Domácí mazlíčci, kteří se nejlépe hodí k seniorům a budou jejich skvělými společníky

Mazlíčci 24. února 2022 | 15:02 — Zuzana Procházková
Jsou věrní, přítulní a snadno zbaví pocitu samoty. To jsou nejspíš ty hlavní důvody, proč pořídit domácího mazlíčka seniorům. Vše má však svá pravidla, která je potřeba respektovat, stejně tak jako fakt, že se domácí mazlíček nehodí pro každého. Proto pokud zvažujete koupi domácího mazlíčka pro staršího člověka, poradíme vám, na základě čeho se rozhodnout.
Další 3 fotografie v galerii
Domácí mazlíčci dodávají seniorům pocit, že jsou potřební a milovaní / Depositphotos

Domácí mazlíčci, ať už se jedná o pejska, kočku, andulku či nějakého hlodavce, zlepšují lidem náladu. To však není vše. U starších lidí mají dokonce blahodárný vliv na jejich zdraví a psychiku. Důvod je prostý. Domácí mazlíčci dodávají starším lidem pocit, že jsou potřební, milovaní a že rozhodně nejsou sami. Starší lidé, kteří mají nějakého domácího mazlíčka, tak bývají obecně aktivnější, zřídka trpí depresemi nebo nespavostí a mají mnohem více sociálních kontaktů.

Faktory, které je potřeba zvážit

Pořízení domácího mazlíčka staršímu člověku však musí být důkladně promyšleno. Je potřeba zvážit hned několik faktorů. Tím nejdůležitějším je to, zda senior je ze zdravotního, psychického i finančního hlediska schopen se o vybraného mazlíčka postarat bez toho, aniž by se snížila jeho životní úroveň. Dále je důležitým faktorem místo, kde senior žije, zda-li v domě a má k dispozici zahradu, nebo v maličkém bytě přímo ve městě. Domácího mazlíčka je potřeba vybrat také podle toho, kolik péče, času a aktivity daný mazlíček vyžaduje.

Pejsek

Mnoha seniorům se líbí představa, že by si na stáří pořídili psa, který by jim byl skvělým parťákem. Je však potřeba si uvědomit, že velcí psi potřebují hodně pohybu a aktivity, proto je potřeba seniorům vybírat spíše malá plemena. Ideální rasou psa pro seniora je například kavalír King Charles španěl, Shih Tzu nebo maltézský psík. Tito psi jsou klidné povahy, nevyžadují příliš aktivity a jsou obecně skvělými společníky starším lidem.

Kočka

Kočky jsou ideálním domácním mazlíčkem pro seniory, kteří nemají sílu chodit se psy pravidelně na procházku, ale přesto chtějí nějakého společníka. Krátkosrsté kočky jsou skvělou volbou, neboť jsou obvykle velmi nezávislé, samy se čistí a jsou mnohem tišší než pes. Oproti tomu dlouhosrsté kočky vyžadují trochu více práce, protože je potřeba je pravidelně kartáčovat. V sumě je však každá kočka skvělou volbou pro seniory.

Rybičky

I když velké akvárium nemusí být pro seniory tím nejlepším nápadem, udržovat malé akvárium zvládne bez problému většina lidí. Rybičky nejsou nijak časově náročné, jediné, co potřebují, je občasná výměna vody a pravidelné krmení. Spousta provedených průzkumů potvrzuje, že jen samotné sledování ryb v akváriu zlepšuje náladu a zdravotní stav dotyčného člověka. Rybičky mají však jednu velkou nevýhodu, a to, že se s nimi staří lidé rozhodně nepomazlí a nebudou jim ležet na klíně při sledování televize.

Andulka

Starým lidem můžete pořídit také andulky, které je budou těšit a budou jim dělat každý den společnost. Mějte však na paměti, že je nejlepší chovat andulky v páru, a to kvůli známé vazbě andulky na svého partnera. Nejlepší tedy bude, když nejprve koupíte jednu andulku a zhruba za tři týdnu pořídíte druhou do páru. A rozhodně se nebojte, že byste měli mláďátka. Andulky totiž nezahnízdí bez budky. Dále čtěte: Únor je ideálním měsícem k prořezání ovocných stromů a keřů. Zajistíte si tak bohatou úrodu ovoce.

Zdroj: thesprucepets.com, agingcare.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu