Spaní na zemi na matraci má své příznivce i odpůrce. Víme, proč jej většina lékařů moc nedoporučuje

Dům 24. února 2021 | 17:17 — Helena Malá
V Japonsku je spaní na zemi na futonech zcela běžné a je pravdou, že tam lidé mají nejméně problémů s páteří v celém industrializovaném světě. Na druhou stranu, aby spaní na matraci na zemi bylo skutečně zdravé, je třeba dodržet několik věcí, což mnozí Češi nerespektují.
Další 4 fotografie v galerii
V Japonsku je spaní na zemi naprosto běžné / Depositphotos

Bylo jen otázkou času, kdy japonský trend spaní na matraci na zemi pronikne i do našich končin. Jenže řada lidí se domnívá, že stačí dát matraci na zem a je vystaráno. Tak to však není. Právě tento způsob lékaři za moc zdravý nepovažují. Už jen proto, že Japonci například své speciální matrace určené pro spaní na zemi denně větrají a rolují. To ale Češi málokdy praktikují.

Hygiena je základ

Zdravý spánek by měl být v prvé řadě hygienický. Nejde jen o to mít čisté ložní povlečení, v čistotě je nutné udržovat také matraci. Je pravdou, že u podlahy je více prachu, roztočů i bakterií. Navíc matrace by měla dýchat, a to i ze spodu. Pokud pod ní nebude proudit vzduch, může brzy zatuchnout, o vzniku plísní ani nemluvě. Pokud se vám tedy spaní na zemi líbí, mějte to na paměti a udržujte místnost v čistotě a pravidelně matraci otáčejte a větrejte.

Rošt není na škodu

I když Japonci rozkládají své futony rovnou na podlahu, Evropané si své matrace na zemi často podkládají roštem. Podle mnohých odborníků to má svá plus. Dřevěný rošt totiž umožňuje ventilaci a matrace je tak od země v požadované výši. Abyste se totiž vyhnuli největší náloži prachu a dalších nečistot, měli byste spát alespoň 40 až 50 centimetrů od podlahy.

Matrace pro spaní na zemi

Pokud nechcete spát vyloženě na japonských futonech, které jsou z přírodních materiálů a dosti tvrdé, poohlédněte se po klasické matraci, která je ovšem přímo určená pro spaní na zemi. Někdy jsou označeny také jako studentské. Jsou velmi odolné, hygienické a přitom cenově dostupné. A hlavně je nezapomeňte alespoň dvakrát týdně otočit a vyvětrat.

Tip: přečtěte si 5 rad, jak vybrat správnou matraci na spaní.

Důležitá je také tuhost

Důležitým faktorem je také tuhost matrace. Z průzkumu vědců zveřejněného v roce 2015 v časopise Sleep Health vyplynulo, že nejlepší pro zmírnění bolestí zad jsou středně tuhé matrace. Příliš tvrdé matrace mohou ztížit udržení přirozené křivky zad. Je ale pravdou, že každému vyhovuje něco jiného, takže je třeba se v prvé řadě řídit vlastními potřebami. O tom, že je nutné při výběru matrace zohlednit i věk, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu