Krásný a inteligentní hlídač. Rhodéský ridgeback je velmi úzce vázaný na člověka

Mazlíčci 24. dubna 2021 | 08:12 — Klára Sanders
Rhodéský ridgeback je ztělesněním vyváženého, silného, svalnatého, obratného a aktivního psa. Bude nejen skvělým společníkem, ale i výborným hlídačem, který je schopen v případě nutnosti účinně bránit.
Další 3 fotografie v galerii
Rhodéský ridgeback je velmi úzce vázaný na člověka / Pixabay

Rhodéský ridgeback je plemeno s důstojným vzezřením, které bylo původně vyšlechtěno k lovu kočkovitých šelem. 

Tvrdohlavý, ale vycvičitelný

Rhodéský ridgeback je inteligentní, samostatný pes, někdy trochu tvrdohlavý. Ridgeback je v mládí nejvíce temperamentní. Pokud v tomto období dostane dostatek pohybu, bývá jeho soužití s člověkem bez problémů. Nikdy nevyhledává konflikty, na druhé straně je však v případě nutnosti schopný účinně se bránit.

Rhodéský ridgeback je velmi úzce vázaný na člověka. Má velmi citlivou povahu, která nesnese nátlak ani tvrdou ruku. Klasické metody cvičení u něj selhávají a často mají největší úspěch ve výchově lidé, kteří mají ridgebacka jako svého prvního psa.

Důvod je ten, že prvomajitelé ve výchově nesrovnávají jeho vlastnosti s vlastnostmi jiných plemen. V Africe byl dříve využívaný jako lovec větších kočkovitých šelem, u nás ho využívají myslivci. I když je rhodéský ridgeback v mnoha částech světa dodnes využíván jako lovecký pes, jeho kvality ocení i ti, kdo si ho pořídí jako hlídače a rodinného společníka.

Výborný hlídač

Velmi dobře také chrání člověka a jeho majetek, ale potenciálního vetřelce nenapadne, pokud nemá opravdu pádný důvod. Lze ho proto považovat za ideálního hlídacího psa. Pamatujte si ale, že není vůbec vhodné mít ho v kotci.

Jako ochránce ho není vůbec nutné cvičit, protože má předpoklady v genech. Je to hlídač bez sklonů k napadání, který sám od sebe nikdy není agresivní. Cizí návštěvníky sice bouřlivě nevítá, ale také se jich nebojí a jeví o ně minimum zájmu.

Africké plemeno

K cizím lidem bývá nedůvěřivý, majitelům bývá věrný. Je tolerantní i k dětem, pokud ho nijak neškádlí. Štěká pouze v případě, když se něco opravdu děje.

Ridgeback je původem africké plemeno. Sloužil kmenům jako pomocník při lovu zvěře. Z toho později i díky křížení s evropskými plemeny vznikl ridgeback v podobě, jaké ho známe dnes. Psali jsme také: Holandský ovčák je skvělým hlídačem, parťákem i kamarádem

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu