Houpací křeslo nepotěší jen babičku. Skvěle zapadne i do moderního bytu

Dům 30. prosince 2020 | 21:10 — Helena Malá
Když se řekne houpací křeslo, mnoha lidem se vybaví starodávné dřevěné křeslo, ve kterém se ráda pohupovala jejich babička zabalená do deky. Jenže houpací křesla se opět vracejí do módy. Jsou pohodlná jako kdysi, ale v moderním hávu, takže výborně zapadnou i do minimalistických interiérů.
Dalších 5 fotografií v galerii
Houpací křesla jsou opět v oblibě / Depositphotos

Dokonce i vědci tvrdí, že houpání má na člověka uklidňující vliv. Prý zlepšuje motoriku, vnímání a v konečném důsledku i inteligenci. Při houpání dochází k okysličení mozku a lepšímu prokrvení. To vede ke zvýšení tělesné teploty a aktivaci příjemných pocitů v limbickém systému. Podle toho, jaké pohyby zvolíte, může docházet k celkovému zklidnění (při houpání na stranu) nebo povzbuzení mysli (houpání vpřed/vzad).

První houpací křesla se objevila v průběhu 18. století. Dle některých zdrojů byl jejich otcem Benjamin Franklin, americký státník a vědec, mezi jehož slavnější vynálezy patří třeba bleskosvod. Podle jiných pramenů zase houpací křeslo pochází z Anglie, kde se již na počátku 18. století objevovaly pokusy nasadit židlím na spodní části nohou ohýbané desky. První opravdová houpací křesla vznikala však o něco později ve Švédsku, a to pod názvem gungstols.

I houpací křeslo se mění v čase

Dříve byla houpací křesla poměrně robustní a bylo třeba jim najít dostatek prostoru. Nešlo tedy o nábytek, který byste si bez problémů dali třeba do garsonky. To moderní houpací křesla už tak prostorově náročná nejsou. Působí lehce a moderně. Praktické houpací křeslo tak můžete mít i v malém bytě.

Existuje mnoho typů

Kdo chce zavzpomínat na staré dobré časy a má dostatečně velký pokoj, může si samozřejmě pořídit třeba klasické houpací křeslo z ohýbaného dřeva. K dostání jsou však i minimalistická celodřevěná nebo celokovová křesílka, vybrat si můžete s čalouněným nebo plastovým sedátkem. Typů existuje tolik, že by bylo s podivem, kdyby si někdo nevybral podle svého gusta. Trend moderní doby je ale jasý. Kromě klasických rozložitých kousků sázejí designéři na úspornější konstrukci a jednodušší a nadčasový design.

Zrelaxujete a ulevíte zádům

Houpací křeslo si můžete dát prakticky do jakékoliv místnosti. Všude najde uplatnění. Dokonce i v pracovně. Podle odborníků na zdravé sezení mají houpací křesla blahodárné účinky na záda.

Jejich sklon a dokonalá opora zad při pohupování vede k maximální úlevě páteře. V obýváku nebo ložnici zase můžete díky houpacímu křeslu krásně zrelaxovat po náročném dni.

A i v dětských pokojích mají houpací křesla své místo. Pokud máte malé miminko, pomůže vám houpací křeslo lépe zvládnout bezesnou noc. Malým dětem totiž houpání připomíná dobu, kdy se jemně pohupovaly v bezpečném lůně matčina břicha a daleko snadněji se tak uklidní. Ale i odrostlejší děti houpací křesla milují, pořídit jim je můžete v dětské velikosti. O nafukovacím nábytku, který se hodí i do malého bytu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu