Pro koho je kočka ideálním společníkem a kdo by se jí měl naopak vyhnout obloukem

Mazlíčci 18. října 2021 | 16:59 — Kateřina Kofroňová
Odpověď na otázku, zda je lepší kočka, nebo pes, už rozhádala spoustu párů. Pes je spíš poslušný parťák, který dělá, co se mu řekne, kdežto kočka je spíš nezávislé zvíře, které má tak trochu svoji hlavu a někdy vás vůbec nepotřebuje. Pokud se rozhodujete, zda si tuto svobodomyslnou šelmu pořídit, měli byste vědět několik věcí.
Další 3 fotografie v galerii
Kočky jsou nezávislí, samostatní a čistotní tvorové / Pexels

Důvodů, proč si pořídit kočku, je více. O tom, že kočka chytá myši, ví i malé dítě, které někdy vidělo pohádku o kocourovi Tomovi a myšákovi Jerrym. Vlastnit kočku však znamená i další benefity. Mezi ty nejdůležitější patří i její schopnost chránit vaše srdce, jelikož hlazením kočky snižujete hladinu stresu, což má uklidňující účinek a dokonce bylo zjištěno, že majitelé koček mají díky tomu o 30 % nižší riziko infarktu.

Kočky jsou navíc čistotné, tiché, soběstačné a nejsou tak upnuté na svého pána jako psi. Vynášet jejich záchodky je navíc pro některé z nás mnohem příjemnější, než muset chodit alespoň dvakrát denně na procházku, a to i když mrzne, prší nebo se venku žení čerti. To vše musíte vzít v potaz, abyste zjistili, pro koho jsou kočky vhodné a kdo by na ně měl raději zapomenout.

Osamělí starší lidé

Typickým chovatelem koček jsou osamělí starší lidé, kteří nemají možnost sociální interakce. Kočka je pro ně vším, ale zároveň nevyžaduje tolik péče jako pes. Pokud má doma pravidelně vyměňovanou toaletu, škrabadlo, prolézačky, hračky a dostatek péče, nemusí se s ní chodit ani ven a celkově je mnohem méně náročná. Vybíráte-li však pro staršího člověka kočku, je lepší pořídit již starší (například z útulku), jelikož kočka se dožívá kolem dvaceti let. Musíte si být ale jisti, že se jedná o kočku klidné povahy a že je na život v bytě zvyklá. Kočka také lépe než pes snáší případné odloučení od svého původního majitele.

Pracovně vytížení singles

Vždycky se o nás říkalo, že jsme národem pejskařů, ale i kočky se u nás v posledních letech zabydlují čím dál tím častěji. Kočku si často pořizují i mladí lidé, kteří mají tolik práce, že na venčení psa zkrátka nemají čas. Ovšem nějaký ten tvoreček, který na ně bude po příchodu domů čekat, jim zvedne náladu.

Majitelé domů

Kočku dozajista ocení i ti, kteří mají dům se zahradou, jelikož kočka vychytá všechny myši. A to jak ty, které bydlí ve vaší zahradě, tak ty, které se na zimu snaží nastěhovat k vám domů. Někdy nemusí hnout kočka ani brvou, jelikož myši kočičí přítomnost vycítí a drží se od ní dál.

Alergici

Pokud se u vás někdy projevila alergie na zvířecí srst, je velmi pravděpodobné, že se to bude týkat i té kočičí. Neklesejte však na mysli, stejně jako psí plemena mají i ta kočičí svou antialergenní verzi. Je to plemeno cornish nebo sphynx, které je absolutně bez srsti. Ovšem záleží na míře vaší alergie, jelikož srst slouží pouze k přenosu hlavního alergenu, kterým je bílkovina obsažená ve slinách, potu a moči. Chlupy kočky nejsou samy o sobě alergenem.

Majitelé psů

Ti, kteří měli celý život psa, by měli pořízení kočky důkladně zvážit. Kočka zkrátka není pes a její chování je naprosto odlišné od toho, na které jste byli zvyklí od vašeho psa. Jiná je situace, kdy už máte doma staršího psa. V tomto případě by bylo rozumné nechat si rovnou zajít chuť. Pokud se váš pes s kočkou nikdy nesetkal, nebo ji ještě hůř několikrát prohnal v parku, ohrozili byste koupí psychickou pohodu a zdraví kočky.

Těhotné ženy

Čekáte-li miminko, bude lepší, když pořízení kočky ještě o pár měsíců odložíte. Kočky přenášejí nemoc toxoplazmózu, která je nebezpečná obzvlášť pro ženy v prvním a třetím trimestru těhotenství. I přesto, že nákaza touto chorobou hrozí především prostřednictví kontaminovaných potravin, není radno si s ní zahrávat. Pokud chvíli počkáte, svět se nezboří a vy budete mít alespoň jistotu. Také jsme psali: Naučte se porozumět kočkám a pochopíte, proč dělají těchto šest nepochopitelných věcí.

Zdroj: helpguide.org, thesprucepets.com, studie.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu