Dopřejte svému králíčkovi tu správnou stravu

Mazlíčci 18. ledna 2021 | 10:38 — Klára Sanders
Chovat doma zakrslého králíčka není nijak náročné. I proto bývá oblíbeným domácím mazlíčkem pro děti, pokud jim hned nechcete pořizovat psa nebo kočku. Váš králíček ocení pestrou stravu. Dávejte mu seno, krmné směsi i zeleninu s ovocem.
Další 2 fotografie v galerii
Chovat doma zakrslého králíčka není nijak náročné / Pixabay

Jednou z velmi důležitých věcí při péči o zakrslého králíčka je vyvážená a kvalitní strava. Pokud dopřejete králíčkovi přísun vitaminů a živin, pomůžete mu tím ke šťastnému a zdravému životu.

Seno

Králíček potřebuje seno denně. V obchodech máte možnost sehnat ho balené, pokud můžete mít vlastně usušené, je to lepší. Seno by však nemělo být staré, protože potom silně práší a zvíře to může dráždit ke kýchání. Vyvarujte se ale i nedosušeného sena, které může způsobit zdutí a může mít za následek i smrt.

Krmné směsi

V obchodech s potřebami pro chovatele seženete i krmné směsi. Obsahují obilí, zrní i granule z lisovaného sena. Lze v nich najít ale i sušené ovoce, kokos nebo zeleninu. Existuje celá škála těchto krmiv, takže můžete střídat různé typy.

Čerstvé ovoce a zelenina

Důležitou součástí stravy zakrslých králíků je zelenina, ovoce, zelené a čerstvé krmivo. To je nejzdravější, protože má vysoký obsah živin a je bohaté na vlákninu a vápník. Hodí se například listy pampelišek, jetele, mladé kopřivy, ale i mrkev nebo listy ředkviček, kedlubny, listy a košťál květáku, petržel, listy hrachu a fazole a z ovoce jablka a hrušky.

Ovoce podávejte jen čerstvé. Pokud ho králík nesní, dejte ho pryč, aby nezačalo hnít nebo plesnivět. Samozřejmě je potřeba ovoce i zeleninu umýt a nechat okapat. Není vhodné dávat zelené krmení z ledničky, mražené nebo vařené. Pokud králíka krmíte většinou sušenou potravou, není vhodné mu dávat najednou mnoho zeleného krmení. Je potřeba použít vždy trochu, aby si navykl. 

Voda

Pro zakrslého králíčka je důležitá i voda. Je potřeba, aby měl nádobu na pití a v ní každý den čerstvou vodu. Obzvlášť na to dbejte v teplých a horkých dnech i ve vytápěných místnostech.

Králíček potřebuje hlodat

Zapomínat byste neměli ani na něco na hlodání. Může to být třeba i tvrdý chléb, ale pozor na to to, aby nebyl plesnivý. Přinést můžete i větvičku z vrby, jedle nebo ovocného stromu.

Krmete pravidelně a občas dejte něco na přilepšenou

Myslete také na to, že je dobré králíka krmit každý den v přibližně stejnou dobu. Nejlépe je to ráno a večer. Zelené rostliny nesbírejte blízko silnice, kde je velké množství zplodin, ale nejlépe na loukách, které nejsou hnojené. Občas můžete dát králíčkovi nějaký vitamin, který koupíte v obchodě s chovatelskými potřebami, a třeba i kousek čokolády. To ale jen málokdy a pro radost. Nezapomeňte ani na sůl na lízání, kterou seženete v obchodě. Vydrží asi dva měsíce. Do vody můžete také přidávat minerální látky. Stačí se jen poradit v obchodech s potřebami pro chovatele. Psali jsme také: Jak si ochočit andulku. Stane se tak milým a nenáročným společníkem

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu