Jak dobrou má váš pes paměť? Zjistěte to pomocí rychlého testu

Mazlíčci 04. března 2022 | 13:46 — Zuzana Procházková
Zkoumali jste někdy, jakou má váš psí mazlíček paměť? Přemýšleli jste nad tím, co vše si váš pes pamatuje nebo jak rychle zapomíná? V tomto článku vám povíme, jak psí paměť funguje a jak pomocí jednoduchého testu odhalit, jakou má paměť zrovna váš čtyřnohý mazlíček.
Další 3 fotografie v galerii
Jak paměť, tak rozumové nadání je u každé rasy psa rozdílné / Pixabay

Psí paměť funguje trochu odlišně než ta u lidí. Zatímco lidé si uchovávají vzpomínky nejčastěji na základě pocitů a obrazů, tak psi si pamatují pocity ve spojitosti se sluchovými, zrakovými či čichovými vjemy. Proto například pes začne slinit, když vezmeme jeho misku od jídla, jen abychom ji umyli. Stejně tak proto pozná pes svého páníčka i po velmi dlouhém odloučení.

Psí paměť můžeme přirovnat k té dětské

Psí paměť lze obecně přirovnat k paměti ročního až tříletého dítěte. Je to z toho důvodu, že se psi také učí pozorováním, sledují ostatní psi a napodobují jejich chování. Je však důležité zmínit, že si sice psi pamatují příjemné i nepříjemné události, ale nedokáží tyto události spojovat a přemýšlet.

Proto by se páníčci měli rozhodně vyvarovat toho, aby svého psa trestali za něco, co se stalo například hodinu předem. Pes už totiž za pár minut zapomene, co zrovna za prohřešek udělal. Možná si říkáte, že je to málo, ale v porovnání s jinými zvířaty je to více jak průměr. I proto se pes stal velmi empatickým a chápavým společníkem člověka.

Každé plemeno psa to má s pamětí jinak

Jak paměť, tak rozumové nadání, je u každé rasy rozdílné. Například německý ovčák je na tom mnohem lépe než buldok. Je však potřeba dodat, že i v rámci jednoho plemene jsou rozdíly. Každý pes je zkrátka jedinečný, a také závisí na jeho výchově a vedení.

Rychlý test paměti vašeho psa

Tento test paměti psa vymyslel kanadský psycholog a odborník na výchovu psů Stanley Coren. Test je jednoduchý a postačí vám jen obyčejný pamlsek. Je však potřeba dodržet to, že jej psovi podáváte více jak jeden rok. Dále bystě měli testovat na místě, které váš pes zná alespoň deset týdnů. Vyhodnocení testu podle bodů je velmi jednoduché. Čím více bodů váš pes dostane, tím lepší paměť má.

Jak otestovat krátkodobou paměť

Test je potřeba provádět v místnosti, která není přeplněna nábytkem. Pamlsek, se kterým budete provádět test, by neměl mít příliš výraznou vůni. Ideální je například obyčejný piškot. A jak na to? Přiveďte psa do středu místnosti a dejte povel, aby si sednul. Pokud sedět nevydrží, využijte například vodítka nebo pomoci někoho z rodiny. Poté mu ukažte, že pro něj máte v ruce pamlsek, který následně položte do rohu místnosti. Pes vás při tom musí vidět. Potom se k psovi vraťte a pomalu s ním odejděte z místnosti. Po 15 vteřinách jej pusťte a zapněte stopky.

Bodové vyhodnocení 1. reakce

  • Běží rovnou k pamlsku – 5 bodů 
  • Očichává po správné stopě a pamlsek najde – 4 body
  • Zmateně hledá na mnoha místech a pamlsek najde do 45 sekund – 3 body
  • Pamlsek najde po 45 sekundách – 2 body
  • Pamlsek vůbec nehledá – 1 bod  

Jak otestovat dlouhodobou paměť

Test dlouhodobé paměti udělejte bezprostředně po tom prvním. Podmínky testu jsou stejné s tou výjimkou, že dáte dobrotu do jiného rohu, a poté se psem odejděte ne na 15 sekund, ale na celých 5 minut. Poté pusťte psa na volno a zase zapněte stopky. Dále čtěte: Domácí mazlíčci, kteří se nejlépe hodí k seniorům a budou jejich skvělými společníky.

Bodové vyhodnocení 2. reakce

  • Pamlsek našel ihned – 5 bodů
  • Než pamlsek najde, hledá nejprve v rohu z prvního testu – 4 body  
  • Systematicky očichává a pamlsek najde do 45 vteřin – 3 body
  • Pamlsek najde po 45 vteřinách – 1 bod
  • Pamlsek nehledá – 0 bodů
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu