týdnu stáří štěněte se léčba ukončuje. Další možností, pokud je varle uloženo těsně před šourkem, je pokusit se masáží o manuální vtlačení varlete do šourku. Masáž se musí provádět až do bolestivosti, proto ne každý majitel je této metodě nakloněn.

Kdy provést kastraci

Pokud je u vašeho domácího mazlíčka diagnostikován kryptorchismus, je vždy nejlepší zvážit možnost včasné preventivní kastrace. Kocoura lze kastrovat prakticky kdykoli po dosažení hmotnosti 2 kg. U psa je dobré kastraci provést až po dokončení růstu a dosažení pohlavní dospělosti, což je nejčastěji v jednom roce věku, u psů velkých plemen o něco později. Vyhnete se tak pozdějším komplikacím, které zvíře vážně ohrožují na životě. O výhodách a nevýhodách kastrace koček a kocourů jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu