Pokud chcete mít doma svou malou posilovnu, musíte vědět, jaké šikovné pomocníky si pořídit

Dům 08. května 2021 | 14:21 — Helena Malá
Po domácí posilovně touží dost lidí, obzvláště v době lockdownu je to hodně aktuální téma. Někdo může domácí posilovně vyčlenit celou místnost, jiný musí zvolit takové vybavení, které se vejde i do obývacího pokoje. Vždy je třeba se nad vybavením domácího fitka dobře zamyslet a vybírat takové pomůcky, které využijete a které se vám hlavně do bytu vejdou.
Další 4 fotografie v galerii
Vybavení pro domácí posilování nemusí být ani drahé, ani prostorově náročné / Depositphotos

Každý samozřejmě musí zohlednit také své finanční možnosti. A pokud toužíte po dražším vybavení, dokupujte jej postupně, podle toho, kolik zrovna můžete utratit peněz. Někdo si vystačí s karimatkou a švihadlem, další pro svůj trénik potřebuje už sofistikovanější posilovací stroj.

Kde posilovnu zřídit

Optimální je mít pro domácí posilovnu vlastní místnost, klidně může být v bytě, ale i třeba ve sklepě či garáži. Vždy ale myslete na to, že by měla být tam, kde můžete zajistit dobré větrání. Nevětratelné prostory jsou naprosto nevhodné. Další podmínkou je také možnost vytápění. V domácí posilovně nemusí sice panovat žádné horko, ale pokud byste chtěli například v zimě cvičit v promrzlé garáži, moc ideální by to nebylo. Co se týká samotného prostoru, záleží to na vašich potřebách a hlavně možnostech.

Vybavení

Jak už jsme řekli, vybavení je odvislé od vašich potřeb, ale i prostorových i finančních možností. Představíme vám alespoň několik šikovných pomocníků, které v domácím fitness určitě oceníte.

Podložka na cvičení

V žádné posilovně by neměla chybět podložka na cvičení či karimatka. Oceníte ji při cvicích na podlaze i protahování. Navíc vás rozhodně nezruinuje, ty nejlevnější pořídíte již do stokoruny.

Expandery

Expandery neboli posilovací gumy vypadají obyčejně, ale procvičíte s nimi celé tělo. Existují různé typy, tužší využijete i při náročnějším silovém tréninku. Expandery jsou rovněž finančně nenáročné, podobně jako v případě podložek na cvičení je pořídíte už do stovky.

Hrazda

Hrazda je další skvělou pomůckou, která nezabere skoro žádné místo, přitom na ní můžete provádět celou řadu velmi účinných cviků. Posílíte díky ní jak ruce, tak i záda a břicho. Při výběru jen dejte pozor, každá hrazda má trochu jinou nosnost, tak vyberte podle své hmotnosti. Obyčejnou nastavitelnou hrazdu do dveří koupíte za asi 250 korun, multifunkční hrazdy pak vyjdou na asi 400 až 700 korun, ale samozřejmě si můžete pořídit i lepší za vyšší cenu.

Bradla

Pokud se potřebujete při posilování zaměřit na paže, hrudník, břicho a záda, oceníte také skladná domácí bradla. Nejlevnější úchopy na kliky pořídíte už za 250 korun, vysoká bradla jsou dražší, dají se sehnat za přibližně 1 500 korun.

Švihadlo

Jako děti jste dost možná skákali přes švihadlo denně jen tak pro zábavu, jenže švihadlem si můžete velmi dobře vypracovat i postavu, přitom to nejlevnější koupíte do 50 korun. O tom, jak můžete pomocí švihadla zhubnout a vypracovat vaši kondičku, jsme psali zde.

Balanční podložka

Balanční podložku v podobě nafukovací polokoule oceníte nejen při posilování svalů, ale i při tréninku rovnováhy či rehabilitačních cvicích. A opět vám nijak finančně nezruinuje rozpočet, koupíte ji už za 200 korun.

TRX systémy

Závěsné systémy TRX jsou skvělé v tom, že posilujete jen s vlastní tělesnou hmotností a zajistí vám efektivní trénink celého těla. Nejlevnější TRX systém seženete v obchodě za 400 korun.

Činky

V domácí posilovně by neměly chybět ani činky nebo keettlebelly. Cenové rozpětí je velké, lehké činky vyjdou i na 150 korun, za sadu těžších činek zaplatíte 2 000 i více korun.

Posilovací lavice se stojanem

Zhruba od dvou tisíc korun koupíte také posilovací polohovatelnou lavici se stojanem.

Multifunkční posilovací přístroje a věže

Existují i různé multifunkční posilovací lavice, věže a přístroje, díky kterým už zvládnete opravdu velké množství cviků. Tyto přístroje bývají dražší a je třeba si pohlídat kvalitu a taky to, zda umožňují cvičení všech cviků, které potřebujete. Jde o taková fitcentra v kostce. Mohou být zajímavým řešením, ale nikoli nezbytným. Levnější multifunkční posilovací přístroje začínají na částce kolem 7 000 korun.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu