Netkaná textilie na zahradě ochrání stromy před mrazem a záhony před plevelem

Zahrada 23. ledna 2021 | 14:28 — Helena Malá
Výhody netkaných textilií oceňuje čím dál větší počet zahrádkářů. Mají totiž všestranné využití. I když je manipulace s nimi snadná, přesto je třeba dodržovat určitá pravidla.
Další 4 fotografie v galerii
Netkaná textilie najde uplatnění na každé zahradě / Depositphotos

Pořídit si netkanou textilii vás finančně nijak nezruinuje. A když se o ni budete dobře starat, vydrží vám opravdu dlouho. Navíc ji můžete využívat při různých příležitostech, a to celoročně.

Ochraní před mrazy

Pokud jde o ochranu proti chladu, má každá rostlina své vlastní potřeby. Některé rostliny se musejí přes zimu uskladnit do sklepa, protože jinak by venku zmrzly. Jiné rostliny jsou odolné a mohou zůstat venku na zahradě bez další ochrany i v zimě. Stálezelené listnaté rostliny i ty v nádobách na balkonech a terasách je však vhodné zakrýt v zimě netkanou textilií nebo jutou. Dá se říci, že například v době holomrazů ochrání rostliny podobně jak zimní přikrývka.

Když mrazy pominou, můžete textilii z rostlin odstranit a použít ji příští zimu. Je ale třeba ji dobře vysušit, aby se zabránilo vzniku plísní.

Zlepší životní podmínky

Ochrana netkanou textilií navíc výrazně zlepšuje životní podmínky rostlin. Dešťová voda, světlo a živiny se přes netkanou textilii dostanou bez překážek. Zároveň zůstává teplo a vlhkost v půdě, takže je potřeba méně zalévat. Tímto způsobem lze také ochránit rostliny před hmyzem, šneky nebo ptáky.

Stop plevelu

Zahradnická netkaná textilie je spolu se štěrkem nebo kompostem nejlepší ochranou proti neústupným plevelům, protože jim příliš ztěžuje podmínky růstu. Pokud plevel roste na povrchu, můžete jej odstranit bez větší námahy. Textilie také brání půdní erozi, znečištění plodin a částečně i splavování živin.

Více tepla, větší výnosy

Podobně jako fólie i netkaná textilie snižuje ztrátu tepla z porostu. Udržuje teploty vyšší průměrně o 2 °C v noci a až o 7 °C ve dne. Díky tomu, že jsou kořeny více v teple, rostlina rychleji roste a odmění se i bohatší násadou plodů nebo květů.

Pozor na zatížení kameny

Když se budete o textilii dobře starat, vydrží vám opravdu dlouho. Důležité je vědět, jak s textilií zacházet. Pro upevnění na záhonech je nejlepší zahrnout její okraje do půdy. V místech, která se budou kvůli ošetřování nebo sklizni odkrývat, se zatíží okraje třeba dřevěnými deskami. Kameny nejsou vhodné, poškozují a trhají všechny druhy textilií.

Odolnější textilie jsou ty s vyšší hmotností a ochranou proti UV záření. Po použití nechte textilii řádně proschnout, srolujte nebo složte a uchovejte pro příští sezonu. Silně znečištěné okraje se dají ostříkat hadicí nebo se celá textilie vymáchá v čisté vodě, pověsí, vysuší a uloží. O tom, jakou péči vyžaduje zahrada v zimě, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu