Spánek se psem v posteli má své výhody i nevýhody. Zvažte, zda vám za to noci s chlupáčem stojí

Mazlíčci 04. října 2021 | 09:13 — Kateřina Kofroňová
Možná také patříte k těm, kteří by bez svého psa neudělali ani krok a je pro vás samozřejmostí, že s vámi váš čtyřnohý parťák sdílí vaši postel. Spaní se psem v posteli má své výhody, ale i celou řadu nevýhod. Pojďme se společně podívat, jaké to jsou.
Pes je součástí mnoha domácností a členem rodiny / Pexels

Lidé rádi spí se svými psy a nedá se vyvrátit, že je tento pocit vzájemný. Pes je často považován za člena rodiny, a proto je mu nabídnuta i páníčkova postel. Spát vedle teplého chlupatého mazlíčka je dozajista příjemné, ovšem není to ideální situace, a to hned z několika důvodů.

Domácí zvířata prospívají svým majitelům hned v několika ohledech. O tom, zda spánek se psem nebo kočkou v jedné posteli tyto výhody zvyšuje, je potřeba diskutovat a může záviset na mnoha ohledech. Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody spaní se psem v jedné posteli.

Poskytuje pocit bezpečí

Spánek se psem poskytuje oběma zúčastněným pohodlí a člověku pocit bezpečí. Pokud žijete o samotě jen se svým psem, noční spánek vedle něj vám může vynahradit celodenní odloučení od milovaného zvířete.

Posiluje duševní zdraví

Domácí zvířata pomáhají zmírnit stres a úzkost. I proto se využívají k různým terapiím se seniory či postiženými dětmi. Jejich přítomnost podporuje sociální a emocionální spojení, což může ovlivnit nejen náladu, ale i celkové duševní zdraví.

Nižší kvalita spánku

Ovšem spaní vedle vašeho čtyřnohého parťáka může znamenat i snížení kvality spánku a časté buzení. Psi jsou vždy ve střehu, takže se často budí, vrtí, odchází a znovu přichází. Spící člověk je tudíž nucen se budit, přemísťovat a vrtět, což může narušovat spánek. Pes, který chrápe, také není dobrým společníkem ke spánku. Psi mají navíc vyšší teplotu a pokud je máte pod peřinou, mohou vaši postel přehřívat.

Alergie a nemoci

Domácí zvířata jako psi a kočky mohou do vaší postele přenášet alergeny, jako například prach a pyl, což může vést až ke zhoršení alergie či astma. Na své srsti mohou psi do vaší postele rovněž přinést různé bakterie, parazity či plísně, které mají schopnost šířit se na člověka. Neopomínejme také klíšťata, blechy, roztoče či některá kožní onemocnění, která do vaší postele také nepřinesou zrovna pohodu.

Pokud ovšem spíte se svým psem v posteli a nevidíte důvod k tomu, aby tomu bylo jinak, nikdy by nemělo docházet k tomu, že jeho přítomnost sníží kvalitu vašeho spánku. Pokud je vám psa líto a nechcete ho vyhodit do jiné místnosti, variantou může být i jeho pelíšek v nohách vaší postele. Dále čtěte: Alzheimerovou chorobou trpí i naši čtyřnozí parťáci. Poznáte ji celkem snadno, ovšem s léčbou už to tak jednoduché není.

Zdroj: healthline.com, cnet.comstudie.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu