Japonské sasanky jsou nenáročné na pěstování, přesto na každé zahradě udělají opravdu hodně parády

Zahrada 29. března 2021 | 14:34 — Helena Malá
Pokud se vám na podzim zdálo, že vaše zahradě chybí barvy, je třeba s tím teď na jaře něco udělat. Zasaďte si například japonské sasanky. Pokvetou vám nádhernými květy až do prvních mrazíků.
Další 3 fotografie v galerii
Sasanky japonské se stanou okrasou vaší zahrady / Pixabay

Stýskat si na podzim, že vaší zahradě chybí rozkvetlé květiny, je dost pozdě. Je třeba na to myslet dopředu a vysadit si vhodné krásky už teď na jaře. Pokud se rozhodnete pro japonské sasanky, určitě nebudete litovat. Jde o jednu z mála květin, které vás na podzim potěší krásnými květy v bílé či růžové barvě.

Nenáročná květina

Sasanky, které zdobí naše zahrádky a natrefíte na ně i ve volné přírodě, většinou vykvétají na jaře. Čas sasanky japonské však nastává ke konci léta a začátkem podzimu. Je poměrně vysoká (60 až 120 cm) a bude se jí dařit i ve stinnějších koutech zahrad. Sasanka japonská (Anemone japonica, Anemone hupehensis) se také označuje jako sasanka hupejská.

Přestože se může na první pohled zdát, že má tato rostlina své kořeny v Japonsku, není tomu tak, její domovinou je Čína. Co se týká pěstování, jde o nenáročnou květinu. Vysadit si ji tak mohou i naprostí zahradničtí amatéři.

Vyberte jim vhodné stanoviště

Základ úspěchu je vybrat sasance japonské vhodné stanoviště, ocení polostín či stín, ale zároveň je třeba, aby na místě byl dostatek světla. Dařit se jí bude i na slunci, o to více se ale musíte zaměřit na zálivku. Při nedostatku vláhy totiž sasanky japonské vadnou a nekvetou. Ale pozor, přemokření špatně snáší.

Co se týká půdy, milují sasanky neutrální až mírně kyselou a vlhkou půdu s dostatkem humusu. Jestliže máte takzvanou listovku, určitě ji sasance dopřejte. O tom, jak si listovku vytvořit, jsme psali zde.

Vysaďte si sasanku na jaře

Přesto, že jsou sasanky velmi odolné a nenáročné rostliny, potřebují nějaký čas k zakořenění. Proto se nedoporučuje je vysazovat až na podzim, ale lépe uděláte, když je zasadíte teď na jaře. Pokud jednou sasanka zakoření, bude vám dělat radost dlouhé roky.

Před nástupem zimy zamulčujte rostlinu spadaným listím a nechejte přes chladné měsíce zetlít. V době holomrazů sasanku raději ochraňte třeba chvojím.

Namnožte si rostlinu sami

Pokud se vám sasanka japonská zalíbí a budete chtít nové exempláře, není třeba za ně utrácet peníze. Jednoduše si rostlinu namnožte sami. Po odkvětu ji vyndejte z půdy a oddělte silné kořeny. Nožem odřízněte 5 až 7 centimetrů dlouhé kousky. Dbejte na to, abyste kořen při horním konci uřízli rovně a při spodním šikmo. Kořenové řízky později zakoření jen při správné orientaci. Naplňte květináče výsevním substrátem, zatlačte do nich po jednom řízku do výšky povrchu půdy a udržujte substrát vlhký. Květináče postavte na světlé místo, kde nebudou vystaveny mrazu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu