Původ karet je obestřen tajemstvím a zákazy

Ostatní 26. ledna 2021 | 16:05 — Marcela Plachá
Karty hrávali už čerti v pekle, ale kde se vlastně karty vzaly? Jejich minulost včetně zrození je opředena mnoha legendami. I přes rozsáhlé zákazy jsou populární i v současnosti, a to jak v papírové, tak v elektronické podobě.
Další 4 fotografie v galerii
V minulosti vypadaly karty úplně jinak / Depositphotos

Většina teorií umisťuje původ karet do Číny, protože odtud pochází první podložená zmínka o hraní karet. Jak praví kroniky, hrál na Nový rok l. p. 969 (podle čínského kalendáře) císař Mu-tsung dominové karty se svými ženami.

Karetní hry zpopularizovali Saracéni (muslimové z arabských zemí). „Karty ale vypadaly úplně jinak. Byly dlouhé, něco jako domino. Původně se prý hrálo také s použitými bankovkami,“ vysvětluje sběratel karet Petr Bílý. Papírové karty s obrázky se podle něj objevily asi ve 14. století v Evropě. Tenkrát se ještě malovaly ručně. „První papírna byla založena ve Španělsku přibližně roku 1200 a s vynálezem knihtisku se rozjela také výroba karet,“ upřesňuje.

Zákazy karbanu

První písemná zmínka o popularitě karbanu pochází z roku 1376, kdy vyhláškou 23. května město Florencie hru zakazuje pod hrozbou přísného potrestání. Později hru v karty přísně odsuzovala i katolická církev. Používala k tomu světské rameno, takže jedním z pramenů, ve kterých se dozvídáme o kartách z této doby, jsou různé městské zákazy, podle kterých se nesmí hrát.

I přesto, že v období středověku církev kvůli svým dogmatům hrám moc nepřála, právě křížové výpravy do Svaté země byly důvodem, díky němuž se deskové a karetní hry dostaly do Evropy. Zpočátku se hry hrály pouze na šlechtických sídlech, ale postupem času se i přes veškeré zákazy dostaly hry i na venkov a do měst.

Karty v Česku

V českých zemích dosáhly karty pravého rozmachu v době po husitské revoluci, kdy se lidé začínali navracet zpět ke světským zábavám. Na konci 15. století jsou tak hazardní hry jako karty a kostky vedle složitého šachu rozšířeny ve všech vrstvách obyvatelstva - od krále, přes šlechtu až po městské či venkovské krčmy. Kněží se proti kartám ostře stavěli, a to jak katoličtí, tak i utrakvističtí. V té době se hrály zpravidla jednoduché hry jako flus, což byla obdoba dnešního oka, či kvarteto zvané strašák. Mezi nejoblíbenější české karetní hry patří v současnosti například: Prší, Mariáš, Žolíky, Autobus, Poker, Oko, Kent a Zelená Louka.

Věštění z karet

Vznik se připisuje Egypťanům a jejich vyspělé kultuře jak v oblasti duchovních věd, tak také v technice výroby papíru z papyrusu. Tarotové karty a věštění z nich rozšířil především národ cikánů. Tarotové karty byly často zakazovány, byly považovány za ďábelský vynález. Odpor církve byl ke kartám velmi silný, proto se přetransformovaly. Velká arkána zmizela, Malá arkána se změnila na hrací karty, pomocí nichž se sice ukazovala nevinná hra, ale zároveň se dalo dál věštit. V roce 1505 byla vydána jedna z nejstarších her v knižní podobě, mohučská Kniha osudu.

Historie deskových her

Mezi nejstarší objevené deskové hry patří nález pocházející z Egypta, který je datován přibližně 3500 př. n. l. Jedná se o hliněnou tabulku s políčky 3 krát 6 a zachovala se ve velmi dobrém stavu i s jedenácti figurkami. Jednou z nejstarších her na světě je čínská hra GO, která vznikla zhruba 2000 let před naším letopočtem. Pro srovnání, populární šachy pochází z Indie z doby zhruba kolem sedmého století našeho letopočtu. V období novověku byl významnou osobností propagující hry celosvětově uznávaný tvůrce jedné z prvních moderních pedagogických koncepcí Jan Amos Komenský, který ve své knize Orbis Pictus (Svět v obrazech) zobrazil hry, které se hrají dodnes - Šachy a Vrhcáby. Další tip pro volné chvíle najdete zde.

Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu