I balkon otočený na sever může přetékat záplavou květů. Musíte jen rostliny chránit před jedním rizikem

Dům 09. května 2021 | 13:29 — Helena Malá
Pokud váš balkon nebo terasa míří na sever či severovýchod, nemusí to nutně znamenat, že se nebudete radovat ze záplavy květů. Stačí jen vybrat ty správné rostliny. A ochránit je před jednou zákeřnou hrozbou.
Dalších 5 fotografií v galerii
I zastíněný balkon může hýřit květy / Pixabay

Osázený balkon či terasa je vždy pastvou pro oči. Aby se ale kytkám dařilo, je vždy nutné vybírat podle toho, na jakou světovou stranu míří. A nebojte, bohatý výběr není jen mezi rostlinami, které milují sluneční paprsky. I pokud váš balkon či terasa míří na sever nebo severovýchod, může doslova přetékat záplavou květů. Totéž platí i pro okna či lodžie směřující na jih, ale trvale stíněná vzrostlými stromy nebo sousedními domy. V tomto případě je vhodné volit takové rostliny, kterým svědčí východní či severní orientace.

Pravidla výsadby

Tak jako v jiných případech i na zastíněných balkonech platí obvyklá pravidla výsadby balkonovek – keříčkové rostliny dejte doprostřed truhlíků, převislé do přední části, vysoké dozadu. Co se týká zálivky, obecně platí, že čím méně světla na dané místo dopadá, tím menší nároky na vláhu rostliny zde umístěné mají. Pozor tedy na přelití a přemokření, se kterým si většina druhů není schopna poradit.

Nebezpečí jménem plíseň

Promyslet musíte také umístění truhlíků a nádob s rostlinami. Pokud je máte v těsné blízkosti studených stěn s horší cirkulací vzduchu (a takových je na zastíněných místech většina i v létě), mohou vaše rostliny napadnout plísně a jiné houbové choroby – snadno by se mohlo stát, že o svoji kvetoucí chloubu přijdete.

Krásky do stinných míst

Každý zahradník vám vyjmenuje obrovské množství květin, které vám budou dělat radost i na zastíněných místech. Jistotou, která nezklame, jsou begonie a fuchsie, do polostínu určitě nezapomeňte přidat také coleus. Oblíbené do trvale zastíněných míst jsou také netýkavky (někdy se jim říká balzamíny či lidově Anička nebo Honzík), které i na severních stranách velmi rychle rostou a ochotně vykvétají. Parádu vám udělá také krásnohlávek neboli Calocephalus brownii.

Pochmurný balkon rozzáří i nábytek

Zastíněný balkon rozzáříte nejen osázením vhodných rostlin, své udělá i vhodná práce s nábytkem a dalšími doplňky – i obyčejná židle z hobbymarketu se promění v osobitý kus nábytku, když jej opatříte barevným nátěrem. Nebojte se experimentovat s barvou zábradlí. Večery si pak zpříjemněte světelnými řetězy a lampiony. O nápadech, jak zvelebit zahradu za pár korun, se dočtete v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu